КАК МОЖЕ ДА НАБАВИМ МНОГО ПОВЕЧЕ ХРАНА ЗА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ?

Годишно българските домакинства и вериги изхвърлят над 700,000 тона храна на боклука, а храна получават едва 5,000 българи живеещи в крайна бедност

581823_546601408704386_1317822746_nБългария вече се нарежда след страни като Ирак в класациите за жизнен стандарт, за това не трябва да си въобразяваме, че нещата ще се оправят от само себе си, тъй като България е и най-бедната държава в целия Европейски съюз и най-голям дял от населението е застрашено от бедност.

България може да е в Европейския съюз, но по стандарт мястото й я нарежда при държавите от Третия свят. В момента над 40% от българите са застрашени от бедност. Голям процент от населението в България едва преживява, а държавата е абдикирала тотално от воденето на политика срещу бедността. И след като в последните 4г. доходите ни бяха замразени, а премиера се извини, че се е „улисал с асфалта“ трябва да търсим начини да си помогнем сами един на друг. Трябва да бъдем солидарни помежду си.

Българските домакинства годишно изхвърлят половината си храна в боклука. Най-често хляб и млечни продукти, които са ни дошли в повече. Общо домакинствата и веригите в България прахосват 700,000 тона храни на година. Същевременно храни получават нищожните 5,000 българи годишно. 

Ако се отворят повече центрове и кухни, където веригите и домакинствата да могат лесно да оставят ненужна храна, годна за консумиране, вместо да я изхвърлят на боклука бихме помогнали на много повече хора, които се нуждаят от нея. Така например в световен мащаб 100-те най-богати хора са спечелили достатъчно пари през 2012г., за да решат проблема с крайната бедност по целия свят. Зад лицемерната им благотворителност и празни приказки на политиците не стои нищо освен единствената алтернатива да си помагаме сами. 700,000 тона годишно, от които поне половината са годни за консумация продукти не са никак малко, това са храни за центрове в квартали из цяла София, например. 

Отделно повече центрове – повече места, където всеки, който иска може да дарява. 

И сега има българи като отец Иван от Нови Хан, който сам стопанисва приют за бедни хора, но едва успява да им осигури храна. В последно време дори връща хора, тъй като няма места в неговия приют. „Една птичка пролет не прави“, ние всички трябва да спрем да нехаем, а този начин изключва почти напълно нуждата от държавната политика, която тя отказва да води. Нужни са единствено разрешения да бъдат построени едни скромни сгради, пари които вместо за полети с хеликоптер, подслушвания и тн. можеше да вложим в тях. 

Достойнството на един народ не се изявява в крещенето на „България над всичко“, а в това да помагаш на сънародниците си, да не си безразличен, а да бъдеш човек. Достойнствата на един народ се определят от отношението им към най-слабите, към майките и децата, към неравнопоставените, които наричаме „инвалиди“ (НЕВАЛИДНИ), към най-нуждаещите се. И тъй като държавата е абдикирала от всички тях не ни остава друго освен да си помогнем взаимно. 

И така с по-добро разпределение на народните средства, както е казал Васил Левски, ние бихме могли да помогнем на много повече хора, които имат нужда. Вместо държавата да харчи пари за популизъм, или ние да хвърляме половината си храна в боклука можем да помогнем на тези, които имат най-много нужда да почувстват, че и те са човеци и не са забравени поне от нас, защото държавата е забравила всички ни. 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s