НОВА СХЕМА: ДЪРЖАВАТА ДАВА ГОРИ „ЗА ПОЛЗВАНЕ“

След заменките на Тройната коалиция и директните продажби на апетитни държавни парцели по морето, реализирани от ГЕРБ по системата „Цецо Кумецо“, лъсва нова схема: близки до властта фирми получават право на ползване на държавни гори на морето за жълти стотинки.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAКомплексът „Санта Марина“ на входа на Созопол e построен в защитена зона по Директива 92/43 на ЕЕС за опазване на дивите птици, която съдържа защитена зона по Директивата за местообитанията. „Санта Марина“ има договор за право на ползване на 14 декара гора от държавния горски фонд, която е на самия бряг, показват данни от имотния регистър.

 

Тази част от защитената зона  се  ползва  предимно  като  миграционен  коридор  от прелетните  птици. Височината на проектираните сгради е 10 м, не представлява препятствие и няма да окаже значително отрицателно въздействие върху миграцията на птиците. Районът между къмпинг Златна рибка, ваканционния комплекс Санта Марина и гр. Созопол е антропогенно натоварен и ползването му като място за хранене е по-скоро случайно. В случая може да се приеме, че става въпрос за скитничество и този фактор да се игнорира.“

Из доклад  постъпил в РИОСВ Бургас октомври 2010 г.

st-marina

Договорите за „право на ползване“ са сключени миналата година с МЗХ. По принцип такива договори се сключват за срок от 30 г. и са регламентирани в чл. 69 от новия Закон за горите. От документите в Агенцията по вписванията е видно, че „Санта Марина“ е заплатила за това право по 6,3 лева на квадрат или при срок от 30 години: 21 стотинки на година.

st-marina-11-2011-mat

В самия край на предишното управление, през юни 2009 г. ваканционният комплекс „Санта Марина“, се сдобива с право да ползва 11 декара без да заплаща нито лев. Това става по стария закон за горите, който предвижда и възможност за „извършване на дейности, свързани с дълготраен и краткотраен отдих“, но без застрояване.

st-marina-11-2009-mat

През 2011 г. вече по новия закон е сключен нов договор с МЗХ и към тези 11 декара е добавен още един терен от 3,5 декара, като правото на ползване вече е платено по 6,3 лв/кв.

st-marina-3-2011-mat

Това е изключително странно, тъй като по новия Закон за горите, който е действал при сключването на договорите през 2011 г., платено право на ползване се учредява единствено в случай на търсене на подземни богатства (Чл.69 ал. 1. т.1). или за разполагане на пчелини.

Останалите възможности са за научна дейност и археологически проучвания, но за тях учредяването е безплатно.

Не е ясно какви природни богатства добива „Санта Марина“ в тази прибрежна гора. Факт е обаче, чепредседателят на Контролната комисия на ГЕРБ Десислава Танева е била в управителния съвет на акционерното дружество „Фоукал Пойнт Инвестмънт“.  95,68% от „Фоукал Пойнт“ са собственост на „Феърплей Интернешънал“. „Феърплей“ от своя страна е собственик на комплекса „Санта Марина“. Танева напуска „Фоукал Пойнт“ след като е избрана за депутат от Сливен през 2009 г.

Фекал Пойнт

Единственото „природно богатство“ на това крайбрежие е пясъкът, който обаче е особено ценен за наторяване в биоземеделието, защото в него са напластени екскременти от фекалните води на Созопол, Черноморец, къмпинг Градина и къмпинг Златна Рибка. Фекалиите се изливат в залива на Златна Рибка и се изхвърлят от морето точно там – коментираха за Биволъ еколози, запознати с района. Но едва ли това е била мотивацията на бизнесмените, поискали правото на ползване. По-интересна е възможността да се огради гората и да се ограничи преминаването през нея. Така достъпът до брега се затапва и фактически се създава частен плаж за почиващите в комплекса.

Две седмици след като гръмна „Дюнигейт“ министърът на земеделието Мирослав Найденов обеща да предостави списък на всички процедури за изваждане на гори от държавния фонд и тяхната продажба на частни лица на Комисията по корупция в Народното събрание. За да е пълна картината обаче, трябва да бъдат предоставени и договорите за право на ползване на държавни гори, от които ще се види къде се намират те, на кого са дадени, колко е платено и за какво ще се ползва този обществен ресурс.

 


 

Цитирани членове от Закона за горите в сила от 09.04.2011 г.

Чл. 69. (1) Право на ползване върху поземлени имоти в горски територии може да се учреди:

1. за извършване на дейности, свързани с търсене и проучване на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства – за срока на разрешението, издадено по реда на Закона за подземните богатства;

2. на училища, научни институти и юридически лица, които провеждат обучение или извършват научна дейност, свързани с управлението, стопанисването, устройството и опазването на горите – безсрочно;

3. за извършване на теренни проучвания на археологически ценности – за срок не по-дълъг от три години.

(3) Извън случаите по ал. 1 и 2 право на ползване върху поземлени имоти в горски територии може да се учреди за устройване на постоянни пчелини по смисъла на Закона за пчеларството от

Чл. 71. (1) За учредяване право на ползване върху поземлени имоти в горски територии – държавна и общинска собственост, за извършване на дейности, свързани с търсене и проучване на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства, се заплаща цена, определена с наредбата по чл. 86, ал. 2.

(2) Учредяването на право на ползване върху поземлени имоти в горски територии – държавна и общинска собственост, в полза на училища, научни институти и юридически лица, които провеждат обучение или извършват научна дейност, свързани с управлението, стопанисването, устройството и опазването на горите, както и за извършване на теренни проучвания на археологически ценности, се извършва безвъзмездно.

Биволь

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s