Доклад на САЩ: България е привлекателна цел за терористи

В доклада се отбелязва, че поради тясното сътрудничество на България с ЕС, САЩ и НАТО риска от терористични атентати е осезаем. В България действат Ал Кайда, Ансар ал Ислам, Хизбула и чеченски екстремисти

Bus explosion with Israeli passengers at Bulgaria Burgas AirportПървия доклад на САЩ за ислямския екстремизъм у нас беше доста смущаващ и сякаш предизвести, че слабата сигурност и невежество рано или късно ще доведе до терористичен акт, както случилият се в Бургас. 

В първия доклад, изтекъл в Уикилийкс американците посочват кои терористични организации действат на нашата територия, как се финансират и към кои групи от мюсюлманското население „работят“:

10. (S/NF) Според разузнаването на САЩ и България сред екстремистки групи, които действат във и през България, са ислямистките терористини организации като Ал Кайда, Ансар ал Ислам, Хизбула и чеченските бунтовници. Екстремисти, свързани с Ал Кайда, периодично преминават през България между звената в Западна Европа и Близкия Изток. Хизбула набира подръжници от българската арабска общност от експатриати, много от които подкрепят организацията финансово с приходи от легални бизнеси, трафик на наркотици, крадени коли и хора. Чеченските екстремистки групи са подкрепяни финансово в България чрез контрабанда и наркотрафик от чеченски организирани престъпни групи, докато светските кюрдски групи като KGK (Кюрдската работническа партия – бившата ПКК) също набират средства в България чрез кражба на превозни средства, наркотици и трафик на оръжия.

(виж целия доклад тук: 

https://alterinformation.wordpress.com/2012/11/12/34738838/ )

* * * 

Новия доклад на САЩ е относно световния тероризъм и не е насочен конкретно към България, но страната ни фигурира в анализите на американците. Доклада е изготвен от Държавния департамент на САЩ и разглежда тероризма през 2012г. 

В частта за България се посочва, че все по-тясното сътрудничество (разбирай слугуване) на България с САЩ, ЕС и НАТО я прави още по-привлекателен обект за терористични актове. Американците посочват, че рискът се е увеличил значително. Не са за пропускане и контингентите ни в Ирак и Афганистан, както и американските бази на наша територия.

Все пак американците считат, че държавата ни има напредък в контра-тероризма и отбелязват задоволството си във връзка със стечението на разследването на атентата от Бургас. Въпреки, че никой не знае самоличността на взрилия се в рейс, пълен с еврейски туристи терорист Цветанов и България направи своето „обусновано предположение“, че лицето е свързано с Хизбула. Това обаче не е сигурно, защото в момента САЩ се опитват да принудят ЕС да обяви организацията за терористична.

One Comment to “Доклад на САЩ: България е привлекателна цел за терористи”

  1. Това очевидно е наркоманчето Щомов от Блезо.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s