ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА КАЖЕМ: „ХИСБУЛА, БЕШЕ!“

25 мин. след атентата в Бургас Израел вече имаше отговор кой стои зад него – Иран. В продължение на месеци САЩ ни притискаше да кажем, че зад атентата стои Хисбула. Днес България официално заяви, че именно те стоят зад атентата

7-vldЗамеси ли се България в един сценарий на САЩ и Израел, в който ни използват като поредната причина за атака над Сирия и Иран? И не крие ли това сериозна опасност за нашата сигурност?

След като Борисов се срещна с Обама на нас ни е ясно, че визитата не беше във връзка с прекрасните български рози, които биха пробили на американския пазар. Със сигурност може да кажем, че причината за визитата беше атентата от Сарафово и месеци след нея България официално обвини Хисбула, че стои зад този атентат.

Много войни са започвали от Балканите, този път е дошъл наш ред да бъдем casus belli*.

Атентатът в Бургас е поводът, който се търси, за да започне нападение над Сирия.

За целта е нужно Европейският съюз да обяви “Хизбула” за терористична организация. Ако България каже, че “Хизбула” стои зад атентата в Сарафово на 18 юли 2012 г., ЕС няма да има друг избор, освен да включи “Хизбула” в списъка на терористичните организации.

Оттам нататък сценарият е ясен: САЩ повеждат поредната война срещу тероризма. Даже не за тях самите, а за да неутрализират опасността, която е надвиснала над техните партньори от ЕС. В самия ЕС в момента има известни разногласия трябва ли му война в Сирия. Но ако страна-членка (като България) е нападната, позицията на “пацифистите” отслабва до неудържимост.

А “военнолюбците” и сега не са малко. Ставащото в Мали ни изглежда далечно, но то е генерална репетиция на френската армия за следващото ù участие в Сирия – страна, която винаги е била във френската зона на влияние или поне на интереси.

САЩ и Русия също се разбраха. Само преди седмица руският премиер Дмитрий Медведев без видим повод заяви, че позицията на Башар Асад вече е неудържима. С други думи – даде позволение за войната. Остава само поводът.

Такъв интерес като днешния от американската преса към българската политика не е имало от войната в Косово. В статиите се съобщава, че Белият дом тръпне в очакване какво ще каже Цветан Цветанов.

Статиите са подписани с еврейски имена. Израел още часове след атентата каза, че зад атентата стои “Хизбула”.

Това е нужната за Израел версия. Два часа след атентата нямаше как да се знае дали тази версия е вярна или не. Много е вероятно да е вярна, но важното е, че е нужна. И атентатът е достатъчно зрелищен и достатъчно скорошен, за да стане причина за война.

———–

*Casus belli – причина за война

автор: Владимир Йончев

One Comment to “ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА КАЖЕМ: „ХИСБУЛА, БЕШЕ!“”

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s