MSG – ВКУСЪТ, КОЙТО УБИВА

До Втората световна война той е бил употребяван главно в Япония, и то не в големи количества, но след „откриването“ му от Запада хранителната индустрия започва масово да го слага в различни свои продукти, защото той придава „вкус“ на много иначе неособено вкусни храни и кара човек да иска да яде още.

MSG_deesОт хилядолетия японците и китайците използват определени морски водорасли, за да придават допълнителен вкус и аромат на храната. През 1908 г. едно от веществата, съдържащи се в тях и имащи такъв ефект, е идентифицирано като глутаминова киселина от д-р Кукине Икеда.

През последните три десетилетия беше натрупан достатъчно материал, който доказва, че мононатриевият глутамат в свободно състояние е опасен за здравето.

д-р Джон Олни свидетелства пред специален комитет на Сената по въпросите на храненето, че подправката е опасна за здравето на хората и особено за бебетата и малките деца. Едва към края на 70-те индустрията премахнала MSG от бебешките храни.Но той е скрит в толкова много хранителни продукти, че майките често, без да искат, го дават на децата си. 

 Днес със сигурност се знае, че мононатриевият глутамат „убива“ невроните в мозъка и причинява невроендокринни разстройства при животни и при хора.

 Някои директори на бордове на телевизионни, радио или вестникарски компании са същевременно и в директорски бордове на фирми от фармацевтичната или хранителната индустрия. Най-често се публикуват само материали, които представят продуктите като „безопасни“, а цитирането на уличаващи доказателства от научни изследвания не се допуска.
   
    Днес се произвеждат и използват в различни хранителни продукти стотици хиляди метрични тонове мононатриев глутамат. В повечето случаи той се изписва само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще не се обозначава на етикета.

Както пише д-р Р. Блейлок:

„Производителите на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения MSG    

Кръвно-мозъчната бариера, която пречи на токсините да навлизат в зоната на мозъчните клетки, е предвидена да защитава мозъка от случайни повишения на глутамат в умерена степен, както би могло да се получи при консумацията на някои храни. Тя не е предвидена да елиминира високи концентрации свободен глутамат и аспартат, консумирани ежедневно, както това става в съвременното общество. 

    Кръвно-мозъчната бариера на плода в утробата е несъвършена и глутаматът и аспартатът много по-лесно навлизат в развиващия се мозък. По-късно и при възрастен човек различни условия и заболявания могат да пречат на нормалното функциониране на този защитен механизъм – високо кръвно, травми на главата, диабет, витаминен и минерален дефицит, електро-магнитни излъчвания и йонизираща радиация, инфекции. Но последните изследвания показват, че и самите екситоксини могат да отворят тази бариера!
   

msg-in-foodГлутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключването и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, АЛС, МС особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе. С напредване на възрастта се наблюдава натрупването му в мозъка. Повишени нива на този елемент има и при всички невродегенеративни заболявания, за които вече стана дума.

 MSG има в хидролизирания (растителен или зеленчуков) протеин, хидролизирано овесено брашно и всичко, което е „хидролизирано“, растителния протеинов екстракт, натриевия казеинат, калциевия казеинат, различни подправки за ястия и супи. Хидролизираните продукти обикновено се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Те първо се варят няколко часа в казани, към които е добавена солна киселина, и след това, за да се неутрализира последната, се слага сода каустик, т. е. с натриева основа – една от най-силните изобщо известни основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи и т.н.

Получената каша по повърхността се обира и се изсушава, за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини, като съдържа и различни карциногени. Към нея впоследствие се добавя и чист мононатриев глутамат. Тази токсична смес се набутва след това в различни „храни“. 

9 коментара to “MSG – ВКУСЪТ, КОЙТО УБИВА”

 1. Анонимен! Нелепи конспирации за ваксините?!?! Ами ваксинирайте се за всички измислени болести! Защо не вземете и сам/а/ да си сложите чип? Или вече имате?

  • На мен също ми действаха депресивно конспиративните теории, но с времето свикнах и разбрах, че в тях има и доста истина. Казвате, че преди нашите баби и дядовци са гладували… е, сега не гладуват ли? с 200лв. пенсия?! нашите баби и дядовци са се научили да си произвеждат храната сами и са живяли много повече от 40-50 години, дори България е била страната с най-много столетници на глава от населението в Европа, а може би и в световен мащаб. Иначе не злото ще унищожи света, а този, който не прави нищо за да му се противопостави.

 2. @#3 by martina

  Напротив, масовите медии Ви заливат с новини за битова престъпност, катастрофи и всякакви негативни неща, това че тук се опитваме да търсим истината в морето от лъжи не ни прави черногледи в никакъв случай. Но щом Ви „депресираме“ какво бихте казала за новинарските емисии и масовите медии като цяло тогава?!

 3. Здравей, Мартина. Вместо аз или някой друг да си губим времето да ти обясняваме очевидни факти ти предлагам да прочетеш един цитат на великия Джорд Оруел: „Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама“.
  По начина ти на писане изглеждаш интелигентна жена, надявам се, че ще съумееш да осмислиш какво е искал да каже г-н Оруел.Та, толкова по въпроса с „не чак толкова вредните“ вредни и опасни за здравето храни…

 4. Честно казано, този тип информация, която предлагате в тази страница е точно причината за депресии, тревожност, мнителност и други подобни, които са бича на нашето ежедневие. Не е възможно всичко край нас да е заговор на Ротшилд и големите компании. Такава далновидност, чак да им завиди човек…Да не говорим, че източниците на тази информация не блестят със своето присъствие, а печатните и правописни грешки никак не помагат на „автентичността“ на информацията.
  И тези спекулации с храната и лекарствата, чак толкова не е нужно! Сигурно нашите прабаби са имали всичките си неврони живи и здрави, като са се недохранвали и са работили от тъмно до тъмно.
  Днешният човек от средно ниво е много по-далеч от своя равен преди 200 години, които нормално е гладувал и доживявал едва едва 40-50 годишна възраст. И децата, които от една лека настинкали не са можеи да бъдат спасени?
  С такъв тип „знания“ единствено може да се култивира злоба, безсилие, алчност и егоизъм у човека. Сигурно ще кажете „ми не чети, като не ти харесва“, но когато този тип една и съща негативна информация залива човешките умове, те в крайна сметка се налага да повярваме в нея.

  • Напротив!Много добре правят като поместват такива информации /нищо,че има правописни грешки/.Време е да си отворим очите и да започнем да внимаваме с какво храним децата си и самите нас.Както ни тровят с „псевдо лекарствата“,така ни се предлагат храни,които ни убиват.А що се отнася до „този тип информация“,то който се депресира от нея да не я чете и да се тревожи ами да продължава по старому.Но има много хора,на които,сигурна съм,ще им бъде полезна информацията.

  • Мартина, само като видите цитати от Ръсел Блейлок, неврохирург, който след пенсионирането си се е отдал на разпространение на обичайните нелепи конспирации за ваксините, флуорирането на водата и естествено неговите добавки (хехе, чии други?), които продава, лекуват Алцхаймер и Паркинсон, мисля, че веднага трябва да се активира детекторът Ви за шарлатани. Но му признаваме, че се е ориентирал правилно – балъците винаги са били мнозинство, от тях могат да се изкрънкат много кинти. А истината е, че мононатриевият глутамат се счита за напълно безопасен по цялото земно кълбо.

   И моля недейте с чак толкова елементарни манипулации като тази: „Те първо се варят няколко часа в казани, към които е добавена солна киселина, и след това, за да се неутрализира последната, се слага сода каустик, т. е. с натриева основа – една от най-силните изобщо известни основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи и т.н.“ Или не е манипулация, ами илитерация? Солна киселина + натриева основа -> готварска сол и вода. От изходните субстанции не е останал никой, така че, какво разяжда содата каустик, е абсолютно ирелевантно.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s