ПО СИГНАЛ ОТ СССР БЪЛГАРИЯ Е МОГЛА ДА НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР НАД ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ

Ядрен удар по Запада СССР е могъл да нанесе от София

Сензационни разкрития на бивш капитан от Съветската армия, служил в свръхсекретна база до българската столица

“Всеки ден войник пишеше на входовете на специално табло в кои часове трябва да се стои вкъщи. Така във вечен страх живеело населението на три военни градчета, създадени от Съветския съюз на територията на България, за обслужване на (съветски) ядрени бойни глави. Те били предназначени за унищожението – по сигнал от Центъра – на Турция и Гърция. Едва през 1988 г. Тодор Живков и Михаил Горбачов не продължиха 30-годишния договор за дружба и сътрудничество. Но и досега никой не е разсеял мита, наречен “Балканите – безядрена зона”.

“Територията на градчето бе мъничка, примерно 200 на 200 метра. Обкръжена от тройна бодлива тел. Плюс пръстен от дървета, а там, където ги нямаше – маскировъчна мрежа. Денонощно външната охрана се осигуряваше от български военни, вътре – от наши постове. При което на българите забраняваха да разговарят с нас.

Намирахме се в подножието на планина, от другата страна на която е известният международен ски-курорт Боровец. Но към него прозорците на градчето бяха затъмнени с черен плат. Забранено ни беше да излизаме на балконите на триетажните сгради: неочаквано някой би могъл да ни види от планината! Задължаваха жените да ходят из градчето само в сини работнически престилки. А офицерите, прапоршчиците, войниците, всички бяха в униформите на Българската народна армия. Офицерите бяха 30, войниците -100.
В подземното хранилище бяха складирани около 70 ядрени бойни глави. Редом имаше голяма автобаза за спешна доставка на боеглави за ракетите.

Наземното градче се състоеше от четири триетажни блока, всеки с 12 апартамента, войнишка казарма, столова, спортна площадка, клуб, магазинче, плац и фонтан. В магазинчето жените веднъж седмично оставяха поръчки и българите докарваха всичко от София.
За жените този живот бе каторжен. Те, може да се каже, се биеха за каквато и да е работа, ако ще и на склададжийка. А работа се намери само за 4-5 от тях. На останалите им оставаше разходката – 50 метра до клуба, където веднъж седмично се прожектираше филм.
Имаше и изневери, и кавги за дреболии, и тайни забременявания, за които командирът хокаше мъжете. Една жена публично се възхити от западния начин на живот и мъжа й едва ли не го изгониха от партията. А замполита наистина го изхвърлиха. Той се напил във влака по пътя за Москва и започнал да се занася по една дамичка. Тя пък да се окаже американска журналистка, която официално се оплакала…

Ако в радиус от 50 км от пункта засичаха чужда, небългарска кола, в лагера се обявяваше тревога и настъпваше пълна тишина. Веднъж в съседство прелетя българска делтапланеристка и… изчезна.
Много се страхувахме от неуставните отношения между войниците: неочаквано някой можеше да не издържи и да избяга. Един такъв беглец го търси едва ли не цялата (българска) армия и ден, и нощ – докато не го откриха.

А ни разформироваха много бързо. Боеглавите бяха изнесени в Украйна. Цялото останало имущество – българските военни униформи, костюмите за химическа защита, фотофилмите и всичко останало, захвърлихме в огромна яма и го изгорихме. Всички брезички наоколо, на които войниците с щикове бяха надраскали “ДМБ-88″ или някакво “Вася от Калуга”, обелихме. След нас остана само специална бригада по почистването на територията, за да няма и следа от руска дума, нищо, което би говорило за нашето присъствие. Подземното градче бе унищожено.”

През 1953 и 1955 г. рекогнисцировъчни групи на Министерството на отбраната на СССР изучават възможността от разполагане на балистични ракети (Р-1, Р-2, Р-5) (виж фиг.1) в ГДР, Румъния и България.

Спират се окончателно на ГДР и България, на територията на които да се разположат балистическите ракети с ядрени бойни глави Р-5М (по една бригада). Прието било постановление на ЦК на КПСС в периода 1955-56 г. в ГДР да се прехвърли 72 инженерна бригада РВГК, а в България – 73 инженерна бригада РВГК, въоръжени в пълно снаряжение по щат с ракети и ядрени бойни глави. Плана бил разработен под командването на маршал Соколовски и под наблюдението лично на мин. на отбраната Малиновски.

72 инженерна бригада РВГК с първите нови ракети Р-5М била прехвърлена тайно в ГДР през февруари 1959 г., където останала до август-септември 1959 г., когато била върната в СССР. В последния момент прехвърлянето на 73 инженерна бригада РВГК в България било отменено заради навлизането на въоръжение по това време на по-далекобойните ракети Р-12, които имали обсег над 2000 км. и можело да се изстрелват направо от съветска територия. Трябвало е да се прехвърлят 12 боеготови ядрени ракети Р-5М с 4 пускови установки. Къде е трябвало да се разположат в България засега не знаем. Може би в бъдеще този интересен факт ще се изясни с документи и от нашите архиви.

73 бригада РВГК била сформирана в гр. Камышин, Волгоградска (тогава Сталинградска) обл. през 1952 г. и в 1955 г. получава на въоръжение балистични ракети Р-5М. Трябвало е да бъде прехвърлена в България вероятно в 1959 г., но към септември 1959 г. получават новите по-далекобойни ракети Р-12 и вместо в България са прехвърлени в Украйна в г. Коломыя, Ивано-Франковска обл., където в 1960 г. се формира 44 Ракетна дивизия, разформирована в 1989 г. Данните са според официални руски изследвания за стратегическите ракетни войски на СССР (Русия)

8 коментара to “ПО СИГНАЛ ОТ СССР БЪЛГАРИЯ Е МОГЛА ДА НАНЕСЕ ЯДРЕН УДАР НАД ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ”

 1. Веднъж в съседство прелетя българска делтапланеристка и…изчезна !? Преди 1989 в България е нямало такъв спорт господа фантазьори !

 2. До посеркото Тотев-еди кой си- Не забравявй приятелче че в близкото минало, когато я имаше БЪЛГАРИЯ и Тази България имаше Българска Народна Армия, Армия силна, добре подготвена,въоръжена и мотивирана, в тази армия служеха достойни мъже. Мъже които не хленчеха, не търсеха добро заплащане, придобивки и т.н. Това бяха истински мъже. И не е необходимо тези МЪЖЕ да ти дават отчет на тебе или на когото и да било дали някъде е имало нещо си или не. Тези мъже са се клели пред РОДИНАТА да не говорят. И това важи с още по-голяма сила за Мъжете от Ракетни войски. Аз съм служил в съвсем друг род войски, но за мен те, а и всички други служили в редовете на Българската Народна Армия са достойни Българи. Слава на всички войни.

 3. Българските войници които са охранявали външния периметар им е било забранено да разговарят със състава от вътре и на вътрешния състав също със външния и затова по този начин наще войници не са знаели че охраняват руснаци,пак и те са влизали и излизали от бункера мога да го нарека със български униформи и кули с бг номера, така че нямало е как да знаят, само генщаба и някои офицери предполагам са знаели за тази секретна операзия на наша земя

 4. В публикацията има противоречие: В началото се разказва как са живели съветските военни в това свръхсекретно градче. И че то било разформировано след приключването на „Договор за дружба и сътрудничество“ през 1988 г. от Горбачов и Живков. Но в края се описва, как през 1953-55 год. се взема решение за разполагане на бригада балистични ракети Р-5. Но през 1959 решението е отменено. Как тогава е имало съветски войски в България.
  Да допуснем, че все пак е имало. Да допуснем, че поради строгото ограничаване на съветските военни само на територията на това „градче“, а до него транспорта е бил със сериозна охрана – възможно е. Но българите които са охранявали този район по външния периметър – всички до един от тях нито веднаж през живота си да не се е разбъбрил, че охранява „строго секретно съветски обект“ – това не е възможно!!!
  Да, ние, военните от армиите на Варшавския договор по правило знаехме доста за армиите на НАТО, а за нашата армия – само в пределите на собствените служебни задачи. Но никой нищо да не каже на свой колега, че е бил на охрана на свръх секретния обект – ей-богу, това не никога не мога да приема.

 5. Статията за „ядреното“ присъствие в България е меко казано идиотизъм! Някой се опитват да пишат фентъзи, експлоатирайки много деликатни теми. Лошото е, че в случая се получава „новина“ от типа – „Някой, някъде, нещо казал…“, а това е недопустимо в една нормална медия и непростима грешка за истинския журналист и репортер!!! Предлагам автора на публикацията да се пробва с истински роман, но … в друг жанр 🙂

 6. Г-н Чолаков, моля Ви коментирайте статиите, ако желаете, а тези неща по-подходящо е да ги споделите във Фейсбук страницата ни. 7. ЩЕ МУ НАДУЯ ГАЙДАТА ТА ЩЕ МУ ОБЪРНА ВЪЛНАТА ……………….

  ДРАГИ – Красимир Христов Дядо Стефчо с тази амазонка доста ще се поузориш – АЗ ДЯДОВОТО СЪМ МНОГО ДОБЪР ПО ГАЛЕНЕТО
  ………………..

  …………………………
  ЩЕ ГО ПОГАЛЯ И ЩЕ ГО НАСЪСКАМ, ТА КОСИТЕ МУ ЩЕ ЩТРЪКНАТ КАКТО С ЕБОНИТОВА ПРЪЧКА , АКО СИ СЕ УЧИЛ ПО ФИЗИКА, А СЛЕД ТОВА, АКО МИ ПОГАЛЯТ ЕБОНИТОВАТА ПРЪЧКА ДА ВИДИ КОЛКО Е ГЛАДКА И ЛИЗГАВА ЩЕ ИМА ДА СЕ ПЪРЗАЛЯМЕ ДОКАТО СЕ ОШАШАВИ МЕ …………………

  МЕРАКО НЕ МИ Е ПАДНАЛ, АКО МИ ДАДАТ ЗНАК ………….. С ДОБРИ ЧУВСТВА  АЗ СЪМ ЗА ДЕМОНСТРАЦИЯТА И НА СЛАВИ БИНЕВ!

  http://www.blitz.bg/news/article/165481

  АЗ ПОДКРЕПЯМ ТАЗИ ДЕМОНСТРАЦИЯ!
  АКО БЯХ ТАМ ЩЯХ ДА УЧАСТВАМ В НЕЯ С МОЙ ПЛАКАТ!

  http://www.novini.bg/news/100231-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80.html#add_comment

  СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ.

  http://www.facebook.com/d.rde.tchohi


  СТЕФАН Д-РД ЧОЛАКОВ

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s