КАК МЕДИИТЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ

Медиите са най-силния инструмент за формиране и манипулиране на общественото мнение, мнозина от Вас са забелязали някои от похватите, които се използват за тази цел

„Съзнателното и интелигентно манипулиране на организираните навици и мненията на масите е важен елемент в демократичното общество. Тези, които манипулират този невидим механизъм на обществото представляват невидимо правителство, което е истинската управляваща сила на страната ни.“  

Едуард Бернайс

Едуард Бернайс  е малко известен, но изключително влиятелен манипулатор на общественото мнение в САЩ през 20 век. Племенник на Зигмунд Фройд, Бернайс използва на практика идеите на чичо си за безсъзнателните, ирационални човешки импулси, за да ги впрегне в услуга на корпоративни интереси, и така да подтикне масите да консумират продукти иуслуги основаващи се не на рационални нужди, а ирационални желания. Считан е от мнозина за автор термина „PR“ („Public Relations“, или „връзки с обществеността“) и негов пръв експлоататор.

Методите са едни и същи не зависимо дали говорим за българските медии или за чуждите. Манипулирането на общественото мнение е първата й най-важна грижа на управляващата класа по света. И ако в тоталитарните държави това с тава с директна цензура и пропаганден апарат, то в демократичните общества медиите са привидно независими, но чрез множество похвати в крайна сметка те манипулират общественото мнение по определен начин. Забелязвате ли, че още преди да бъде избран един политик за премиер или президент той има предизборни кампании, които включват участия в предизборни дебати по медиите. Именно още преди да бъде избран всеки кандидат започва посредством медиите включително и с тяхна помощ да манипулира обществото. 

Най-същественото е подменянето на важните теми за обществото. Това става чрез умишленото им „омаловажаване“ и мощна бомбардировка от новини за битова престъпност, новини от типа „любопитно“ и подобни.

Споменах, че политиците манипулират общественото мнение с помощта на медиите. Това например става също и когато се създават изкуствени скандали, с които медиите занимават обществото седмици, дори месец, докато не дойде някой друг изфабрикуван скандал. Под носа на обществото може да се вземат какви ли не решения, да се направи какво ли не, но това няма да е топ-новина, топ-новина за медията е сензацията, а когато сензацията е продиктувана от властимащите се получава една класическа манипулация на обществото. 

По света медиите манипулират хората, но в България много издания и тв-канали са откровенно поръчкови. Както по света, също и тук, се наблюдава тендеция корпорациите които контролират мнозинството медии да намаляват. Тоест медиите биват узурпирани от най-силните корпорации. 

Броя корпорации, които управляват медиите в САЩ – наблюдава се тенденция на монополизиране на медиите през годините. Положението в България е същото.

Относно най-важните събития медиите са изключително взискателни. 

В България разбира се, както всяко друго негативно явление всичко е в по-голям мащаб.  Страната ни се намира на последно място по свобода на словото в Европа в ранглистата на “Репортери без граници”, а през май 2012 г. американската организация „Фрийдъм хаус“ е наредила България на 78-о място в света по този показател след страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор. Наред с класическите манипулации в България ежедневно се пръкват поръчкови статии, издания и дори цели тв-канали, обслужващи определена политическа сила. 

3 коментара to “КАК МЕДИИТЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ”

 1. Олигарстте 2. ЩЕ МУ НАДУЯ ГАЙДАТА ТА ЩЕ МУ ОБЪРНА ВЪЛНАТА ……………….

  ДРАГИ – Красимир Христов Дядо Стефчо с тази амазонка доста ще се поузориш – АЗ ДЯДОВОТО СЪМ МНОГО ДОБЪР ПО ГАЛЕНЕТО
  ………………..

  …………………………
  ЩЕ ГО ПОГАЛЯ И ЩЕ ГО НАСЪСКАМ, ТА КОСИТЕ МУ ЩЕ ЩТРЪКНАТ КАКТО С ЕБОНИТОВА ПРЪЧКА , АКО СИ СЕ УЧИЛ ПО ФИЗИКА, А СЛЕД ТОВА, АКО МИ ПОГАЛЯТ ЕБОНИТОВАТА ПРЪЧКА ДА ВИДИ КОЛКО Е ГЛАДКА И ЛИЗГАВА ЩЕ ИМА ДА СЕ ПЪРЗАЛЯМЕ ДОКАТО СЕ ОШАШАВИ МЕ …………………

  МЕРАКО НЕ МИ Е ПАДНАЛ, АКО МИ ДАДАТ ЗНАК ………….. С ДОБРИ ЧУВСТВА  АЗ СЪМ ЗА ДЕМОНСТРАЦИЯТА И НА СЛАВИ БИНЕВ!

  http://www.blitz.bg/news/article/165481

  АЗ ПОДКРЕПЯМ ТАЗИ ДЕМОНСТРАЦИЯ!
  АКО БЯХ ТАМ ЩЯХ ДА УЧАСТВАМ В НЕЯ С МОЙ ПЛАКАТ!

  http://www.novini.bg/news/100231-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80.html#add_comment

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ.

  http://www.facebook.com/d.rde.tchohi


  СТЕФАН Д-РД ЧОЛАКОВ

Trackbacks

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s