ЛИЧНАТА САМОЗАЩИТА КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА

„За да подчиниш един народ – първо го обезоръжи“

female-pistol-self-defenseВластимащите се стремят да централизират властта си от десетилетия насам и това включва обезоръжаването на народа, за да не представлява заплаха. В българското законодателство има чл. касаещ неизбежната самоотбрана, но именно с фактора „е ли превишил пределите на самоотбрана“ се злоупотребява и всеки дръзнал  да се защити бива третиран като престъпник. Хронологията не веднъж ни е убедила в това. За да не стават подобни хора пример за останалите те също излежават присъди. 

Американския пример

Американците са едни от народите, където личното оръжие и самозащита са нещо обичайно за гражданите. Използвайки умело някои трагични събития в последните години властимащите там се опитват да променят положението и да обезоръжат американците, чието право да имат лично оръжие е гарантирано в конституцията чрез Втората поправка, където ясно се казва:

„Правото на гражданите да притежават и носят огнестрелно оръжие, няма да бъде ограничавано”

Днес особено след последните случаи на младежи, които откриват безразборна стрелба по цивилни, политическия елит се опитва да убеди доброволно американците да се обезоръжат. В действителност след последните трагични случаи американците не се отказват от оръжията, а започват да купуват още повече притеснени от евентуална бъдеща забрана, а и виждайки, че би им се наложило да го използват в случай, че трябва да се защитят. Истината е съвсем различна, 60% от американците, които притежават лично оръжие не са го използвали никога, но просто им дава допълнително спокойствие. Смъртността в Америка свързана с лекарска небрежност е 2,450% по-висока от всички смъртни случаи от оръжия (в това число инциденти и самоубийства).

България:

ПО-ДОБРЕ НА ТОПЛО, ОТКОЛКОТО МЪРТЪВ

Официално едва 50хил. българи притежават лично оръжие. Народа е обезоръжен, а десетки примери показват, че на практика личната самозащита може да те вкара зад решетките. Злоупотребява се с термина „превишаване на самоотбраната“. Ето какво пише в НК:

Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението. В тези случаи защитата причинява вреди, които чувствително надхвърлят необходимото за отблъскване на нападението и тяхното предизвикване не е обществено оправдано.

И тук се намесват странични фактори – как всеки един съдия би тълкувал определен случай; ако адвокатът на нападателя е по-добър веднага би атакувал по този параграф реалната жертва. Какво се случва, ако някой се опита да те намушка, а ти го застреляш? Как ще докажеш в съдебната зала, че си чувствал „уплаха и смущение“ докато сячески адвокатът на нападателя ти поставя всичко това под съмнение. Как изобщо се доказва, че си се чувствал по този начин? В случая ти използваш по-силно оръжие от това на нападателя, докато се отбраняваш и макар да е ясно, че ти си защитил животът си в съдебната зала нещата могат да бъдат извъртяни по съвсем друг начин. Материята е много финна и сложна, но и умели юристи винаги могат да се възползват от тълкуванието на едно нападение и термина „превишена самоотбрана“. Не веднъж хронологията е показала, че хора дръзнали да се защитят след като са били подложени на смъртна опасност са излежали присъди, макар и не толкова високи, колкото при умишлено убийство.

В действителност ние не можем да сме спокойни, че ако застреляме със законно притежаваното ни оръжие някой, който е влязъл с взлом в домът ни няма да получим ефективна присъда, защото оръжието ни не е отговаряло по сила на това на нападателя. У нас, както в Русия практиката е идентична и именно в Русия се заражда израза „по-добре на топло, отколкото мъртъв“. Тези ситуации се наричат „действай или умри“ и изборът ти е да не се защитиш и да бъдеш убит, или да се защитиш и да се подготвиш да полежиш в затвора. Не е ли това лишаване от право на самозащита?

В момента в България правото на лично оръжие е не по-малко ограничено от времето на Турското робство, когато българите и др. християни не са имали право на лично оръжие за самозащита. Днес държавата е направила всичко възможно законното притежание на оръжие да е ограничено и трудно достъпно за обикновенния човек;

И какво се случва докато под носът ни Националната служба за охрана получава право да бие малолетни и бременни жени, чрез тихомълком прокаран закон? Получава се един дисбаланс на един безащитен народ и една централизирана власт използваща силовите звена, за да потуши всеки опит за съпротива на обикновенния гражданин в зародиш, дори той просто да е отишъл на площада, за да протестира.

Какво се случва? През 2009г. хиляди гневни граждани от управлението на Тройната Коалиция се събраха пред Народното събрание. Не след дълго провокатори са спуснати в редиците на протестиращите граждани, а няколко анонимни сигнала за „бомба“ отвързват ръцете на жандармерията да пребие всеки пред очите й. Налице е „масова безредица“ и по закон те имат това право.

В кои държави е имало ограничение за правото на лично оръжие?

Нацистка Германия, Съветския съюз, Режима на Пол Пот, Режима на Кадафи в Либия, Северна Корея, Куба, Китай и др.

През 1857г. Абдул Меджид издава ферман, който забранява на всички българи и християни да носят оръжие.

През 1886г. Абдул Азис Хан въвежда и съдено преследване на българите, които притежават оръжие.

И ако през турското робство обезоръжаването ни не е нещо странно, то трябва да се замислим защо и сега ни лишават от правото на самозащита. Може би защото сме в ново, МОДЕРНО РОБСТВО!

Автор:

ALTER INFORMATION

 

11 коментара to “ЛИЧНАТА САМОЗАЩИТА КАТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В МОДЕРНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА”

 1. Zakonat da e ednakav za vsichki ne samo tezi koito imat pari da imat orujie

 2. Тия „зачестили случаи“ в САЩ са целенасочена провокация, за да се обезоръжат американците и да се премине към следващата стъпка- заличаване на втората поправка и преминаване към репресии. Отпреди 4-5 години там са подготвени лагери за репресии. Крайната цел е ЧИПИЗАЦИЯ на населението. При съпротива, на тези които откажат се предвижда до 2 седмици да бъдат умъртвени в тези лагери. Ако имат оръжие мнозинството американци, този план трудно би сработил, но оръжието е пречка в случая.

 3. Димитров, не те знам какъв адвокат си, но точно заради такива като теб съдебната система е на това дередже. Казваш, че трябва професионалист, за да тълкува закона?! Не е ли целта на закона да бъде разбираем за всеки, за да може човек да го спазва съзнателно?! Искаш да кажеш, че когато обирджия/рекетьор/изнасилвач/убиец нападне жертва, която не познава “ПРОФЕСИОНАЛНО“ наказателния кодекс, въпросната жертва трябва първо да се посъветва с адвокат и след това да реагира?! Ще ти кажа – ГЛУПОСТИ!
  На всеки един психически стабилен пълнолетен гражданин с чисто криминално досие следва да се разреши да притежава огнестрелно оръжие по личен избор, включително пушки, карабини и автомати (както е в повечето щати на САЩ). Той следва да има правото да носи личното си оръжие на всяко общесвено място (стига да няма допълнителни забрани за сгради като училища, болници, полицейски управления и т.н.). Даже би следвало той да има правото да носи личното си оръжие открито в кобур/калъф/сак, както е в някои щати на САЩ (най-южните и най-северните). В САЩ също така гражданинът има правото ДА НЕ ОТСТЪПВА, когато е нападан, а ДА СЕ ЗАЩИТАВА с всички възможни средства. Това може би е малко крайно за приемане с оглед на нашия български манталитет (ще се избием по улиците за без причина), НО правото на човек да защитава себе си, близките си и своето имущество в рамките на лично жилище/превозно средство/поземна собственост ТРЯБВА да бъде гарантирано от закона. В САЩ гражданин, който убие нападател в собствения си дом/имот, често се разминава дори без арест и съд – властите правят оглед на местопроизшествието и ако в действително става дума за самозащита, жертвата се освобождава от всякаква отговорност. И това е, защото в САЩ по презумция гледат на жертвите на нападения като на НЕВИННИ ЖЕРТВИ, каквито в действителност са, а не като на закоравели престъпници/убийци, както се гледа на тях в България.
  Не си мислете, че харесвам САЩ или законите им като цяло. САЩ е зла и безмозъчна държава с малоумни и ограничаващи закони, но конкретно в случая с оръжията и самоотбраната няма по-добър пример за по-адекватни и истински закони от техните. Не само че ги имат, те ги ПРИЛАГАТ съвестно и затова американецът знае, че неговият дом е неговата крепост.

 4. Г-н Димитров,първо ни обяснете твърдението,че законът не бил „лъжица за всяка уста“. Много ви се иска лъжиците да са само за вашите усти нали?Законът трябва да е ясен и точен!!!Трябва всеки гражданин да може да го разбере сам след прочитане,а не да трябва да плаща на кръвопийци-адвокати като вас.А това за защитата в жилище е пълна глупост,а вие или се правите на глупав или сте наистина глупак.Аз имам къща с двор и по този закон не мога да си защитя имуществото в двора,защото изрично е написано „жилище“ и „взлом“. Представете си,че крадец прескача оградата и почва да ви краде от двора.При този случай,няма взлом и влизане в жилище.Пожелавам ви на вас да ви се случи,за да разберете колкото сте ограничени всичките адвокати,които паразитирате на гърба на народа чрез силното ви лоби в съдебната система.

  • Очевидно въпросния „адвокат“ едва ли се е сблъсквал с такива случаи в практиката си след като коментира толкова сухо и неадекватно.

 5. Димитров, в НК може да пише каквото си иска. Само че тук е България и крадецът дето ти е влязъл у вас после даже ще те осъди за телесни повреди, а ти си дървен философ.

 6. Наказателният кодекс винаги е бил интерпретиран буквално и малоумно. Особено в страна с правораздаване и полиция (да не пропуснем) като Българските. Действително, няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище. Но какво да кажем, ако е проникнал с измама, или ако познаваш нападателя и си му отворил? Тази промяна е от 2006 година. Има една друга от 1982 – деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение. Хайде, докажете, дали е била налице уплаха или смущение.

  • Естествено, че се тълкуват стеснително разпоредбите на НК. Ако не беше така, щяхме да сме свидетели на абсолютен произвол. Не, че сега няма такъв, но поне възможностите са лимитирани. Казусът Опиц е достатъчно показателен за неразбирането на нещата от българското общество. Наказателноправната материя не е лъжица за всяка уста, така че съветът ми е или да се информирате по темата и да напишете сериозен анализ, или да оставите тълкуването на разпоредбите в НК на професионалистите.

   • Защо трябва изобщо да има произвол от една или друга страна? Защо сега масовата практика категорично показва, че хората дръзнали да се самозащитят също лежат в затвора. Защо трябва да се отнема правото на лична самозащита, само за да не стават такива хора пример, че имаш право да се защитиш, а не си нечий курбан! Ние коментираме крайния резултат, който винаги е – ЗАТВОР, а именно „професионалистите“ могат да тълкуват факторите като „смущение и страх“ по много различен начин.

 7. Димитров, само че практиката показва, че автора е безкрайно прав.

 8. Твърденията на автора на статията по отношение на неизбежната отбрана не отговарят на истината. За правилното разбиране на въпросния наказателноправен институт са необходими юридически познания, а не примитивни опити за анализ на текстовете от Наказателния кодекс. По въпроса за неизбежната отбрана след проникване с взлом в НК се казва следното „Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище“ – т.е. всяко взломно проникване ИЗКЛЮЧВА превишаването на необходимите предели. Тук законодателят е дал по-широко право на обитателя на жилището да брани себе си и имота си. Примерът с намушкването също е изключително несериозен и тотално неверен. Препоръчвам на автора, вместо да си губи времето в писане на пасквили, да се запознае с темата. Стига да има интерес, учебници по материята се намират свободно, а също така и съдебна практика. Наистина очаквах да прочета смислена статия, а се оказа, че става въпрос за поредния аматьорски прочит на няколко изречения от НК.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s