ПЕТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ЗА ТРИ ГОДИНИ – КАКВО СТАВА В ШАБЛА, ИМА ЛИ ПРОУЧВАНЕ ЗА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ?

Преди 2010г. около Шабла няма нито едно регистрирано земетресение, но след 2010г. започва проучване за добив на шистов газ и оттогава са регистрирани 5 земетресения

ROGOZINAПрез 2010г. беше наложен мораториум над добива на шистов газ в България, но не и над проучванията за наличието му.

Официално фирмата “Русгеоком БГ” твърди, че проучва възможност за добив на конвенционален газ, но това не обяснява петте земетресения в района на с. Рогозина и Шабла, където е сондажа, нито наличието на радио-активни отпадъци, които камиони извозват оттам. Вижте шокиращите ни разкрития. 

Преди 2010г. в района на шабла няма нито едно регистрирано земетресение. След това обаче до момента са регистрирани цели пет. Правителството наложи моратиум над добива на шистов газ, но не и над проучването за шистов газ, което е вратичка в закона, която позволява фракинга на територията на България. Фракинг е част от процеса за добив на шистов газ и представлява контролирани подземни взривове, които обаче могат да активизират тектонските плочи и да предизвикат земетресения. 

В същата 2010г. камион от Унгария доставя на фирмата   „Русгеоком БГ“ АД, която държи сондата до село Рогозина, Община Генерал Тошево радиоактивен изотоп, който се използва при фракинг-а. Как ще обяснят притеснителните пет на брой земетресения в района от тогава до днес и защо от сондата се извоват радиоактивни отпадъци с камиони, след като не се проучвало за шистов газ? 

ХРОНОЛОГИЯ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ШАБЛА  2010г.-2013г.

  • 13.10.2011 – 5 по Рихтер раздруса от Шабла до Варна

  • 12 окт 2011 – Земетресение от 4 по Рихтер разтърси Шабла

  • 18 авг. 2012 – Земетресение в района на Шабла – 2,1 по Рихтер

  • 22 Ноември 2012 – Земетресение край Шабла – 3,4 по Рихтер

  • 03.12.2012 – Земетресение стресна Шабла – 4,8 по Рихтер

Наскоро на срещата за развитие на българо-американсктие отношения, кикотейки се в компанията на евреина Соломон Паси, новият посланик на САЩ в България – Марси Рийс обяви, че Америка е готова да подпомогне добива на значителното количество шистов газ, който България притежава. С две думи – това е поредния ни ресурс, върху който някой иска да сложи ръка – в случая САЩ. Обикновенно е или Америка или Русия.

Притеснителна е процедурата по добив на самият шистов газ. Привържениците на добива, които дават за пример Америка, не отчитат факта, че в Америка се извършва добив само по скалисти и безлюдни райони. Защо големите находища на Ню Йорк не биват разработени? И защо в България това става в населени райони? 

 

 

5 коментара to “ПЕТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ ЗА ТРИ ГОДИНИ – КАКВО СТАВА В ШАБЛА, ИМА ЛИ ПРОУЧВАНЕ ЗА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ?”

  1. За съжаление в наше време за журналисти и полицай се вземат хора от „улицата“, без подготовка и започват да работят. Всеки един грамотен човек, който може да чете и пише, да мисли и анализира, след като прочете малко книги в дадена област лесно може да си направи изводите! Но важното е да чете специализирани книги, а не да търси статии във интернет, които да затвърждават неговите убеждения.

  2. Отворете в Гугъл следните два видеоклипа, за да видите какво остава след добива на шистов газ! 1. Джеймс Нортръп и 2. Редица замърсявания след добив на шистов газ в Германия. Коментарите оставам на читателите.

  3. Пълни глупости!

  4. a ot koga e purvata sonda – imalo li e zemetreseniia i predi neia?

  5. Живея в района и аз поне се сещам за още 7-8 земетресения в шабла между 2004 и 2010…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s