Ще прерастне ли битката за световна доминация в Трета световна?

Практически Студената война просто премина в една друга фаза – на прикритото съревнование в условията на една по-мирна световна обстановка

global-leaders-survey-OV01-wide-horizontalКогато се заговори за световната политическа сцена ние веднага се сещаме за държави като САЩ, Русия, Китай. Тези държави се борят за световно надмощие и доминация, както в икономически, така и във чисто военен план.  Земното кълбо е голямата шахматна дъска на която най-могъщите държави играят.

През Студената война в САЩ „геополитика“ беше мръсен израз, както в СССР тя беше наричана „буржоазна наука“.

Сега обаче геополитиката е нещо съвсем открито и действащо „бойно поле“ на големите държави, алианси и съюзи. След като Студената война уж приключи напрежението спадна, а световната обстановка стана една идея по-спокойна. Това обаче не значи, че войната за световна доминация някога ще приключи. Тя винаги е съществувала от древността до днес. 

Русия, Китай и САЩ 

155205505

тайни конкуренти в тихата война за надмощие

Амбициите на тези три държави са за световна доминация. Всяка от тях иска да има колкото се може по-голямо влияние във света, но играта е сложна. На практика Русия и Китай са от един отбор, но и руснаците и китайците от време на време си сътрудничат с американците. Когато се заговори обаче за Сирия днес – Русия е против свалянето на режима на Асад, а американците финансират бунтовниците, които се бият срещу редовната армия. Руснаците доставят оръжие на Асад, а американците и Запада финансират и подпомагат бунтовниците.

Китай тихо узурпира цели региони като ги подчинява икономически. Усилено изкупува части от американския външен дълг, който е близо $16 трилиона. Китай и Русия имат редица военни договори. След години на затишие, сега наблюдаваме бум на китайско-руските договори за военна техника. 

Европейския съюз  и НАТО

photo_verybig_146701

е единствената алтернатива за европейските държави. Той обаче изглежда все по-подчинен на американците. НАТО и ЕС подпомагат военните кампании на САЩ, които на практика въобще не касаят европейските нации, но може би това е цената, която Европа трябва да плати тъй като едва ли би могла да се противопостави на петте могъщи държави в отбора на БРИКС, където Русия и Китай с напълно оправдана увереност заявяват намеренията си да изместят САЩ от световното лидерство. И на практика това не звучи никак странно. Двете държави и целия БРИКС съставляват петте най-развиващи се икономики във света. За тях няма финансова криза, а сътрудничеството между тях очертава един нов свят, в който ЕС няма капацитета да се съревновава с тях. За това и той е „пионка“ на американците. 

Глобален конфликт 

 

161043587

Това е нещо, което никой не иска. Една ядрена война, водена от най-добре въоръжените и могъщи държави ще засегне над 70% от човечеството. Докато нищо неподозиращите обикновенни люде са погълнати от ежедневието си те изпуснаха нещо революционно:

не ядрените оръжия са най-голямата мощ, а оръжията влияещи на климата.

Отделно се откри един нов фронт – кибер фронта. НАТО ще създаде свой съюз за кибер отбрана, Китай системно атакува американски кибер-ресурси. 

Въоръжението и системите струват много скъпо. Тук се очертава БРИКС да излезне едни гърди напред. Огромния външен дълг на Съединените щати тепърва ще изправи Америка пред кризисния момент, който с някои военни интервенции (Ирак, Афганистан) те успяха да забавят. Русия и САЩ в момента нямат съществена разлика във въоръжението си помежду си. Перспективите пред САЩ обаче са за по-слаби икономически резултати, докато при държавите от БРИКС това не съществува.

Сега американците имат нуждата от ресурсите на Сирия. Сирийския петрол отново ще спаси Щатите, но вече не сме 2001г. и нещата са се променили много. Русия открито се противопоставя на агресорската външна политика на САЩ, вече открито се говори за нарушаването на международното право, суверинитета на отделни държави. 

1391063112232615_PhotoL_waАко се стигне до глобален конфликт той навярно ще прерастне от противопоставянето на Русия, Китай и САЩ в някой спорен регион като двете Кореи, атака над Иран (евентуална) или някъде другаде. Все пак това статукво не може да се запази вечно. Ако САЩ започнат да бъдат притиснати твърде близо до стената не е невъзможно да се стигне до открит глобален конфликт. В момента наблюдаваме едно преустройване и преходно световно положение на големите сили. Едно обаче е сигурно: печеливш от Трета световна няма да има. Но кой господар на света би дал тронът си без битка?

12 коментара to “Ще прерастне ли битката за световна доминация в Трета световна?”

 1. Сащ са istinskite световните терористи, думата „национално освободително движение“ е изопачена от тях, като тероризъм, за да не се вижда техният терор

 2. Трябва много да внимаваме с тези „технологии“, че да не ни напраскат чипове…

 3. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА АМЕРИКА, НАТО И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КАЖЕМ КРАЙ!
  25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
  НА 06.09.2014 В 18:00Ч. ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
  НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

 4. Боже,Боже,пак сме в губещия отбор!Докога ли…Дано вече се намери някой,който да цапардоса вирнатия нос на американците,ама така че да не смеят да се покажат вече.

  • Хубаво ще е, но едвали така ще се случат нещата … както гледам всеки се бори за надмощие и всеки един се тласка да отива към Америка да следва “ Американската мечта “ … един познат ми бе казал след като замина за Америка “ Там е нов Свят “ и май много му харесва този Свят … сега пак е там, ту се прибира, ту отива там … и най-интересното знаете ли кое е че все повече хора искат да отиват да живеят там, а младите се „зарибяват“ откакто почнаха да ходят на бригата там. Не е лошо човек да ходи и да види Свят, но те забравят патриотичното … тези хора ги губим всяка година, малко по малко.Не си ли мислите, че това всичкото е направенно с цел … извинявам се за това което ще кажа … но колко К*рвенца и Пишл*рменца, заминават за Сащ на бригата около 9 000 и всяка година се увеличава броят им … е правете си сметката.

 5. Дейвид Дюк :Как ционистите разделят и владеят / VBOX7
  http://www.vbox7.com/play:0e97fb6f69

 6. Анди, жалко, че не разбираш какво твърдя, а то не е нищо от това което си изброил. Твърдя, че няма да има победител в тази война по начина, който се очаква. Финансовите институции управляват начело със САЩ и тяхната цел е да се прехвърлят към БРИКС, това не е решение на проблем, а прехвърляне на проблем! Масовото пробуждане е решението, което ще доведе планетата към друго ниво на съществуване, не феодално – робовладелско, каквото е и до сега. В технологично отношение всички са напред, но все още тази преднина се изразява във военно надмощие, страх и показване на мускули. В началото сме на нова епоха и полъха й вече се усеща.

 7. „Едно обаче е сигурно: печеливш от Трета световна няма да има.“ Следователно Трета световна война във вида, който се очаква няма да има. Такава се води в момента от началото на конфликта в Сирия. Прехвърлянето на властта е прехвърлянето на доминирането на финансовите структури от САЩ към БРИКС. Това няма да стане, поради няколко причини. 2012 бележи феноменално масово пробуждане на хората, което продължава и до днес.Това ще отвори вратите на технологична Еволюция която ще помете като вихрушка старото време и мислене. Тези технологии отдавна са познати, но използвани само за военни цели, предстои тяхното масово въвевждане в употреба за мирни цели, това срещу което така яростно се противопоставят прикрито под булото на лажливи ядрени бомби в Иран и Северна Корея… Краят на света наистина дойде на 21.12.2012.

  • дрън-дрън. първо къде го видя това „феноменално масово пробуждане“ първо ?! 2012г. просто отмина, сега сме 2013г. и нещата си вървят по плана на световните господари. И защо БРИКС да не може да измести САЩ и Световната банка? Не знам дали знаеш но държавите от БРИКС са най-развиващите се икономики във света. Тях кризата въобще не ги вълнува, а Европа е скована от икономическа криза, еврото е застрашено, докато техните господари – САЩ се чудят как да попълнят огромните си дупки в икономиката и да обслужват огромния си дълг. И твърдиш че икономическите перспективи пред САЩ и Европа са по-добри отколкото за държавите от БРИКС – това е просто смехотворно. Набийте си в главите, че ние пак сме на грешната страна. Тепърва Китай и Русия ще вкарат американците в капана и тепърва ще им набият чимберите, които си заслужават.

   • Плюс това твърдиш, че технологично русия и китай нямат шанс срещу САЩ. Първо това не е вярно те се конкурират открай време и във военно отношение, ако щеш и в космическата надпревара. По нищо Русия не отстъпва технологично. Не забравяй, че това не е СССР, нито крепостниците. И да твърдиш че държавите които изкупуват дълговете и тепърва ще набират икономическа преднина няма да могат да се противопоставят технологично на някой пак е плитко съждение.

   • Егато смешките казват някои.
    Да сте наясно колко продължават подобни процеси? Те не стават за ден – днес САЩ са лидери а утре Китай и страните от БРИКС са победили.
    Само си помислете колко години трябваха на целия Запад да омаломощи Русия!? Над 50 години 20 страни се борят предимно срещу 1 страна. И не са удържали пълна победа.
    В последните 10 години Русия започва да се възстановява. Ще им трябват над 70-80 години за да си възвърнат моща ако продължават със същите темпове.
    А Китай? Струва ви се бързо израстал? Защото не знаете кога е западнал – отнели са им почти 400 години за да се доближат отново до позицията на лидер и сега не само в региона а и в света. А ние виждаме само последните 10 години. (Само за сведение за първи път се бях изцепил че Китай ще стане „суперсила“ преди около15г но тогава нещата бяха ясни)
    Така че по-полека с изцепките. Ние просто нямаме информация за глобални фактори и процеси.
    Вярно е че технологиите са много важна част от този процес.
    Ако нямаш технологическо предимство не можеш да поддържаш икономическо а в следствие на това и военно.
    Така че следете за „брейктру“ технологиите. Обаче още по важно е и внедряването на технологиите във овществото – те са много определящи за структурата му и социалното разпределение на благата.
    Малък елит с много силни технологии не може да управлява ефективно. Необходима е така наречената „критична маса“.
    Хайде че много теория ви стана.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s