ИЗЧЕРПВАНЕТО НА НЕФТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ КОНФЛИКТИ – ЗАДАВА СЕ ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА ЗА БАРЕЛ!

Цената не нефта ще се увеличи два и половина пъти – такава прогноза дава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)

war-for-oilСпоред ОИСР през 2020г. барел нефт, който днес е на цена $110 ще струва $270. Нефта е един от най-важните ресурси, пред чието набавяне най-силните държави са готови дори и да използват военна сила. Причините за поскъпването са фактът, че нефта не е безкраен, новите находища не са чак толкова богати, а набавянето на нефта струва по-скъпо. 

Не е изключено задаващата се нефтена криза да разпали мащабни конфликти в не чак толкова далечното бъдеще. И днес забелязваме напрежението, което изчерпването на ресурса носи. А какво ли ще се случи, когато нефта свърши, а ние осъзнаем, че е твърде късно тепърва да преминаваме към нови източници?! Kaкто виждате САЩ и Запада се втурнаха да освобождават всички дъражи в Близкия Изток, които имат находища на нефт и петрол – жизненоважни ресурси!

Експертите от международната организация изяснили, че новите местонаходища не са толкова богати, колкото предишните, а разработването им е значително по-скъпо за нефтените компании. За сега повечето организации не дават толкова високи прогнози за цената на нефта, но според тях през 2020г. той ще е на цена от $120, което практически е не възможно. Защото първо – няма как за толкова години цената да се повиши само с $10 и второ – сегашния рекорд за цена на барел нефт е $150, което е значително повече от прогнозираните $120 през 2020г. 

Вече с лека срамежливост лъжите на САЩ за войната в Ирак бяха опровергани от самите американци. Години преди инвазията в Ирак американците определят нефта на държавата от Близкия Изток за „въпрос на националната сигурност на САЩ“ и започват подготовка за предстоящата война. В Либия пък, когато изведнъж в една утрин Муамар Кадафи се оказа „зъл диктатор“ (извод, до който Запада стигна с „леко“ закъснение) и американците го разбраха предварително местните предатели разпределиха находищата с Западните сили. 

И след като нефта очевидно е въпрос на национална сигурност не само за САЩ, а и за всяка друга могъща държава въобще не звучи наивно предположението, че щом сега се водят войни за този ресурс логично и в бъдеще да се водят открити войни за него след като той неминуемо свършва.

И тук влиза още един голям играч – Азия. Повишаването на цените се дължи и на поголомното търсене на Азиатския пазар, най-вече в Китай. Със сигурност китайците няма да стоят толкова тихо и кротко, когато придобиването на нефт няма да е по особено мирен и лесен начин. 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s