ООН ЩЕ РАЗСЛЕДВА ВЪЗДУШНИ УДАРИ НА САЩ

ООН започва да разследва какво е влиянието на ударите с безпилотни самолети и други целенасочени убийства върху цивилните

drone-11-599x275
Между 2004 и 2013 г. атаки с безпилотни самолети на ЦРУ в Пакистан са убили над 3400 души, като според Бюрото за разследваща журналистика 891 от тях са били цивилни. Разследването ще се съсредоточи върху влиянието на нападенията с безпилотни самолети на пет места – Пакистан, Афганистан, Йемен, палестинските територии и Сомалия.

Защитниците на безпилотните самолети казват, че използването им свежда до минимум цивилните жертви, а противниците настояват, че ударите с тях могат да убиват хора без съдебно решение и нанасят голям брой жертви сред мирното население. Между 2004 и 2013 г. атаки с безпилотни самолети на ЦРУ в Пакистан са убили над 3400 души, като според Бюрото за разследваща журналистика 891 от тях са били цивилни. Според данните на бюрото, цитирани от Би Би Си, по-голямата част от нападенията са предприети по времето на Обама. 

Британският адвокат Бен Емерсън, който ще ръководи разследването, каза пред журналисти, че има нужда от „отчетност и поправка там, където нещата се развиват доста зле“. Според него значителното увеличаване на използването на безпилотни летателни апарати налага създаването на подходяща правна рамка. 

vesti.bg

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s