3 ГОДИНИ ГЕРБ = 5МЛРД.ЛВ. ДЕФИЦИТИ И 3 МЛРД. ЛВ. ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ

България е натрупала 5 млрд. лв. дефицити през последните три години (2009-2012г.) откакто ГЕРБ управляват страната

В годините непосредствено преди началото на „Голямата рецесия” страната ни трупаше сериозни излишъци, които резултираха в сериозно харчене през декември (за пенсии, инфраструктура и т.н.) и трупане на фискален резерв. През 2009 г. това се промени и вече позабравихме думата „излишък”. Само за три години натрупахме дефицити за близо 5 млрд. лв., а ако следваме официалните прогнози за фискалната позиция на страната до 2015 г., то ще направим серия от седем поредни години на бюджетни дефицити.

Да, дефицитът вече не е прекомерен и е в рамките на 1-2% от БВП на страната, но предизвикателствата са си съвсем реални. Историята ни учи, че влезеш ли в подобна серия на дефицитно харчене, трудно излизаш. Примера с развитието на дълговата криза в Европа не е по-различен. На хартия бюджетна дисциплина се разписва лесно, но на практика нещата са различни. През последните години се нагледахме на европейски правителства, които обещават свиване на дефицитите и после се налага да ревизират очакванията си.

1-2 процента от БВП звучи малко абстрактно, но в абсолютен размер говорим за над 1 млрд. лв. дефицит – това е горе-долу бюджета на МВР. С други думи, сумата, която липсва на бюджета, е толкова голяма, че трябва да се откажем от всички полицаи и пожарникари, за да балансираме бюджета. Ето ги реалните измерения на 1-2% дефицит – не просто недостиг на пари, а структурно напрежение върху бюджета.

Подобно сравнение може да се направи и за публичният дълг на страната. Въпреки че публичният ни дълг остава под 20% от БВП на страната, плащанията по лихвите вече гонят 900 млн. лв. – така е заложено за 2013 г. Това е два пъти повече от всички публични пари за култура, като тук включваме театри, музеи, читалища, библиотеки, радио, телевизия и т.н. Това е реалното изражение само на лихвите по публичният дълг. Тук дори не са включени предстоящите големи плащания по дълга – 820 млн. евро през януари 2013 г. и над 1 млрд. долара през януари 2015 г. Не трябва да забравяме и новата емисия от тази година за 950 млн. евро, чиито падеж е през месец юли 2017 г.

Покрай дълговата криза в Европа стана модерно да се говори за бюджетни правила – основно по отношение на дълг и дефицит. България разписа подобни правила в законодателството си, като например за максимален дефицит в размер на 2% от БВП, но напоследък като че ли започнахме да следваме и едно друго неписано и малко странно правило. Разписано в най-опростен вид, то гласи, че ако извадим числото 3 от реалният ръст на икономиката, то ще получим дефицита като процент от БВП. С други думи, балансиран бюджет се разписва при реален ръст на икономиката от 3%.

Това правило наистина звучи странно и може да бъде много коментирано, но случайно или не, ние го прилагаме от 2009 г. насам. Официалните прогнози до 2015 г. също се вписват в тази рамка. Ако следваме подобна логика, то бюджетният дефицит ще изчезне, когато започнем да растем с 4-5% на година, което в средносрочен план е трудно постижимо, а докато това се случи съществува потенциален риск държавния ни дълг постепенно да нараства.

4 коментара to “3 ГОДИНИ ГЕРБ = 5МЛРД.ЛВ. ДЕФИЦИТИ И 3 МЛРД. ЛВ. ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ”

  1. Статията е от Ноември 2012г. И това ли е начина когато виждаш нещо такова написано да обясняваш без да можеш дори да докажеш малоумните си обвинения. Защо не я коментираш?! Толкова много ли харесваш Бойко, че дори пред такива материали да го защитаваш сляпо като сипеш безпочвенни обвинения?! Радвам се, ако удържиш на обещанието си и оттук нататък си пишеш във форумите на платените медии като ТВ7, Босфор ТВ и други – там може да си спокоен- такива материали не се публикуват, поне не и докато ГЕРБ бяха на власт.

    • прави ми впечатление, че тези които ви обвиняват най-много мязат именно на платени драскачи, защото не коментират фактите, а подхващат песента за „комунистите“. жалко е само, ако не осъзнават, че първо бойко не е никакъв анти-комунист и второ харесват го или не големия К*Р е и в техния насран задник !!!

  2. Сайтът окончателно се разкри като обслужващ злобата на червените хиени към Бойко Борисов. Това е последният ми коментар в него.

    • Няма по-нагли същества от герберите?!?!?! След като вече никой не мълчи по тези въпроси, които тук съм чел да се задават много преди кризата на ГЕРБ и оставката ти си седнал да обвиняваш някой че бил платен защото публикува нещо такова?!?!?! наистина ще е жалко, ако го правиш безплатно, но като гледам твоя Вожд вече го няма и колкото и да се напъва втори път няма да го изберем, така че е безмислено ПП ГЕРБ да плаща на такива идиоти.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s