КОЙ ДЪРЖИ МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ? АГЕНТИТЕ НА ДС ОТГОВАРЯТ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БЪЛГАРИЯ

„Consider the source, my friend“ 

Замисляли ли сте се кой държи масовите медии в България? Кой оформя общественото мнение, кой избира какви да са новините и темите на деня. В България с тази важна задача са се заели хора, които са били агенти на Държавна Сигурност и са си накупили вестници и телевизии на килограм. Освен агенти политически партии си купуват медии ползвайки услугите на съмнителни бизнесмени и лица

Според доклада на американското посолство от 2009г., публикуван в уикилийкс българските медии са „силно манипулирани, а собствеността им се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват определени новини, за да публикуват пропагандни материали под формата на новини и не поместват информации, които не се харесват на спонсорите им. Корупцията в медиите очевидно ограничава тяхната способност да служат като глас на гражданското общество.“

 

Медийната империя на Ахмед Доган

Последните покупки на Нова българска медийна група, зад която стои ДПС, са телевизия ТВ7 и вестник „Експрес“. Нова българска медийна група притежава и  „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“. Човекът, който манипулира мнението и създава изкуствено напрежение между турската общност и етническите българи в държавата стои зад редица печатни издания и телевизия ТВ7, която Нова българска медийна група купи от човека с прякор Любо-Пъпката. Освен това Доган е бил агент на Държавна сигурност, който има цели три прякора, доказващи че е бил доста деен агент – „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“. Предишния собственик  на ТВ7 и в. „Експрес“ Любомир Павлов също има топли връзки с ДПС. Те датират още от 2005 година, когато Любо Пъпката е арестуван за незаконна сделка с акции на Общинска банка. Въпросните акции придобива спонсорът на ДПС Христо Ковачки.

Медийните олигарси Кръстева и Пеевски – подставените лица на Доган

В доклада на американското посолство от 2009г., който Alter Information цитира по-горе, американският посланик констатира, че Кръстева е била на държавна служба, от която няма как да „задели“ пари за медийните си покупки. От къде идват парите и кой всъщност стои зад нея?

Кръстева се озовава начело на държавното дружество “Олимпика” ЕАД, под чиято шапка са много апетитни спортни обекти, включително известната зала “Универсиада”. Името й бързо попадна в медиите, защото веднага извършва много съмнителни корупционни сделки със спортни имоти, между които негласната приватизация на зала”Универсиада”, облагодетелствала фирма на царския любимец Лучано. Назначението й в”Олимпика” ЕАД е станало по линия на НДСВ.

Тя и синът й Делян Пеевски са изявени активисти на НДСВ, Делян е председател на младежката организация. От там тръгват царските им облаги. Следвайки линията „винаги с властта”и притежавайки всички необходими лични качества за нагаждане и докарване, Ирена Кръстева и синът и Пеевски вече са в орбитата на ДПС.Непонятно за много, включително и за активистите на етническата турска партия, от квотата на ДПС Пеевски получава поста зам.- министър при Емел Етем. В министерството на бедствията и авариите той  отговаря за Държавния резерв.

В началото на 2007 г.  Ирена Кръстева пристъпва към закупуването на първите вестници. Чрез “Нова българска медийна група” от Петьо Блъсков, тя купува вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”. След това чрез същото дружество се сдобива с “Меридиан мач”. В сделката с вестник “Експрес” и тв-каналите “Тв7 ” и “Спорт 7″ Кръстева участва с друга фирма – “Краун Медиа” ЕАД, която също е част от обръча от фирми на Ахмед Доган. 

Тодор Батков – дясната ръка на Чорни в България

Тодор Батков, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още „Михайл Чорни”. Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб Левски, вестник Стандарт и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков.

Тодор Батков беше „осветен“ като агент на ДС. Батков е бил нещатен сътрудник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), привлечен през 1977 г. Оказва се, че не просто агент стои зад вестник Стандарт, а агент упълномощен от скандалния бизнесмен, изгонен от държавата като представляващ за нея заплаха – Майкъл Чорни. 

ДРУГИ АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В БЪЛГАРСКАТА МЕДИЙНА КОЧИНА:

 • Тодор Коруев (като зам. главен редактор на в. „Дума“)
 • Евгений Станчев (като главен редактор на „Дума“)
 • Петър Манджуков (бивш издател на „Дума“, обявяван вече)
 • Валери Найденов (бивш главен редактор на в. „24 часа“ и „Класа“, обявяван вече)
 • Кеворк Кеворкян(сега е обявен, защото е проверен като автор на „Труд“)
 • Валентин Бояджиев (бивш отговорен редактор на в. „Уикенд“)
 • Георги Готев (бивш зам. главен редактор на „Стандарт“)

Сред собствениците на медии, „осветени“ досега като агенти на ДС, са още

 • Димитър Иванов (в. Земя“)
 • Красимир Гергов (като собственик в „Класик ФМ радио“)
 • Тошо Тошев („Медия холдинг“)
 • Радосвет Радев („Дарик радио“)
 • Красимир Узунов (агенция „Фокус“)
 • Петър Пунчев и Константин Тилев (радио „ФМ+“, „Мила ФМ“, „Орфей медиа ФМ“)
 • Георги Агафонов („Вяра тв“, „Хип хоп тв“ и „Хот тв“)

 

ЕДНА ДИСЕКЦИЯ НАД ТРУПА НА БЪЛГАРСКОТО СВОБОДНО СЛОВО И НЕЗАВИСИМА ЖУРНАЛИСТИКА НА ALTER INFORMATION. ВИЖТЕ И СТАТИЯТА НИ

„КАК МЕДИИТЕ МАНИПУЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ“

2 коментара to “КОЙ ДЪРЖИ МЕДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ? АГЕНТИТЕ НА ДС ОТГОВАРЯТ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БЪЛГАРИЯ”

 1. О, е какво цвилят БСП и ДПС и техния приятел И.Костов за свободата на словото! Свободата вие си я държите под ключ.

Trackbacks

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: