БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ

Българите са единствените побеждавали Монголската империя докато Чингис Хан е жив

Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”. 

“…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

Ибн Ал Хасир

Волжките българи са първите в света, които нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Години по Късно, Волжка България е покорена, а Дунавска България героично воюва с монголите под водачеството на Цар Ивайло.

През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара врагът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано – самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга. 

Според визатийският стратег – Лъв Философ, живял през 9ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: ”те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй” От това личи че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.

Монголската армия била водена от Бахадир Субадай- най-изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 воина, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници – нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни.

 Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно своите воини. През 1223 битката “разстърсила вселената”, и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив. 

След грандиозният провал на монголите, те не посмели да нападнат отново поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода – през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието. Според Казанският историк А.Халилов: 

“Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение”

58 Коментари to “БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ”

 1. Да се поддържа това твърдение означава да не си запознат с историята от този период. Така наречената овча битка,при която Волжка България нанася поражение на монголите на Чингис хан, не е първата загуба на последните. Първите поражения на монголите са при завладяването на хорезмийската империя и са нанесени от престолонаследникът на империята Джелал ад-Дин и пълководецът Тимур-Мелик. Пораженията са в три битки и принуждават Чингис хан да впрегне всичките си военни ресурси за да победи. Двете по- значителни битки са свалянето на обсадата на град Кандахар и разгрома на трите тумена монголска войска под командването на Шиги Хутука в битката при Парвани.Един тумен е десет хиляден отряд.Двете битки са се състояли през 1221година. Овчата битка или битката при завоя на Самара,при която волжските българи разгромяват двата тумена монголска войска е през 1223година. Да монголите са командвани от един от най-добрите си пълководци -Субетей и това е тази войска, която е разгромила киевска рус и куманите при река Калка. Но все пак е две години след другите две поражения нанесени на монголите от Тимур-Мелик и Джелал ад-Дин. Нека не кривим историята и не омаловажаваме постигнатото оотдругите народи.

 2. Волга е името на реката, ама от началото на XVI век. Това е известно на всеки пълнолетен волжки циганин с булгарско самосъзнание. Така че, както обикновено, на някои им се губят 5-6 века време.

  Няма никакви доказателства и извори за древни и сегашни българи на Волга. И никога не е имало такива. Цялото това нещо е, че на руснаците не им отърва да признаят, че езикът им произлиза от БЪЛГАРСКИЯТ, и шашмата за произхода сътворена от руснакът Александър Дмитриевич Чертков (1789-1858) , който първи пуска в ход измислицата, че българите на Аспарух, които през 680 г. създават държава на юг от Дунав, са една малка орда, която славяните асимилирали. Тази откровена лъжа, създадена от Чертков през 1842 г., и дооформена от хазарите-юдеи Август Шльотцер и Константин Йосиф Иречек и еничарина Васил Златарски е точно за това. Това е мотивът великоруските и балканските (сърби, гърци) шовинисти с нокти и зъби да драпат да изкарат нашият народ – тюрки и татари. Точно езикът. Булгари(болгари) се явяват в писанията на арабите СЛЕД 12 в. под имато кипчаки, ( а кипачаките се кръщават пак от кръстниците на половци) и се репродуцират в 14-16 в. в руските писания на болгари. Целта е да се заличи разликата между измислените мюсулмани – болгари край Волга и реалните болгари край Дунав, които дадоха ЕЗИК И РЕЛИГИЯ на руските, азиатско-угро-фини и варяги по същество и род .Тези руски въжделения се чепкат и до днес от руски агенти в българско.
  Заради тази лъжа ни разделиха след Берлинския конгрес. Заради нея осакатиха страната ни след Ньойския пакт, а после ни хвърлиха в мечешката прегръдка на СССР. Днес, когато сме на линията на разлома, отново ни заливат с лъжи. За да не помним, че ние Българите сме най – старите европейци, потомци на Траките.
  „Татари“ е руското название на всички мюсулмани, които се намират по тези места след 14 в.. За да „стоят“ по-благозвучно и внушително в титлита на Иван Страшни, ги прекръстват на булгари. В 10 в. ТАТАРИ НЯМА.
  Другото- Приликите и подобията НЕ доказват идентичност.
  Волжки българи-българите от местноста Валога при врачанското село Оходен, Стара планина.
  Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин.
  Ал-Гарнати специално за мазните булгур тюрк пезевенклар:
  „… А учените при тях се наричат БАЛАР, затова са нарекли тази страна „БАЛАР“, което означава „учен човек“, и това са го арабизирали и са започнали да я наричат „БУЛГАР“.“
  Демек, измислицата „Волга Булгар“ е резултат на фонетични манипулации на руски и съветски учени и естествените недостатъци на куфическата арабица. Няма „Булгар“ в изворите, а чувашкото ПЪЛХАР и татарско БОЛФАР. Когато българите са на Балканите през IV и V век, волжките туземци пълхар болфар живеят в каменната ера, не познават камъка и керамиката и вероятно са се учили да ходят на два крака.

 3. Овчата битка е била между част от султаната Хорезм и монголотатарите на Темуджин.

 4. Говорил съм с монголци по темата и това си е напълно вярно , недоразвити умствено изостанали невъзприемащи нищо полезно празни мозъци

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s