ОБЕЩАНИЯТА НА ГЕРБ ЗА ОСЪДЕНИ МИНИСТРИ СЕ ИЗЧЕРПАХА С БУТАНЕТО НА ЕДНО БАРБЕКЮ

Още преди да бъде избран Борисов ни увещаваше, че Доган и Станишев ще бъдат осъдени. 3г. по-късно – едно бутнато барбекю и нито една присъда, дори срещу здравния министър на ГЕРБ – Б. Нанев, който според Борисов е погазил законите

През лятото на 2012г. ЕК издаде мониторингов доклад за България и напредъка и в реформирането на съдебната власт и справянето ни с тежката организирана престъпност, в който ни удари звучен шамар и тотално опроверга твърденията на Цветан Цветанов, че  „Организираната престъпност е овладяна и неутрализирана“ (цитат на министър Цветанов). Какво обаче стана и с обещанията на Борисов че ще видим осъдени министри?

„Осъдени министри“ 

Борисов: Ще преследвам Станишев и Доган до затвора

 Колко хубаво е, че народа е късопаметен! За най-късопаметните малко предистория.

Преди да дойде на власт Борисов размаха пръст не просто на престъпниците, а дори и на Станишев и Доган – по неговите думи след идването му на власт килиите за тях са сигурни. И разбира се това се оказа поредното обещание на Борисов, което той изпълни…ама не точно. 

Освен, че бутна барбекюто в Сараите на Доган (впрочем той сам си го бутна), срещу т.нар. Сокол не последва абсолютно нищо. Станишев също заралията „едвам“ отърва килията. Всъщност, с идването си на власт ГЕРБ набързо забравиха много неща, които са говорили и тотално игнорираха платформата, която манифестираха. 

Божидар Нанев беше първия здравен министър в кабинета на ГЕРБ. Той се оказа поредния „страхотен кадър“ издигнат от партията на Борисов. Държавното обвинение постанови, че Божидар Нанев сключил два неизгодни договора, и твърдеше, че така ощетил държавата с близо 2.5 млн. лева. В последствие Нанев беше оправдан, а Борисов и ГЕРБ тактично получиха амнезия за случая. Със сигурност обаче е странно поведението на премиера, който на практика ще излезе един голям клеветник, който си разчиства пътя и кадрува със службите, фармацевтичните фирми и слуховете. Защото как сега ли му звучат неговите думи, че имало не какво да е, а „погазване на законите“? 

А в същото време нищо не излезе от заканите на управляващите и на министър-председателя как бившите министри от тройната коалиция ще бъдат съдени и осъдени. И то често защото или сигналите са негодни, или пък събраното като доказателства просто издиша в съдебната зала.

Николай Цонев беше поредния главен герой в звучна операция на иронично наричаните от народа „МВР пикчърс“ продукции. Прокурора Роман Василев издаде присъда на Цонев още при осъществяването на екшън-ареста: „На колене, вие сте си абсолютен престъпник“. Разбира се Цонев беше оправдан и „осъден министър“ е все още мираж в държавата на ГЕРБ. 

На път е нищо да не излезе и срещу делото, което се води срещу бившата социална министърка Емилия Масларова. Нищо не се случва и срещу министрите на ДПС, за които ГЕРБ твърдяха, че са виновни за потъването на милиони, а някои за милиарди. Нещо, което си е твърде странно. Защото срещу тях дори обвинителни актове няма, не е известно дори някой изобщо да работи и сега.

ЦВЕТАНОВ VS ЕК

Позицията на вътрешния министър Цветанов и на ЕК се разминават драстично. Като цяло „гордостта на ГЕРБ“ – сериозната борба срещу организираната престъпност беше тотално разбит от мониторинговия доклад на Европейската Комисия (ЕК), излязъл през лятото на 2012г. – 3г. след избирането на ГЕРБ. Операциите със звучни имена накараха хората да си кажат „тия поне правят нещо“ – да, харчат пари за клипчета, а осъдени няма. Един по един всички участници в екшън-продукциите на МВР бяха оправдани.

Какво казва ЕК в доклада? На 26 страници 44 пъти се споменава организираната престъпност. 

„Организираната престъпност продължава да се описва от независимите наблюдатели като основно предизвикателство за държавата и обществото, като това виждане се споделя и от общественото мнение“ – пише в доклада.  „Европол смята организираната престъпност в България за уникална в целия ЕС, доколкото тя упражнява значително влияние върху икономиката, което от своя страна води до влияние върху политическия процес и държавните институции.“

В добавка Цветанов получава звучен шамар за опитите му да осъществява натиск над съдебната власт.

„Независимостта на съдебната власт също бе поставена под въпрос, след като отделни съдии бяха пряко критикувани от политическите среди — в този контекст извършеното от ВСС уволнение на председателя на Съюза на съдиите в качеството му на съдия буди безпокойство. Вследствие на обвинения в упражняване на влияние и предубеденост по дела за организирани престъпни деяния, отправени от член на правителството, през февруари съдии от Софийски градски съд призоваха ВСС да защити независимостта на магистратите и да установи фактите по случая. Освен това съдията, срещу когото бяха отправени обвиненията, заведе дело за клевета. Впоследствие съдията бе уволнен в качеството си на съдия от ВСС на 12 юли поради забавяне на мотивите по съдебно дело. Това доведе до демонстрации и протести на няколко съдилища, включително на голям брой съдии от Върховния касационен съд.“

Едва ли обаче Цветанов ще разбере, че посланието зад дипломатичните формулировки е да напусне и да хлопне вратата. За да бъдем обективно обаче трябва да споменем „Братя Галеви“ – те бяха осъдени, ама пък избягаха…

Похвалите, с които Цветанов се тупа по гърдите, идват от съдения за трафик на кокаин  ген. Джанпаоло Ганцер. През 2010 година шефът на ROS Специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност в Италия –  ген. Джанпаоло Ганцер е арестуван, заедно с още 17 лица,  за връзка с трафиканти на кокаин, който е внесен от Южна Америка в Италия, както и за извършване на фалшиви рапорти.Ганцер е осъден на 14 дни затвор, пишат италианските медии, като го наричат „Срам за ROS”, “заради представлявало престъпно сдружение с цел трафик на наркотици, незаконно присвояване, фалшификации и други престъпления, за да направи бърза кариера”.

 

One Trackback to “ОБЕЩАНИЯТА НА ГЕРБ ЗА ОСЪДЕНИ МИНИСТРИ СЕ ИЗЧЕРПАХА С БУТАНЕТО НА ЕДНО БАРБЕКЮ”

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s