ЧЕЗ ПРАЩАЛА ВЪОРЪЖЕНИ ОТРЯДИ ПРИ ДЛЪЖНИЦИТЕ СИ В ЧЕХИЯ

Преди точно две години, през февруари 2010 г. CEZ взриви обществото в Чехия, след редица разкрития, че праща при длъжниците си въоръжени маскирани мъже – нещо като наказателна бригада.

CEZАдвокатът на един от длъжниците предостави видео, на което е заснето обучение на служители на отдела, наречен Специален отряд за борба с извън планови загуби. Кадрите от обучението предизвикаха веднага многобройни въпроси. Особен интерес  предизвикаха записите, на които се вижда как инкасаторите на CEZ тренират промишлен алпинизъм, щурмуване на сгради, пълзене по корем и прийоми за удушаване.

От CEZ не можаха да отрекат автентичността на видеото, но не намериха нищо лошо в съдържанието му. Оттам се оправдаха, че никой от бойците не е измъчвал длъжниците на фирмата. Всички упражнения били предназначени изключително за служители на отдела за борба със загубите. Според пресата, очевидно, имали „трудна работа“, така че хората трябвало да бъдат „корави и подготвени за всичко“.

Потокът от разкрития обаче не спря дотук. Видеото от тренировки отприщи неконтролируема вълна от омраза към електротехниците на държавното енерго, която от години се трупаше в чешкото общество. Изведнъж окуражени граждани започнаха да разказват на репортери какви ужаси са преживели, когато се сблъсквали със служителите на CEZ.

Оказва се, че те със сила влизали в домовете, заплашвали са с физическа разправа потребителите и техните близки, след като със заканите за огромни глоби и спиране на електрозахранването не е ставало. Според потребителите за щурмуващите на CEZ било в реда на нещата да влизат в домовете на длъжниците през нощта, да похитят някой, все още сънлив, потребител и да го закарат в офиса си, където още часове наред да го заплашват докато не припадне от ужас.

При подобни хайки, служителите на CEZ са изисквали от клиентите си пари, но след това са започвали да свалят дължимите суми, намеквайки, че те са склонни да направят отстъпка при незабавно плащане. Оказа се, че всеки от служителите на CEZ, oбикалящ длъжници, трябвало да си носи видеокамера, за да има видео от „разпити“ за архива.

Така, в едно от видеата, някои от въоръжените електротехници се явяват при длъжници, умишлено окичени с пистолети. Някои пък се представяли за полицейски служители. Голям хит в чешките сайтове бе видеото, в което един човек се самоубива, след като говори с маскираните от CEZ.

В резултат на това срещу ЧЕЗ са подали повече от 160 семейства и броят им продължавал да се увеличава, някои от делата все още се водят. Наложи се с разследването да се заеме Чешката служба за борба с организирана престъпност, която още през февруари 2010 г. започна наказателно дело срещу 30-на инспектора на CEZ по обвинения в изнудване и рекет.

Скандалът достигна и до правителството – тогавашният премиер Ян Фишер бе принуден да възложи на министъра на финансите, чието ведомство е основен акционер в CEZ, да разбере какво се случва в компанията и защо инкасаторите незаконно поемaт функциите на полицията.

В началото ръководството на CEZ отричаше фактите на насилие и настояваше, че дейността на специалния отдел било изключително полезно чешкото общество. „Те се борят с престъпниците, които крадат от електроенергията на страната, и по този начин помагат на честните граждани и държавата“, твърдяха от топ мениджмънта на CEZ.

Оттам дори се хвалеха със статистиката си – че през 2009 г. CEZ „спасило“ 200 млн. чешки крони (11 млн. долара) от кражбите на тока. Успоредно с това „бойците“ на компанията били открили цели 86 нелегални плантации за отглеждане на марихуана.

Под натиск от правителството се наложи да уволнят първо ръководството на прословутия отдел за борба с кражбите на тока. Това естествено не беше достатъчно и точно преди две години, на 17 февруари 2010 г. тогавашният шеф на CEZ Мартин Роман обяви, че компанията изцяло ще преразгледа принципите на работа на страховития отдел и, ако се наложи, въобще да го затворят.

Тогава обаче новоназначеният шеф на CEZ за България Петър Докладал отказа да коментира пред журналисти за действията на специалния отдел на енергото в Чехия. От пресслужбата на компанията у нас дори бяха възмутени, че топ мениджърът е питан за подобни действия на компанията майка – нали у нас такива действия не били регистрирани.

Кой, знае дали обаче такъв „вариант“ не се разглежда. Закупените 9.9% акции на „ЧЕЗ България“ от Централната кооперативна банка (ЦКБ) на варненската групировка ТИМ, всяваща ужас в половин България, обаче, могат да внесат своя си „колорит“ в работата на чешката компания с нередовните платци у нас.

АВТОР: 

Николай Марченко

One Comment to “ЧЕЗ ПРАЩАЛА ВЪОРЪЖЕНИ ОТРЯДИ ПРИ ДЛЪЖНИЦИТЕ СИ В ЧЕХИЯ”

  1. Тези отряди от година работят в България, но нищо не се казва. Под ръководството на Карел Ваниш и Петар Баран.
    Това може да се провери навсякъде. Групата се изгони от Чехия и в момента работи в България.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s