БЪЛГАРСКАТА WAFFEN-SS ЛЕГИЯ НА ХАЙНРИХ ХИМЛЕР

През есента на 1944г. Хайнрих Химлер създава Waffen-Grenadier Division der SS / Bulgarische Nr. 1

Многонационалните войски на SS са първата обединена армия на европейските народи. Първоначално Waffen-SS са създадени в Германия и в тях служат само германци. По-късно в хода на войната се сформират и чуждестранни дивизии.

Във Waffen-SS се бият и Български доброволци. Това е Българската бронеизтребителна легия.Идеята за формирането на Българския доброволчески легион в състава на Войските SS е подхваната от райхсфюрера на SS Хайнрих Химлер още през декември 1942 г., но българското правителство и лично цар Борис III не бързали да помагат на германците в Кръстоносния поход против болшевизма и затова вежливо, но безапелационно отклонили предложението на Райхсфюрера.

Комунистическия преврат в България рязко променя ситуацията. Инициативата преминава в ръцете на Химлер и през есента на 1944 г. той издава заповед за формиране на Българския гренадирски пехотен полк, който в бъдеще трябвало да послужи като основа на Българска SS дивизия (Waffen-Grenadier Division der SS / Bulgarische Nr. 1)

Въоражение

 • MP40
 • Валтер P.38
 • Панцерфауст
 • Панцершрек
 • различни видове противотанкови пушки
 • 88-милиметрови оръдия (2)
 • Фи 156 „Щорх“ (1, за разузнаване)

Критериите за подбора на Българските доброволци определял лично райхсфюрерът на SS. В редовете на Българската SS бригада не се допускали бившите войници и офицери от Българския експедиционен корпус в Македония, които през септември 1944 г. се предали доброволно на германската армия. Аргументът за това решение бил, че те са се „предали от страх за живота си” и следователно не са достатъчно надеждни. Първоначално Българите били разпределяни във воюващите на Балканите и в югоизточна Европа германски, унгарски и хърватски части. Доброволци в SS имали право да станат само онези Българи, преимуществено военни, които са успели след деветосептемврийския преврат да си пробият път към германците през обхванатата от война Югославия или бегълци от стоящата на съветско – германския фронт Българска армия.

На 5 май 1945 г бригадата е включена в отбраната на Виена и заема позиции в гр. Щокерау срещу атакуващата града 46 армия на ІІІ Украински фронт, окупирала преди това България. Тъй като противотанковите укрепления пред града не са довършени, полк. Рогозаров организира отбраната в самото селище. Легионерите виждат, че краят на войната е близо, но искат да покажат на немците и руснаците как се сражават българите, на стените на опорните пунктове изписват „Боже пази България“, споделя в спомените си участника в отбраната на Щокерау Стоян Попянков.

Боят започна към 9 часа сутринта на 6 май съветските танкове със сълна подръжка на щурмова авияция опитват да навлязат в града, търпят тежки загуби и атаката им е отбита след 9часов бой към 18 часа нападението е прекратено. Българите унищожават 14 противникови танка, 2 САУ (от всичките 29 загубени от 46 армия при атаката), 1 щурмови самолет Ил 2, убити са над 100 противникови войници и офицери, а 30 са взети в плен. Щурмови самолет е свален с изобретателно прилагане на противотенков гранатомет „Офенрор“. Българите дават скъпи жертви – 98 убити и 46 изчезнали, към вечерта командването оттегля бригадата от боя. Ранените войници са приети във виенските болници. Тежко ранения в боя за Щокерау командир на 1-и батальон Георги Малков и още 6 войника са пленени там от руснаците предадени на отечественофронтовците и разсреляни в Софийския затвор на 29 септември 1945г.

Според други сведения подпоручик Петър Бочев, не е участвал защото загива в бой с немците при Куманово, някои други от споменатите офицери също не са участвали, а бригадата е формирана само на хартия от немското командване, но реално е съществуването на „Доброволческият корпус“ със същата чесленост квартируващ в Дьолерсхайм до Виена. Командири са полк. Рогозаров, майор Тодор Жеков – синът на ген. Никола Жеков, полк. Никола Костов и кап. Иван Иванов. Корпусът се състои от 3 роти от по 150 души. За корпуса не може да се потвърди участието в бойни действия, задачите му са преди всичко охранителни. При настъплението на съюзниците той е разпуснат и личният състав се смесва с населението, обаче встрани от това немалко български младежи избягали след деветосептемврийският преврт членове на „Бранник“ или обучавали се в Германия, като доброволци са постъпили в германски части и са се били на страната на Германия, пленените от руснаците са изпратени в уранови мини в Сибир, оцелелите от тях са освободени чак след смъртта на Сталин.

Полк.Иван Рогозаров от 1945 до 1948г. е интерниран в американски лагер близо до Щутгарт. В България има две смъртни присъди – от „Народния съд“ (март 1945 г.) и от „Военен съд“ (9.6.1947 г.), но американските служби отказват да го екстрадират, непризнавайки правното основание на присъдите. Полк. Рогозаров участва в организирането на бойните групи в Гърция идващи да помагат на Горянската антикомунистическа съпротива, на подпомаганите от САЩ техни военни бази в Гърция и на радио „Горянин”. Рогозаров се разболява тежко и умира през 1956 г. във Франкфурт. Голяма част от доброволцитете от Корпуса след края на войната се включват в подпомаганото от САЩ в базите „Лаврион“ и “х. Кириякос“ в Гърция въоръжена антикомунистическа съпротева в България, а по-късно в „Българската рота в НАТО”.

6 коментара to “БЪЛГАРСКАТА WAFFEN-SS ЛЕГИЯ НА ХАЙНРИХ ХИМЛЕР”

 1. Почивайте в мир, борци за свободата на Европа.

 2. Смели герои отдали се да воюват срещу червената чума!

 3. ДА НЕ БИ ДА НИ ГИ ДАВАТЕ ЗА ПРИМЕР !!!

 4. Няма период от българската история , в който да не са присъствали „български предатели“ !

 5. Очевидно е ,че този памфлет е от неофашист, който навярно е потомък на фашист!

Trackbacks

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s