LE POINT: БЪЛГАРСКАТА ИЗДЪНКА НА ФРЕНСКИТЕ РАЗУЗНАВАЧИ


Какво точно се е случило в нощта на 15 срещу 16 октомври в околностите на град Плевен, в България?

На около 170 км от София, този град с 150000 жители става театър на любопитно неприятно приключение за петима, представили се като французи. Те са изненадани посред нощ и взети за крадци, според информацията от най-малко три български сайта, които отразяват фактите на 20 октомври. Французите са нападнати от въоръжени местни хора, които обкръжили джипа, в който се намирали. Инцидентът е описан на български тук и тук и в още един сайт. Според източниците инцидентът прерастнал в сбиване и местните използвали огнестрелно оръжие. Двама французи били ранени в краката, единият бил със счупен нос, а другите избягали.

Парашут-тандем

Най-учудващото е, че българите намират в колата и близо до нея компютри, както и парашут тандем, позволяващ спускане на пилот с пасажер, екипировка за гмуркане, професионални фотоапарати и много други любопитни неща. Ранените поискали да се свържат с френското посолство и били изпратени в болница. Те обяснили, че практикуват „екстремни спортове“. Уточнили, че двама от тях били хвърлени през нощта със самолет над Румъния и се приземили 40 км по-далеч от мястото на скока, след като планирали с парашута, и се присъединили на българска територия към тримата си другари, които пристигнали в страната през софийското летище.

Българите проявяват разбиране

Кой знае защо, българите намерили всичко това за подозрително… но не направили голям въпрос. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни малко по-късно, че е в контакт с френските власти и, че въпросните лица са изпратени към Париж. Той уточни по радио Фокус, че става дума за туристи, които получили нужната медицинска помощ: „Най-важното е, че случаят е приключен“. Добави също, че прокуратурата единствена има правомощия да започне разследване.

Служби за реагиране

Знае се, че туристите и други „екстремни спортисти“ са способни да организират странни експедиции, но не дотам, че да скочат с парашут през нощта над Румъния във водолазни костюми! И в добавка да се приземят в България… Според нашата информация става дума по-скоро за тренировъчна мисия на агентите на службите за реагиране (спецчасти б. прев.) на външното разузнаване (DGSE), чиято програма не се е развила по предвидения план. Блогърът Куентин Мишо е първият във Франция, който твърди това,описвайки аферата със следните думи: „Трима френски войници от службата за реагиране на DGSE са били ранени при тренировка в България“.

Дриан е в течение

Попитан за тези събития от Le Point на 26 октомври, докато се намираше на самолетоносача „Шарл де Гол“, министърът на отбраната Жан-Ив Льо Дриан не отговори с думи, а с жест, означаващ, че става дума за нещо маловажно, за което е в течение, но не желае да коментира. От кабинета на директора на DGSE, потърсен на 26-ти и впоследствие на 31-ви, отговорът не беше променен: „Не коментираме публикациите в българските блогове.“ Трябва ли да го приемаме като опровержение? Не съвсем. Колкото до здравословното състояние на ранените „спортисти“, приети по спешност в болницата Перси в Кламар (военна болница б. прев.), то не предизвиква притеснения.

Превод Биволъ

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s