СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА САЩ ИЗБРОЯВАЩ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, НЕДОСЕГАЕМИ ЗА ЗАКОНА

WIKILEAKS: НАЙ-ТЪРСЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ, КОИТО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ

Секретни грами, изтекли в уикилийкс, изброяващи лица от престъпния свят в България, срещу които никой не предприема нищо. 

ТЕМА: Най-търсените престъпници на България: Черепа, Баретата, Пилето и Пръча

REF: A. REF A: 09 SOFIA 154

B. REF B: 05 SOFIA 1207

C. REF C: 05 SOFIA 1882

D. REF D: 08 SOFIA 192

Засекретена от CDA Джон Ордуей по причини 1.4 (b) и .

1. (C) Общ преглед: Броят и мащабите на дълбоко-окопаната организирана престъпност, действаща в България, представляват огромно предизвикателство за новото правителство, което се стреми да прилага върховенството на закона. Българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства. Предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало. Следващият по-долу списък на лицата от организираната престъпност в никакъв случай не е пълен, но представя някои от най-известните фигури, при които повдигането на обвинения и осъждането им, ще означават съществена крачка напред за българското правителство и ще ни приближат до деня, когато мафиоти като Пилето няма повече да „бъдат отглеждани в естествена среда“. Край на общия преглед.

ПРЕДИСТОРИЯ –––-

2. (C) Съществува широко-разпространена българска поговорка – „всички държави си имат мафия, но в България мафията си има държава“. Престъпни босове или „мутри“, които са по-познати с цветистите си прякори, често могат да се видят из София, каращи бясно черните си БМВ-та и джипове – Мерцедеси, следвани от група телохранители. Българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. От 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не стигнаха по-далеч от полицейското разследване. Има само няколко ареста и още по-малко осъдителни присъди. (Ref A).

ЧЕРЕПА –––

3. (C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. (Ref B).

БРАТЯТА МАРГИНИ ––––––-

4. (C) Въпреки, че бяха арестувани през 2005 г. за планирането на три убийства и за участие в организираната престъпност, (Ref C) Красимир „Големия Маргин“ Маринов и по-малкият му брат Николай „Малкия Маргин“ Маринов бяха пуснати на свобода под гаранция. Братята ръководят известна престъпна групировка, позната като Интергруп (бившата СИК), чиито незаконни действия включват трафик на наркотици (особено хероин), финансови измами, кражби на коли, контрабанда, изнудване, рекет и проституция. Съдебното дело срещу Маринови е отлагано поне 4 пъти и стана символ на неспособността на българските съдилища да раздават бързо правосъдие. И, благодарение на пропуск в законодателството, изискващ физическото присъствие на всички обвиняеми и адвокати, които винаги са прекалено болни, за да се явят в съдебна зала, братята бяха пуснати под гаранция през декември 2007 г. и все още са на свобода.

БРАТЯ ГАЛЕВИ ––––––

5. (C) Пламен Галев и Ангел Христов с прякор Братя Галеви станаха център на внимание през 2008 г., след разкритията, че тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков се е срещнал с тях, докато те са били разследвани за дейности, свързани с организирана престъпност (Ref D). По-късно двойката беше арестувана по обвинения в измъчване, изнудване, насилствено присвояване и търговия с наркотици, но беше освободена и им беше даден временен имунитет, за да се кандидатират за депутати на парламентарните избори на 5 юли. Въпреки, че двамата загубиха и изборите и имунитета си, градският прокурор на София Николай Кокинов тихичко съобщи, че са пуснати под гаранция. В средата на юли Върховният апелативен съд на България също присъди, че делото трябва да се гледа в Кюстендилския районен съд вместо в София, което всъщност позволи те да бъдат съдени в район, където имат значително по-голяма подкрепа, район, в който те на практика царуват през последното десетилетие.

БАРЕТАТА –––

6. (C) На 6 февруари българската полиция залови известния гангстер Златомир Иванов, с прякор Баретата, по подозрения, че е свързан с три поръчкови убийства и с два опита за убийство. Много хора считат Иванов за един от най-важните наркобарони и за „мозъка“, който стои зад няколко емблематични екзекуции в българския подземен свят. Баретата беше обвинен в три убийства, включително в това на един от известните български наркобарони Никола Иванов по прякор Бобъра, който беше прострелян 9 пъти в гърдите и главата на 8-ми октомври 2006 г. в скъп софийски нощен бар. Той беше обвинен и в убийството на Радослав Великов с прякор Темерута, който беше прострелян в главата докато излизаше от 6-то полицейско управление в София, където беше на разпит за опита за убийство срещу друг водач на мафията. Също като братята Маринови (тук явно се е объркал, имал е предвид Галеви), Иванов се опита да получи имунитет като кандидат за депутат, но молбата му беше отхвърлена защото обвиненията срещу него бяха внесени преди да реши да се включи в изборната надпревара. Въпреки, че Иванов остава в затвора, не е ясно дали ще бъде осъден.

РУСКАТА ВРЪЗКА –––––––-

7. (S/NF) Тодор Батков, познат с прякора Борат, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още „Михайл Чорни“. Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб Левски, вестник Стандарт и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков. Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие – орден „Стара планина“ за дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт. Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на „Пирогов“ и на местни университети. През 2007 г. той дари 1 милион лева на кампанията „Не сте сами“, за да помогне за освобождаването на българските медици, които по това време бяха в либийски затвор и 11 автомобила на Министерството на вътрешните работи. Батков е все още член на борда на българския мобилен оператор MTel и е управляващ директор на адвокатската кантора Батков, Стоев и партньори. Той беше и близък на вече починалия български банкер и бивш съветник на президента Емил Кюлев – застрелян в София през 2006 г.

batkov_purvanov

ПИЛЕТО И ПРЪЧА ––––––––––

8. (SBU) Николай Методиев, с прякор Пилето, се смята за един от най-големите контрабандисти на България и е бил съден за това няколко пъти. Прякорът му е от 1998 г., когато беше арестуван (и по-късно оправдан) за незаконна контрабанда на 11 тона пилешко месо. Методиев беше отново арестуван през 2003 г. за опит да уговори със служители на митницата да му се позволи да внесе нелегални китайски стоки, оценени на 3.5 милиона щатски долара. Вместо поисканата от прокурора присъда 7 години затвор, той беше глобен със 700 лева (525 щатски долара) за заплахи срещу представители на държавата. Има и трето, висящо дело срещу него за контрабанда, което е насрочено за 5-ти октомври. По това дело съдът трябва да разпита 128 свидетели. На 18 февруари мощна експлозия разруши популярен сред мафията бар в София, който е собственост на Пилето, и е на крачки от мястото, където са настанени служители на посолството.

9. (SBU) Йордан Тонов, с прякор Пръча, беше арестуван през октомври 2008 г. с още 13 души по обвинения в организирана престъпност, трафик на наркотици, трафик на хора и изнудване. Тонов е близък съдружник на наскоро осъдения наркобарон от Бургас – Димитър Желязков с прякор Митьо Очите и се смята, че е водач на престъпна група, контролираща трафика на наркотици и проституцията в югозападна България. Десет от съучастниците на Тонов се признаха за виновни и получиха намалени присъди от по-малко от 5 години, докато Тонов избра да си пробва късмета с българския съд.

10. (C) Коментар: Управляващата, центристка партия ГЕРБ, рекламираща водача си Бойко Борисов като човек с твърда ръка и с полицейски опит, дойде на власт с убедителна победа през миналия юли заради обещанията да се справи с корупцията и да се бори с организираната престъпност. Правителството на ГЕРБ сега трябва да покаже политическа воля и да приеме предизвикателството. Осъдителната присъда на „Очите“ от 25-ти август и тези на двама „бизнесмени“ от Варна по обвинения в пране на пари и престъпни връзки са начало, но Европейската комисия подчерта, че годините затвор не са достатъчни и са заловени много малко от „големите риби“. Проблемът на България с организираната престъпност не може да се реши за една нощ, но успешното обвинение и присъда, дори само в едно от тези дела, ще бъдат огромна победа за новото правителство, и ще изпратят много ясен и дългоочакван сигнал на българското общество. Край на коментара.

ОРДУЕЙ

Посланик Уорлик в доклада си за решителността на правителството на ГЕРБ да бори организираната престъпност се позовава именно на тази грама, пишейки за обявената „война на 200-300 най-опасни фигури на организираната престъпност, включително 20-50 босове, които са добре известни“.

Но осветяването на съдържанието на този ключов документ се нуждае от допълнителна информация, даваща съответния контекст, за да бъде оценен ретроспективно и в перспектива ангажиментът на САЩ в борбата с организираната престъпност у нас.

15 коментара to “СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА САЩ ИЗБРОЯВАЩ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, НЕДОСЕГАЕМИ ЗА ЗАКОНА”

 1. И като се знае кой какво е правили прави – КЪДЕ Е РЕЗУЛТАТА ????
  Или само се приказва! 🙂
  Майната ви на вас и вашите копелдаци (тия за които пишете и чиито гъзове лижете) !

 2. Ей…Българко и Ти Българино! Ма вие взехте да се събуждате, докато ви въртят на шиша върху скарата хем нашите изврътеняци хем ни пекът заедно с така наречените най-чудесни западняци! А къде ви беше акъла преди да ви набият на шиша и да ви метнат на скарата….!? Малко ви е сега…и нека ви е..,но е похвално че взехте да поумнявате тези неща преди да ви довършат напълно, все пак. Кога България е видяла добро от западняците в исторически план? Всичките ни злини през вековете най-вече идват именно от запад. Дедите ни са се спявали блестящо по геройски с предишините опити на ни съсипят през вековете и за това ни мразят западняците и днеска. Ще каже някой глобален нашенски предател представящ се сега за син супер червен гербов демократ, че комунизма като зло е „дошъл от исток“. Но кой разви тази зараза? Запада по измислените им барикади! И какво направи ,като видя уродливото си творение. Прати го и го наложи подло и тайно на Руснаците с цел да ги съсипе, точно каквото прави с нас сега. Е Русия е голяма сила и издържа да удара, но нашата малка държава ще си замине, ако оставим нещата така и не защитим спешно интересите и автентичноста си.Просто ще се изпарим в така нареченото Глобално лоно на международната наддържавническа самозвана и крадлива мафия.

 3. Случайно попаднах тук, но няма да повторя ! Жалки сте с вашето логично, подкрепено с факти, но БЕЗСИЛНО дърдорене ! И КАКВО ?

 4. Организираната престъпност се подържа основно от западните посолства… най-вече хамериканското!

 5. Политико-полицеѝската мафия си има пипала и във всяка болница . Инквизитори в бели престилки отказват направления за рентгенов кабинет на неудобни хора ,пациенти със силни болки и пукнати кости,които връщат да си ходят , и ги сугестират в тяхна вреда да не търсят изобщо специализирана помощ и да не са ,,толкова капризни “ (цитат) за рисковата си възраст от над 55 години. Споменатите инквизитори работят в окръжна болница ж гр.Бургас ,к-с Зорница,и в гр.Кърджали.Тъѝ като не съм политическа фигура се предполага,че съм неудобна на някоѝ провинил се шеф и т.н.То не е следене с видеокамера от вратата на съседа Йорданов,то и с коли и пеша.А виновника играе с два костюма,но на светло го виждаме да играе само с единия,а за другия трябва да се търси упорито !

 6. a we cik gi davat po televiziqta, kak petima 4lenve ne iskat da spazqt zakona i nqma koi da gi nakaje vie ste se zaeli s golqmata prestypnost ……..nqmam kirilica.

 7. Какъв е смисъла от коментари, когато става въпрос за факти. Да. Мнение всеки може да има, но фактите са си факти. Неприятно е да видиш в такъв списък лице или личност която си уважавал по някаква си причина, но пак казвам – фактите са си факти.

 8. братя американци курви долнопробни защо неказвате нищо за дупедавеца БУДА

 9. Тяхната „благотворителност“ е обезболяващо за ограбените – смегчава болката за да уямираш ТИХО. 😉

 10. Що за простотии? Изброени един куп „престъпни“ дейности на Батков – „дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт. Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на „Пирогов“ и на местни университети. През 2007 г. той дари 1 милион лева на кампанията „Не сте сами“, за да помогне за освобождаването на българските медици, които по това време бяха в либийски затвор и 11 автомобила на Министерството на вътрешните работи…“

 11. съжалявам, прости ми, благодаря, обичам те

 12. Общо взето сте решили да извадите на показ кирливото бельо на всички. Няма лошо стига да не е тенденциозно срещу дадена личност а на други да им ги спестявате. Ще бъде добре обаче като показвате подобни твърдения да ги подкрепяте с факти. Иначе всичко това си е жива манипулация на обществото!

 13. Човекът ще е истински свободен само тогава, когато и последния лихвар /банкер/ бъде обесен с червата на последния олигарх!!! Хампарцумян на сапун!!!

 14. Момчета, не се учудвам, че до тук коментарите са НУЛА! Играете си на разследващи „дописници“ като повтаряте общоизвестни факти, компилирани от други медии, а сега от вас. Направо ме втрещихте с факта, че знаете трите имена на Васил Божков. Оказа се, че знаете и как викат на Борат Батков… ох, простете, Тодор Батков. Дайте нещо, което не знаем!

  • Сайта е пуснат преди 7 дни, ти какво очакваш попринцип хората предпочитат да оценят статията, а не да пишат коментари. На 5тия ден от пускането си сайта направи 21хил. уникални посещения, не е много но бива и в момента пак върви добре, ако не ти харесва и след като знаеш всичко просто не влизай никой не те е задължил да го правиш. Пък и коментарите не са мерило за качество в масовите онлайн издания статии за Джъстин Бийбър и битова престъпност с каквито заливат хората имат по 200-300 коментара – чети си ги тях и това е.

   Впрочем първата статия с такъв списък има около 50 коментара, но пак повтарям това не определя абсолютно нищо.

   Бъди здрав.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s