Българското злато отива в чуждите трезори

Фирмата концесионер прибира 99% от добитото злато в Крумовград

2170-gold-tresorС помощта на правителството, незнайни чужди концесионери продължават грабежа над българските ресурси.  Договорът между държавата и канадците, е че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато. 

Най-старото златно находище в Европа, това в Крумовград е на път напълно да потъне в ръцете на алчните концесионери от канадската компания “Дънди прешъс металс”, като за случващото се там не знае никой, а чужденците се ползват с пълна свобода и спрямо тях липсва какъвто и да е било контрол. Оказва се, че безумията в нашата страна наистина са безконечни след като на яве излезе факта, че спрямо чужденците захванали се да проучват златното находище в Крумовград не се оказва никакъв контрол. Няма абсолютно никакъв, било то държавен или обществен контролен орган, който да се занимава с мониторинг върху дейността на канадците в града при източните Родопи. Липсата на контрол, екологичен и чисто технически, даде възможност на фирмата “Дънди”, която между другото вече нанесе невероятни екологични и обществени щети върху населението на Челопеч, където канадците също държат концесия за добив на злато, да прави абсолютно всичко което пожелае. Естествено на първо място и да краде! Защото кой би могъл да докаже, че в 1 килограм руда има 6, а не 16 грама злато след като никой държавен орган не следи за тези параметри. Същото е положението и спрямо екологичната страна на въпроса, където технологии които смятат да използват “модерните канадци” за добив на благородни метали са толкова архаични и толкова вредни за околната среда, че съвсем скоро тази част на Родопите ще се превърне в пустиня!

Въпреки десетките граждански протести и организирани митинги на гражданите в Крумовград обаче, думите им не само че не притесняват чуждите инвеститори, но дори напротив.

Цинизмът на канадците спрямо народа и държавата ни в последно време достигна такива размери, че от “Дънди” счетоха за нормално да предложат един вид “легален подкуп” на част от местното население.

Съвсем спокойно от фирмата предложили на крумовградчани няколко “нови проекта” с които да се издържат през следващите години. Нещо от рода, ще ви бутнем някой официален лев, само вие да си траете докато ние сме тук! Това крайно цинично отношение, както към населението, така и към държавата обаче, както за съжаление често става у нас, остана напълно незабелязано от страна на държавата и съответните служби. Макар и едно подобно деяние най-сериозно да заслужава вниманието на ДАНС например, които обаче предпочитат да се занимават с всякакви други напълно несвойствени за дейността им неща, но не и с държавна сигурност и националното достойнство. Как например ДАНС не обърна внимание как подноса на целия народ една чужда компания буквално изнася националното ни богатство.

В държави като Ирак, концесията е 90 срещу 10% в полза на държава при добив на нефт. В периода на проучване това съотношение е пък 60 към 40% отново в полза на държавата. Как стои обаче този въпрос у нас?

Съвсем по български и съвсем в духа на “сделки между приятели”, стил който премиерът Бойко Борисов сериозно наложи особено през последните няколко месеца.

Великата договорка между държавата и канадците, е че ние ще взимаме 0.75 % от добитото злато! Може ли човек да си представи по-голям подарък за чужденците и по-голямо унижение за народа?!

Едва ли има смисъл да коментираме за съответните “подаръци” които канадците са направили на правилните хора за този така мил дар към тях. Това едва ли подлежи на съмнение, особено при тези скандални условия, които по безобразен начин ощетяват държавата ни. Не стига, че от “Дънди” изцяло ще унищожат природата и културно-историческото наследство из регионите по които се изявяват, но и ще напуснат България с няколко милиарда евро, докато държавата ще е прибрала за това време едва 2-3 милиона. Ужасът допълнително се допълва и от факта, че златното находище в Крумовград е доказано като едно от най-старите на континента. Според учени от световен мащаб, няма съмнение, че именно от него е черпила злато и великата Троя. Разстоянието между Крумовград и Троя е само 130 км, а галериите в находището от този период са запазени и до днес. Е поне, докато в рудника не влязоха канадците за които Троя звучи, като Гага. Вместо да превърнат от това място национален исторически паметник нашата държава го подари на едни хора, които между другото според официалната им история дори не разбират от злато добив, тъй като се занимават главно с недвижими имоти!

Това не попречи обаче според последните информации, същото това правителство освен Челопеч и Крумовград да подари на чужденците още 12 концесии или общо 14 такива!!!

Безобразието стигна до там, че дори “Дънди” стана спонсор на националния ни отбор по художествена гимнастика и започна да рекламира руда по БНТ, като че ли ето сега някой роден пенсионер ще си закупи от тях малко благороден метал.

В този смисъл още по скандален е и факта, че нито ДАНС, нито друг орган полага някакви усилия да разбере, освен златото, колко сребро например или други скъпоценни метали вадят от въпросните находища така милите концесионери.

Според специалисти, канадците без какъвто и да е контрол, напълно спокойно черпят от рудника още няколко благородни метала за които естествено нямат никаква концесия. И всичкото това е бонус, защото явно са си платили където и на който трябва.

Друг изключително смешно е, но в същото време и много обиден факт е, че в момента в Крумовград от “Дънди” твърдят, че проучват находището! Нещо толкова безумно като твърдение, че чак скандално. Нашата малка държава от години е толкова добре проучена и цялата документация за всички находища на територията ни е толкова подробна и детайлна, че е напълно абсурдно някой да твърди, че смята тепърва да проучва нещо. Точно обратно. От “Дънди” идеално знаят как са получили на готово всичката информация относно находищата у нас и че не са похарчили дори 1 лев за някакви нови проучвания. Всъщност, като почти всички компании и канадците действат по-старата добре изпитана схема на “ПР за балъци, чрез информация в медиите”. Какво точно правят канадците? Както и много други компании, така и “Дънди прешъс металс” са фирма е “листвана” на борсата в Лондон и с чийто акции се търгува ежедневно. За да се качи цената им, най-простата схема е чрез публикации в медиите според, които компанията се развива все по-блестящо и взима нови и нови находища с огромни бъдещи перспективи.

Така от “Дънди” редовно примъкват “свои журналисти” в Челопеч, Крумовград и скоро и по новите си придобивки у нас, като вследствие на това из родните медии излизат материали с успехите на златотърсачите от Канада.

Логично една част от тези материали, случайно или не, веднага се препечатват в английските и американски медии, което пък автоматично покачва доверието в компанията и вдига цената на акциите им на борсата. Ето така се правят милиони. Получава се следното.

Освен, че подаряваме милиарди в злато и други скъпоценни материали на нашите любими чужди инвеститори, ние редовно и им помагаме да покачват цената на своите акции и да разделят помежду си всяка година, нови и нови милиони евро.

И всичко това, докато малкото бедни българи в този забравен от Бога и справедливостта район се борят с последни сили да запазят миналото но своите родители и земята, която ги храни вече стотици години. Е, накрая логично изниква въпросът – защо все така се получава. За съжаление обаче, толкова логично се явява и отговорът – защото няколко корумпирани до цинизъм хора не спират да крадат от своята родина и ни най-малко не милеят, нито за история, нито за култура, нито за народ, нито за бъдещето на България

18 коментара to “Българското злато отива в чуждите трезори”

 1. Защо не се направи нещо за да спре изнасянето на златото да се развалят договорите с тези фирми ида се добива златото от и за България за да можем и ние българите да полу4аваме нормални доходи като в цивилизована държава

 2. Дънди Юнайтед е прикритие на ЦРУ….луди ли сте да си мислите че можем да си върнем златото…:(

 3. тази концесия я подписа бате ви Бойко

 4. Bezumci!!!! SPRETE GI S KOI KAKVOTO IMA I S V S I C H K I SREDSTVA!!!! SOS ! SOS ! SOS! Bratja I sestri BQLGARI, grabvaite kamqni I dqrve ( njakoga taka za6titihme vrqh SHIPKA) i vsi4ko koeto vi e ostanalo ot dne6nia ba6ibozuk i da iz4istim RORDINATE si ot vsjaka i tazi kanadska SMRAD!!!!

 5. Никой нищо не изнася ей-така!!!Тия от парламента са им го дали!!!Те си знаят срещу какво…….

 6. Никой не ни граби!!!Тия в парламента са им го дали!!!Те си знаят срещу какво……..

 7. Smurtni prisudi ! tova e reshenieto. Vsichki na stadiona !

 8. В МОМЕНТА НЕ МОГА ДА КАЖА КОЙ ТРЯБВА ДА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ,НО ДАНО ИМА КОЙ ДА ПРОЧЕТЕ ВСИЧКО ЗА ТЕЗИ КОНЦЕСИИ И ДА СЕ РАЗРОВИ, ЗАЩОТО ТОВА Е ВЪЗМУТИТЕЛНО , ГРОЗНО, НЕДОПУСТИМО И ВСИЧКО ПОДОБНО КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ!

  • В БГ всичко е възможно!
   За съжаление, този случай, се решава само с 20 килограма C4 и никакъв друг изход няма!

 9. Има данни, че „Канадците“ всъщност са Българи… офшорка
  Това обяснява защо властта не реагира

 10. Продажници!!!

 11. Нали сме си разграден двор вече 24 г,защо да не ни грабят?Трябва да са тъпи,за да не го правят,след като нашенците го правят,та канадците ли.Браво!

 12. НАГЛО И БЕЗСРАМНО „ С УСИЛЕНО ТЕМПО “ КРАЖБИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ , А БГ ПРАВИТЕЛСТВАТА СА КАКТО ВИНАГИ “ НЕДОЧУЛИ “
  А ТОВА СА СИ 100 ТОНА ГОДИШНО , ИЛИ ПО 1 КГ НА ВСЕКИ БГ ГРАЖ
  ДАНИН

 13. Държавата се краде чрез краденето/ВРЪЩАНЕТО на ДДС, И това го знае всеки българин , всички писания за златото са партенки с цел отвличане на вниманиято на бедните хорица . Така че продължавайте га се взирате в съчките , нищо че гората гори !

 14. Да, мили хора!!!!!!!! Всичко това е така, но какво можем да направим??? Пишете по сайтовете, отваряте очите на слепите, и…….какво от това??? Кучетата си лаят, керванът си върви!!! Жалко!!!! А сега идват и избори….посочете ни една политическа партия, една личност които могат да спрат всичко това, да се преборят с нередностите и да изправят Българя на крака….да я върнат на мястото й с целия й блясък и великолепие, което има!!!!

 15. дънди прешъс метълс….еми така ще е като сме ДЪНДИТА

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s