БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ

Българите са единствените побеждавали Монголската империя докато Чингис Хан е жив

Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите ги обкръжили от всички страни, и почти всички изтребили в битка , станала известна като “Овчата битка”. 

“…тези жители на Болгар, нанесли през 1223 г. съкрушително поражение на непобеждаваните до този момент монголи”

Ибн Ал Хасир

Волжките българи са първите в света, които нанасят поражение на Монголската Империя още докато е жив Чингиз Хан. Години по Късно, Волжка България е покорена, а Дунавска България героично воюва с монголите под водачеството на Цар Ивайло.

През май 1223, Армиите на Чингиз Хан победили Киевска Рус в битката при Калка. Узнали за това, българите водени от Кан Габдула Челбир, започнали да се готвят за война. По стар български обичай, решили да използват тактиката на отстъпващата войска, докато не се вкара врагът в капана. Мястото на битката не е случайно избрано – самарската луга и Жигулеевските възвишения до нея. Построявайки редица заграждения, българите сътворили истински капан принуждаващ монголите или да умрат от български меч, или да се издавят в Волга. 

Според визатийският стратег – Лъв Философ, живял през 9ти век, написал съчинение за военната тактика на древните българи: ”те(българите) предпочитат сраженията от разстояние срещу противниците си, засадите, обкръжаванията, привидните отстъпления, обръщанията и (привидно) разпръстнатия строй” От това личи че военната тактика на Българите тук и тези в региона на реките Волга и Кама е бил идентичен.

Монголската армия била водена от Бахадир Субадай- най-изтъкнатият пълководец на монголците. До този момент, той не познавал поражение. Стигайки южната граница на Волжка България с около 50 000 воина, той се изправил пред на пръв поглед малобройна българска войска. След като набързо я обърнал в бягство, той влязъл в капана на българите. От настаналото клане според Джагфар Тарихи оцелели 4000 души, а според Китайските източници – нямало оцелели. Пак според спорният български летопис българите решили да не продават монголците в робство, а ги разменили за сметка на Овни.

 Така Чингис Хан дал 4000 овце на българите, за да получи обратно своите воини. През 1223 битката “разстърсила вселената”, и е документирана като първото и последно поражение на Чингиз Хан, докато е бил жив. 

След грандиозният провал на монголите, те не посмели да нападнат отново поне докато Чингиз Хан бил жив. След неговата смърт последвали три последователни неуспешни за тях похода – през 1229, 1232 и 1235. Едва в 1236 монголците успели да пробият защитата на нашите братя у поволжието. Според Казанският историк А.Халилов: 

“Съпротивата на България, продължила до 1278 г., е първопричината Русия и руските земи да не бъдат включени в състава на Златната орда. В това отношение може да се каже, че Волжка България е спасила древна Русия от унищожение”

70 коментара to “БЪЛГАРИТЕ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОБЕЖДАВАЛИ ЧИНГИС ХАН И МОНГОЛСКАТА ИМПЕРИЯ”

 1. Изучавайте Внимателно историята си-Българи !…Винаги е имало(в човешката история)една тъпа ”порода”,дето вместо да Черпи вдъхновение от Най-доброто в историята си-Плюе,Плюе,Плюе…Толкова им е късото пипе…В момента в България има много националности,но аз Поддържам Тази, дето уважава Историята си и я цени-Другите са Боклук…

 2. Първо искам да знаете, че някои монголци следят и българската преса. Като съм български възпитаник крайно съжалявам за написаното горе, което не отговаря за истината. Вярно че историята си история, за бъдем обективни преоръчвам на автора първо поне да чете ВикипедиА. Пожелавам успех, но по правилна насока!

 3. Който иска да е ПРАБЪЛГАРСКИ-ЦИГАНИН ОТ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ И ОТ ХАН КУТРАГ ИЛИ AСПАРУХ ИЛИ друг ПЕДЕРУХ с кафяво-жълта кожа и дръпнати очи нека си вярва на тия глупости – братя с кюрди и монголци . Глупаци – колкото македонците са потомци на Алекс Македонски толкова и народа ни е потомак на циганското племе на Аспарух – Педерух . Едно име не означава нищо не бъдете идиоти – ние сме бял – народ – славяни сме и невярвайте сляпо на болните мозъци на историци и журналисти а помислете . Говора и цветът на кожата показва какви сме .

 4. Само дето не е вярно 😉 2 години по-рано ги побеждава Хорезм.

 5. В ютуб има и клип за тази битка

 6. Не се излагайте с тези лъжи бе смотаняци такива. По прост народ от българина не познавам!!!!!

 7. Това не е вярно, не сме единствените, а преди нас са ги побеждавали и арабите.

 8. Ако не знаем какви сме били, как да разберем какви можем да бъдем! Волжска България е част от Велика България на кан Кубрат и не можем да се правим, че не е част от нас! Крепостите, открити в град Болгар и Биляр са сходни с тези в Плиска и Велики Преслав.

 9. Ние сме ги спасили не само Русия , ами и цяла Европа от Арабите, после и от Османската империя, ама признателност няма!!!!

 10. Ивайло
  февруари 14, 2014 в 05:08

  Истина е,че „Народ,който не познава миналото си,няма бъдеще.“.Другата истина,която прочетох тук,е че така нареченият „Татарстан“,автономна република от бившата СССР е наследница на Волжка България.Хората живеещи там в болшинството си се самоопределят като българи.Вярно е,че изповядват исляма,но исторически факт е,че тази религия им е насилствено натрапена.Опитите за заличаване на българското самосъзнание у тези хора започва още след Октомврийската революция в Русия.На въпросът на В.И.Ленин,какви хора живеят в този район,когато му е отговорено,че там живеят българи той извикал – „Само не и българи!“От този момент е започнало насилственото налагане на идеята,че тези хора са татари.В момента хората живеещи в Република Татарстан в болшинството си се самоопределят като българи.Тези наши сънародници разчитат на нашата подкрепа!

  ==============================================================================================

  това няма да се получи никога те никога няма да получат нашата помощ защото те са доста далеч от нас българите никога не са се грижили за народа си погледнете какво е станало с македония или по точно как е станала тази държава според мен такава държава няма всички те са българи насилствено предадени от самите нас а мекедония близо до нас и нищо не правим по този въпрос камо ли да направим нещо на хора които са далеч от нас

  първо трябва да си върнем цялата българя както е била едно време на 3 морета и чак тогава може да мислим за далечните си братя

 11. jorka nadahah se . tuk pod men ima edna rumanska diskoteka sled malko 6te otida da piq edno tam , i da stro6a 3-4 rumanski mutri, 4e mi omrazna i ot tqh

 12. jore, brat. kvi sa tiq v komentarite det plyuqt balgariq. samo edin ot tiq anonimnite deto govorqt lo6o , ako razbere6 koi e , pusni mi 1 sms4e da mina patyom da mu iz4ovarkam o4ite

 13. Руснаците-абе те са опасни копелета,знам:)

 14. Историята ни разделя.

  Бъдешето ще ни събере пак, ако си пазим вечните ценности и ги култивираме по Божията Воля.

 15. Истина е,че „Народ,който не познава миналото си,няма бъдеще.“.Другата истина,която прочетох тук,е че така нареченият „Татарстан“,автономна република от бившата СССР е наследница на Волжка България.Хората живеещи там в болшинството си се самоопределят като българи.Вярно е,че изповядват исляма,но исторически факт е,че тази религия им е насилствено натрапена.Опитите за заличаване на българското самосъзнание у тези хора започва още след Октомврийската революция в Русия.На въпросът на В.И.Ленин,какви хора живеят в този район,когато му е отговорено,че там живеят българи той извикал – „Само не и българи!“От този момент е започнало насилственото налагане на идеята,че тези хора са татари.В момента хората живеещи в Република Татарстан в болшинството си се самоопределят като българи.Тези наши сънародници разчитат на нашата подкрепа!

 16. Марч , учудва ме мнението ти. Новата БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ няма нищо общо с доказаните исторически факти. Не се опитвай да политизираш и обезличаваш исторически факти.
  България е играла важна роля в ония времена, а какво е сега….. то не е история, а съвремие. Всичко ще стане ясно след много години.

 17. Така си е ! Само дето Халилов малко сбъркал по отношение на България, Русия и Златната орда. Точно Русия се подчинила на Златната орда а България не! България отстъпила южните си земи и така формално запазила независимоста си. Когато западният улус Джучи се отделил от Монолската империя и се обособила т.нар. Златна орда, Русия и се подчинила а България не. България запазила отношенията си на полувасалитет – полусъюзник спрямо монголите(на изток се обособила пък Синята орда).
  Татарите от Златната орда водили опустошителни войни с Волжка България, но не могли да я подчинят. Нещо повече през 1461 г. българите успели да издействат специална грамота, която им давала пълна независимост.
  Казанското ханство е литературна измислица на разни „творчески“ писачи, а България наистина била унищожена едва през 16 век от съюзните войски на руснаци и татари. И оттогава до днес е под руско-татарско робство!

 18. Стига с това какво сме били,а се вгледайте в това какви сме сега.Може и да не ни откриете защото ни няма никакви,като се започне от правителство,икономика,природа и се стигне до народа и неговите ценности!

  • Споко, никой не се интерсува особено от българската история, не се притеснявай. И не говори за ценности, след като призоваваш да не се публикуват статии свързани с ИСТОРИЯТА на България.
   „Народ, който не познава миналото си няма бъдеще“

  • Ами малко или много когато видиш какви сме били все повече започваш да се гордееш че си българин (поне малко) какво? Това не е ли важно?

 19. а истината е, че българите са поредното племе, което ще изчезне от лицето на земята в скоро време

  • Така казваха когато завзеха Велика България, 7 век, когато дойдохме в Европа и когато паднахме под робство 2 пъти, но не сме

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s