„Сирийски сценарий“ и за Венецуелския петрол

Има съмнения, че кандидата от опозицията е бил финансиран от САЩ

1209_World_OCHAVEZ_full_600След съобщаването на резултатите от президентските избори на места се стигна до сблъсъци, има най-малко 4 убити. Опозицията готви митинг за сряда.

Николас Мадуро – наследникът на Чавес спечели президентските избори във Венецуела. Непосредствено след съобщаването на официалните резултати обаче се е стигнало до сблъсъци, в които са загинали 4 души.

Скоро след като Венецуела се сбогува с Уго Чавес неговия наследник – Николас Мадуро стана следващия президент на южноамериканската държава.

Възможно е обаче САЩ да подготвят Сирийски сценарий и във Венецуела. Откакто Уго Чавес е на власт отношенията между Венецуела и САЩ не са никак топли. Това е и причината за опитите на САЩ през годините да свалят  Чавес от власт, като се говори дори, че те стоят и зад смъртта му, но няма и едва ли бихе научили и да има, доказателства за това.

Чавес приватизира ресурсите на Венецуела и най-вече петрола – изгони чуждите компании, с което избута САЩ от удобното място, което беше заела във Венецуела и икономическите й интереси.

Добрия стар петрол

Мигновенно организираните провокации и сблъсъци от страна на опозицията подсказват, че зад тях стои някой който ги подкрепя. Възможно е да се окаже вярно твърдението, че опозициония кандидат за президент е бил финансиран от САЩ. Безспорно е обаче, че именно те биха спечелили от неговата победа.

Като че ли САЩ въведоха нова стратегия.Вместо директни инвазии – интервенция и завладяване чрез „опозиционери“, „бунтовници“ – тяхното въоръжаване и финансиране и организиране на „освободителни“ революции.

САЩ съумяваха да поддържат добри взаимоотношения с Венецуела в миналото. Така например подкрепят диктатора, който управлява до смъртта си в 1935г. във Венецуела – Хуан Гомез. Той поддържа топли отношения с Европа и САЩ.

Причината е, че удовлетворява интересите им. Установяват добри и стабилни икономически отношения. САЩ монополизира венецуелския петрол.

One Comment to “„Сирийски сценарий“ и за Венецуелския петрол”

  1. Безпогрешно работещ сценарий, и в Никарагуа по- рано, и навсякъде.Тази политика на завземане на чужди богатства е все по – нагла и тласка човечеството към ръба на войната!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s