Медии и „експерти“ подготвят света за Ал-Кайда 2

След взривовете в Бостън чучолото на Ал-Кайда отново започна да се размахва навсякъде

_67023063_67023062Обама и службите са изключително сдържани в исказванията си. Президентът на САЩ дори не спомена думата „тероризъм“. Медиите и знайни и незнайни „експерти“ започнаха обаче да говорят за „почерк на Ал-Кайда“. Чий дух обаче беше освободен от тенджерите под налягане, пълни с метални лагери и пирони, които гръмнаха на маратона в Бостън?

С недоумение останах, когато часове след взривовете в Бостън българските медии започнаха да канят разни „специалисти по тероризма“ и „арабисти“. Това направиха и медиите в САЩ и по света. Тоест по-скоро от мненията на тези експерти. 

Гръмват две тенджери пълни с пирони и метални лагери и веднага търсим „арабите“ – в Бостън даже веднага арестуваха един арабин, но той се оказа също жертва на атаката и беше освободен в последствие.

Притеснително обаче е, че световните медии „съзряха“ почерк на Ал-Кайда в извършения атентат в Бостън. Мислите, че Ал-Кайда ще сложи малки бомби в тенджери под налягане, за да убие трима души? Аз не мисля така. 

Ние имаме опит с това как медиите, за жалост дори и най-авторитетните под диктовката на администрацията в САЩ започват да заливат обществеността с неверни информации, спекулации или откровенни манипулации. Така се случи и с инвазията в Ирак. Минаха 10 години и изведнъж Ню Йорк Таймс, Вашингтон Поуст и други издания започнаха да разкриват, че всъщност Саддам не е имал биологични оръжия, че САЩ са подготвяли инвазията в Ирак, за да сложат ръка над петролните ресурси на близкоизточната държава и прочее. Но това се случва десетилетие след събитията. 

Ал Кайда – дете на ЦРУ

68772733_a94c2aafa2_m

Збигнев Бжежински – държавния секретар на САЩ с Осама бин Ладен в Афганистан

Възможно е сега медиите упорито да говорят за „почерка на Ал Кайда“ може би защото това е „утвърдена марка“, която предизвиква сензационни заглавия. Много по-сензационно е да се говори за Ал-Кайда, отколкото брадясъл нео-нацист решил да натъпче две тенджери с експлозив, пирони и метални топчета. 

Пък и Ал Кайда ще отвърже ръцете на САЩ за някоя друга военна интервенция, за да задоволи нарастващата петролна абстиненция и да запълни част от финансовите дупки и $16 трилионния външен дълг, който е натрупала. Твърде възможно е инстинския виновник за атентата в Бостън да не бъде разкрит, а на негово място да се постави някой по-удобен враг на САЩ.

Истината е, че ЦРУ финансира и обучава Ал Кайда по време на Съветската инвазия в Афганистан. Това беше приом на Студената война – Изтока и Запада рядко стигаха до директни сблъсъци по между си, те просто насъскваха, финансираха и обучаваха местни групи, които да ги представляват в даден регион. Така се появи Ал Кайда в Афганистан, а сериозни издания като The Independent наричаха тогава Осама бен Ладен: „Анти съветски герой“.

Osama

Ал Кайда обаче няма интерес да удари на маратонът в Бостън, тъй като така ще си навлече проблеми с много други държави, дори и с такива които най-малкото спазват неутралитет спрямо тях и Близкия изток. Освен това Ал Кайда, за разлика от Хамас, например, поемат отговорност за атентатите, които са организирали, но те обикновенно са насочени срещу правителствени сгради или военни обекти, например. Въобще твърде „аматьорско“ е нивото за  Ал Кайда.

Кога обаче ще сменим плочата и ще минем на DVD…

2 коментара to “Медии и „експерти“ подготвят света за Ал-Кайда 2”

  1. Ал-Кайда 2 ?! 9/11 ??! Ха !!! Я да видим как стоят нещата всъщност: Разтопена стомана, чиято температура на топене е с 1000 градуса по-висока от температурата, развивана от самолетното гориво !!!

  2. Сега Щатите си разчистват сметките с бившите си съюзници от Студената война. Време е за чистки в международен план – или те навярно така мислят.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s