БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ

Българите са единствените побеждавали Монголската империя докато Чингис Хан е жив

Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”. 

“…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

Ибн Ал Хасир

Волжките българи са първите в света, които нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Години по Късно, Волжка България е покорена, а Дунавска България героично воюва с монголите под водачеството на Цар Ивайло.

През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара врагът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано – самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга. 

Според визатийският стратег – Лъв Философ, живял през 9ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: ”те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй” От това личи че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.

Монголската армия била водена от Бахадир Субадай- най-изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 воина, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници – нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни.

 Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно своите воини. През 1223 битката “разстърсила вселената”, и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив. 

След грандиозният провал на монголите, те не посмели да нападнат отново поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода – през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието. Според Казанският историк А.Халилов: 

“Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение”

70 коментара to “БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ”

 1. Генетичните изследвания доказаха, че нямаме нищо общо с монголите и тюрките…

 2. Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин. В нея не са участвали българи.

 3. Не знам дали Чингис хан създава Русия, но от това, което знам от историята, помогнал е много за това. Той създава държава на два континента, с обща администрация, създава най добрата пощенска система в света, най добрата разузнавателна система, най голямата държава в цялата човешка история. И той и другите Монголи са приемали децата, включително и тези от други народности в тяхното общество и са се грижили много добре за тях. Много от Монголите остават да живеят в Русия. За Иван Грозни пише, че е в по малка или в по голяма степен Монголски потомък. Имал е 80 000 конница, 60 000 са били Монголи, 10 000 руснаци и 10 000 българи. Имал е и пехотинци Руснаци, те са били много повече от цялата му конница. И той и тези които управляват Русия след него обединяват голяма част от Монголските ханства, в това няма нищо лошо. Една страна е независима, когато е едно цяло.

 4. Не знам дали Чингис хан е създал Русия, но от това, което знам от историята, със сигурност е помогнал много за това, защото той създава държава на два континента с обща администрация, създава най добрата пощенска система в света, най доброто разузнаване, най голямата държава в цялата човешка история и много други неща. И той и другите Монголи са приемали децата, дори и тези от други народи в тяхното общество и са се грижили много добре за тях. Много от Монголите остават да живеят в Русия. За Иван Грозни пише, че е в по-малка, или в по-голяма степен Монголски потомък. Също е записано, че той е имал 80 000 конница, 60 000 от тях са били Монголи, 10 000 са били руснаци и 10 000 са били българи. Имал е и пехотинци- руснаци, те са били много повече от цялата му конница. С времето и той и тези, които управляват Русия след него обединяват голяма част от Монголските ханства, в което няма нищо лошо. Една страна е независима, когато е едно цяло.

 5. През 1264година, когато България била управлявана от цар Константин , на България било трудно да събере войска, която да отблъсне Византия, която нападнала Тракия, за да я присвои. Тогава Монголите помогнали много на Българите. Българският цар ги помолил да му помогнат, те изпратили няколко хиляди човека , които победили много бързо 10 000 войска на Византия. Останалите живи Византийци побегнали, а Тракия останала в пределите на България, а Византия плащала данък на Монголите. Един Монголски отряд се е бил на страната на Българския пълководец Ивайло , след като той ги е помолил за това. Монголите са помогнали много на Ивайло и са оказали много голямо значение за неговите победи, включително и в голямата битка срещу Византия, когато императора изпраща 10 000 бойци. Ивайло с два пъти по малко хора ги побеждава. След това императора изпраща нови 5 000 бойци, но и те са победени от Ивайло, като по този начин той слага край на надеждите на Византийския император, че може да завладее България.

 6. Когато Монголския хан Хулагу с 15 000 бойци побеждава Османците в битката при Кьоседаг, колко път повече са били Османците е трудно да се каже, но се знае, че са били в пъти повече. Също така и когато Монголският генерал Тимур побеждава Османците на Баязид- поробителя на българите, в битката при крепостта Анкара, част от Османците са успели да избягат, както и други народи са правили в миналото, ако се е налагало, но се знае, че ги е победил. Също така се знае, че Монголският пълководец Бабур, който става хан с 15 000 бойци побеждава 150 000 Индийска войска, а Индийците са имали 300 бойни слона. По времето на хан Акбар- потомък на Чингис хан и Тимур, който завладява и другата половина на Индия и обединява държавата в едно цяло, Индия е била най богата държава в света. Монголските ханове построяват там най красивите дворци за онова време, включително и Тадж Махал.

 7. Това издателство, или тези хора, дето са публикували по- горната статия не лъжат, те просто не знаят подробности за това, какво точно се е случило в онези времена. Както казах Чингис хан не е бил там в този момент. Бил е в Китай и е бил на 64 години. Написах тези неща по- рано, защото ги зная от историята на света и защото всъщност са истина. А истината трябва да се каже. Що се отнася до Суботай, не е бил най добрия генерал той, а самия Чингис, Суботай изобщо не е могъл да се мери с него по никакъв начин. Освен това Чингис лично спасява живота на Суботай много пъти. Един от първите пъти това се случва в битката с Джамуха. Чингис тогава не е бил хан. Суботай е щял да бъде убит още в тази, и дори много преди това, в други битки, но Чингис хан му е спасявал живота много пъти

 8. Много хора не знаят нищо по този въпрос. Суботай не е бил най добрия генерал, а самия Чингис

 9. Както казах няма нищо мъжко човек да лъже. Чингис не е бил там в този момент и е бил на 64години, бил е в Китай, най отпред на войската и напълно довършва завладяването на Западна Ся и половината Китай. В историята на света е записано, също и по Вайъсат Хистъри го казаха, защото е истина, че той лично води войската и се бие най отпред, както винаги във войната с Русия. В този момент е бил на 62години, никой друг мъж не би могъл да постигне това нещо. Всъщност във войната с Русия той води само 20 000 монголи, другите 30 000 е оставил да почиват, били изморени след като победили Китай, Хорезъм и други. Преди това руските князе се събрали и обединили 80 000 руски бойци + 10 000 кумани, общо 90 000, почти 5 пъти повече от хората на Чингис. Въпреки това Чингис побеждава и то само за 3 дни. Никой друг в човешката история не е побеждавал враговете си с такава бързина. Преди това той завладява Грузия, голямата сила в региона, която дори побеждавала Русия години преди това. Чингис е единственият поробвал Русия, но и той създава Русия, защото жените са раждали деца от тях. Внуците му Бату, Орда и други с войските си остават да живеят в Русия и с времето се омешват с руснаците и създават днелна силна Русия. Когато след повече от 100години монголският хан Тимур побеждава Златна орда много от монголите от Златна орда се изтеглят в Москва, сменят имената си, приемат Християнството. Тимур отвежда в Русия и монголите от ханство Илханат, също и голяма част от монголите на Тимур остават в Русия. Иван Грозни, потомък на Чингис по майчина линия привлича на своя страна и обединява почти всички монголски ханства(също и тези, които управляват след него). Така се създава днешна силна Русия обединение на монголите и руснаците. Всъщност монголите най добре са се отнасяли с руснаците и изобщо славяните. Чингис с 30 000 монголи побеждава 10 пъти по голяма Индийска войска, а индийците са имали 500 бойни слона. Александър Македонски воюва с Индия и не успява да ги победи, а Александър е имал 100 000 бойци срещу равен брой индийци. Чингис също побеждава и Алания, Казахстан, Персия, целия Кавказ и много други. Аз съм на мнение че истината трябва да се каже. Неговия внук Бату никога не е имал повече от 20 000 бойци, само с тях завладява Волжка България, Унгария, Полша, Румъния. Не е вярно че е имал и други войски, другите монголи са били на съвсем друг фронт, МонкГе и Кублай в Китай, Бату в Унгария побеждава 4пъти по голяма Австро Унгарска войска, а във Виена 5пъти по голяма Германо Австрийска войска. Щял е да завладее цяла Европа но Угедей получава инфаркт и е трябвало да се върне в Монголия. На връщане побеждава и нашата България, разграбва я и превръща във васал. В същото време Хулагу, негов братовчед побеждава с 15 000 бойци 5 пъти по голяма Османска войска. Тимур хан само за един ден унищожава Османската войска на Баязид- поробителя на българите. Тимур е първият освободител на българите. Ногай също е побеждавал нашата България и я е разграбвал, но Ногай е бил генерал монголски, не хан, когато законният хан монголски пораснал убил Ногай, защото бил във вражда с него. Синът на Ногай бил в България, женен за българската царица по заповед на Ногай, става въпрос за Чака. Чака се бил прибрал с българската принцеса, но когато убили баща му избягал с българската царица в България. Монголският хан казал на българските управници да му дадат главата на Чака, или ще ги прегази. Българите знаели, че ще бъдат изравнени със земята, ако не го послушат, принцесата тайно заключила Чака в една стая и той умрял от глад. Дали главата му на Монголския хан, както той поискал, а той заради показаната преданост и вярност подарил на България едно огромно парче земя и от тогава започнал мир между монголи и българи. Ногай е създал Ногайска орда, но не е бил хан, бил генерал, но както казах, когато ханът пораснал убил Ногай, били във вражда, поради една или друга причина. Чингис също побеждава и Селджукската империя, Трансоксиана и всеки, който тръгнал срещу него. До 44 години, преди да стане хан лично обучавал хората си как да се бият. След като станал хан също го е правил. От малък много често, почти ежедневно му се е налагало да се бие с няколко човека наведнъж и винаги е побеждавал. Най великият воин. И най силният боец, който света някога е виждал. Казват го всички историци и военни експерти. Но никога не е искал да се бие. Китай му обявява война, затова Чингис го завладява. Чингис изпраща пратеници в Хорезъм, искал е да търгува с тях, Хорезъм убива тези хора, затова Чингис ги завладява. Всички с които воюва, те го нападат, той ги наказва. Защитава народа си. От малък много често е нападан, но винаги е побеждавал и наказвал тези хора. Не е искал да се бие с никой, но винаги е побеждавал , защитил е и себе си и семейството си и народа си.

 10. Ние колкото сме близки с Волжките българи, толкова сме близки и с монголите. Кубрат обединява кутригурите и оногондурите. Оногондурите са монголско племе, доказано е, те са били управляващите на този съюз. Остава техния бог, ние му казваме Тангра, прабългарите му казвали Тенгри, това всъщност е монголският бог. Титлата хан също е монголска. Да не забравяме хан Котраг създава Волжка България, той води племето котраги, Аспарух води племената оногондури, които били основното негово племе, също и на Кубрат. Думата българи не е била известна и споменавана преди 350година, българите са били няколко племена, основно кутригури, утригури. Но хуните са монголско племе, най западния клон на монголското племе хуну, доказано е на 100процента. През 350година българите падат под хунско робство и се омешват с тях. Да не забравяме Кубрат е племенник на Орхана, а Орхана е племенник на Атила. Атила е от рода Дуло. Както казах Аспарух води кутригурите българско племе и оногондурите- монголско племе, но още от 350година те се омешват доста, след като българите са пофобени от хуните. Колкото са ни близки Волжките българи, толкова са ни близки и монголите. Защо някои българи искат да живеят в лъжа. Чингис не е бил там когато българите подмамват 20 000 монголи в тресавище, битка изобщо не е имало. Чингис е бил в Китай. Понеже той е бил много голям човек, някои се опитват да си правят реклама на чужд гръб, а няма нищо мъжко човек да лъже

 11. Чингис никога не е побеждаван. Победил е всеки с когото се е бил. Във войната с Хорезъм е на 60години и се биенай-отпред. Имал е 50000 бойци, а срещу него 200000 +60000кумани наемници. Винаги е побеждавал пъти повече врагове. Става хан на 44години. До този момент е бил воин, като другите, но постоянно са го нападали и ежедневно се е бил с по няколко човека, но винаги е побеждавал. Не е имал нищо против българите, не е бил там, когато българите подмамват част от монголите в тресавище, битка не е имало. Чингис хан в този момент е бил в Китай и е бил на 64години.На 60години той побеждава Хорезъм. Руснаци, Византийци и други са казвали, че е висок, необикновено мускулест мъж със свръхчовешка сила, много народи писали: този човек яде същата храна и носи същите дрехи като най обикновените хора, винаги се бие най отпред на войската си и преди всичко той си остана Монголски воин. Имал е 50000 бойци във войната с Хорезъм, срещу него са били 260000 хиляди, бил е на 60години, но побеждава, след това с 30000 побеждава 10 пъти по голяма войска в Индия. Много пъти е спасявал лично живота на Суботай. Ако не е бил Чингис хан, Суботай да е бил убит още в битката с Джамуха. Тогава Чингис хан накрая сам побеждава 30 човека, тогава още не е бил хан, всеки ден по няколко часа тогава е обучавал неговите хора как да се бият. Всички историци и военни експерти признават, че е най силният боец на всички времена. Всякакви народи са писали: Величието на Чингис хан е в това че победи всеки един с когото се биеше. Но трябва да се знае Чингис хан не е искал да воюва с никой, нападали са го и той е наказал тези хора, защитил е себе си, своя народ и семейството си. От малък е защитавал себе си и семейството си, баща му е отровен, когато той е бил на 8години,а той от този момент до 11години е бил в робство, свериги и цял ден е трябвало да кове мечове. На 20години отново е бил в робство 1година.Всъщност той е искал единствено да си живее със семейството, но е трябвало постоянно да се защитава. Защитил е и себе си и семейството си и народа си

 12. Абсолютна лъжа е че някой е победил Чингис хан. Той няма нито една загуба през живота си. Първо той не е имал нищо против българите, Суботай го е помолил да му даде 20000 бойци за да завладее още някои държави. Чингис хан първо отказва, защото както казах не е имал нищо против българите, след това му ги дава, понеже онзи му е бил верен.

 13. Да се поддържа това твърдение означава да не си запознат с историята от този период. Така наречената овча битка,при която Волжка България нанася поражение на монголите на Чингис хан, не е първата загуба на последните. Първите поражения на монголите са при завладяването на хорезмийската империя и са нанесени от престолонаследникът на империята Джелал ад-Дин и пълководецът Тимур-Мелик. Пораженията са в три битки и принуждават Чингис хан да впрегне всичките си военни ресурси за да победи. Двете по- значителни битки са свалянето на обсадата на град Кандахар и разгрома на трите тумена монголска войска под командването на Шиги Хутука в битката при Парвани.Един тумен е десет хиляден отряд.Двете битки са се състояли през 1221година. Овчата битка или битката при завоя на Самара,при която волжските българи разгромяват двата тумена монголска войска е през 1223година. Да монголите са командвани от един от най-добрите си пълководци -Субетей и това е тази войска, която е разгромила киевска рус и куманите при река Калка. Но все пак е две години след другите две поражения нанесени на монголите от Тимур-Мелик и Джелал ад-Дин. Нека не кривим историята и не омаловажаваме постигнатото оотдругите народи.

 14. Волга е името на реката, ама от началото на XVI век. Това е известно на всеки пълнолетен волжки циганин с булгарско самосъзнание. Така че, както обикновено, на някои им се губят 5-6 века време.

  Няма никакви доказателства и извори за древни и сегашни българи на Волга. И никога не е имало такива. Цялото това нещо е, че на руснаците не им отърва да признаят, че езикът им произлиза от БЪЛГАРСКИЯТ, и шашмата за произхода сътворена от руснакът Александър Дмитриевич Чертков (1789-1858) , който първи пуска в ход измислицата, че българите на Аспарух, които през 680 г. създават държава на юг от Дунав, са една малка орда, която славяните асимилирали. Тази откровена лъжа, създадена от Чертков през 1842 г., и дооформена от хазарите-юдеи Август Шльотцер и Константин Йосиф Иречек и еничарина Васил Златарски е точно за това. Това е мотивът великоруските и балканските (сърби, гърци) шовинисти с нокти и зъби да драпат да изкарат нашият народ – тюрки и татари. Точно езикът. Булгари(болгари) се явяват в писанията на арабите СЛЕД 12 в. под имато кипчаки, ( а кипачаките се кръщават пак от кръстниците на половци) и се репродуцират в 14-16 в. в руските писания на болгари. Целта е да се заличи разликата между измислените мюсулмани – болгари край Волга и реалните болгари край Дунав, които дадоха ЕЗИК И РЕЛИГИЯ на руските, азиатско-угро-фини и варяги по същество и род .Тези руски въжделения се чепкат и до днес от руски агенти в българско.
  Заради тази лъжа ни разделиха след Берлинския конгрес. Заради нея осакатиха страната ни след Ньойския пакт, а после ни хвърлиха в мечешката прегръдка на СССР. Днес, когато сме на линията на разлома, отново ни заливат с лъжи. За да не помним, че ние Българите сме най – старите европейци, потомци на Траките.
  „Татари“ е руското название на всички мюсулмани, които се намират по тези места след 14 в.. За да „стоят“ по-благозвучно и внушително в титлита на Иван Страшни, ги прекръстват на булгари. В 10 в. ТАТАРИ НЯМА.
  Другото- Приликите и подобията НЕ доказват идентичност.
  Волжки българи-българите от местноста Валога при врачанското село Оходен, Стара планина.
  Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин.
  Ал-Гарнати специално за мазните булгур тюрк пезевенклар:
  „… А учените при тях се наричат БАЛАР, затова са нарекли тази страна „БАЛАР“, което означава „учен човек“, и това са го арабизирали и са започнали да я наричат „БУЛГАР“.“
  Демек, измислицата „Волга Булгар“ е резултат на фонетични манипулации на руски и съветски учени и естествените недостатъци на куфическата арабица. Няма „Булгар“ в изворите, а чувашкото ПЪЛХАР и татарско БОЛФАР. Когато българите са на Балканите през IV и V век, волжките туземци пълхар болфар живеят в каменната ера, не познават камъка и керамиката и вероятно са се учили да ходят на два крака.

 15. Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин.

 16. Говорил съм с монголци по темата и това си е напълно вярно , недоразвити умствено изостанали невъзприемащи нищо полезно празни мозъци

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s