Животните в българската митология

В българската митология животните имат своята роля, символика

The-Eagle-and-the-Wolf-animals-32272286-358-450Мнозина се питат откъде идва култа към лъвът при българите. Култ съхранен десетки векове. В България никога не са бродели тези горди животни, но пък добиваща все повече популярност теория, че българите идват от Бактрия може и да обясни това. В нашата прародина е имало лъвове. Ето някои животни и тяхната роля в българската митология и поверия.

  1. Елен – той не трябва да се убива. Който убие елен не вижда добро. Мляко от кошута и рог от елен са лековити. Рогата, които еленът хвърля имат магическа сила- пропъждат зли духове, болести, магии, а кръстчета от еленови рога са амулети. Еленски зъб пази от змийско ухапване.
  2. Орел – единствен отива в горния свят и слиза в долния. Орелът не остарява, защото отива на край света, където се къпе в езеро с жива вода и се подмладява. Забранява се да се руши орлово гнездо, защото ще настъпи голямо нещастие. Предвожда градоносните облаци и се бие с тях или ги отвежда там, където трябва бие град. По своите стопански функции орелът се сближава с змея. Митичният образ на орела се свързва с небето и подземния свят. Той има четири крила, произвежда ветрове или самият той е вятър.

 

 

  1. Вълк – създаден от дявола, съживен от Бога. Празници срещу вълци – 1-3 февруари Трифунци; Архангеловден, Коледни заговезни – 8-14 ноември. Най-голям враг на вампирите. Вълкът е с голяма лечебна сила.
  2. Мечка – враг на вълците; предпазва от болести, а с косъм от нея се кади при уплаха. Тя не се убива, освен ако не е стръвница.
  3. Кон – недосегаем е за самодиви и змейове; предусеща лошите духове и предсказва нещастие. Символ на слънцето.
  4. Коза – нечисто животно, дяволско животно. От нея не се прави курбан и не се принася в жертва.
  5. Змия – пазач на домашното огнище, на границите на землените владения, целителка; хитро, коварно и смъртоносно същество. Знае всичко. Бои се от огъня. Свещено дърво за змията е леската. Сок от леска, както и местата й лекуват от ухапване. С лескова пръчка гонят змиите на Младенци хваща се този ден лесковина да не са люти раните; с лескови пръчки, набрани на Младенци баят против змии. Леската е кръстникът на змията, свещеното й дърво – с един удар с лескова пръчка или даже с едно допиране на леската змията умира. Вероятно за това от леска правят овчарските геги, русалийски геги, сурвакница.

Забранено е да се споменава името на змията, особено срещу Еремия. При ухапване от змия една от лечебните практики е баенето.

В средните Родопи се вярва, че всеки извор има змия (по-рядко животно) и водата в него е лековита. Според поверие от Северозападна България, ако се видят свити смокове, това означава, че няма да има дъжд; ако се убие смок ще завали. Там се среща и представата, че смоковете са хали. Една от най-важните функции на змията е тази на стопан. Всяко място, извор, лозе, синор, къща има свой стопан, най-често в образа на стопан. Такава функция има само смокът. Смокът-стопан не може да бъде убит с дърво, нож или дори куршум. А ако някой се опита да го убие, този човек непременно ще се разболее, ослепее и даже ще умре.

Змията е стопанин и на заровени съкровища. В пещери има много безценни камъни, които правели змиите. Всички змии от един край имали свой началник-смок с топуз от безценни камъни;този смок не се убива – който го направи ще пострада. Змийският цар, който пази съкровище, е голяма като бор дебела змия, с криле и голяма глава. Седи на престол от злато и безценни камъни. Под езика си държи магичен пръстен с необикновена сила – който го вземе, ще получи каквото пожелае. Съществува представата, че змия с лъскави рогчета пази имане, а рогчетата носят голям късмет. Затова, когато през пролетта излизат змиите, жени оставят забрадките си, като вярват, че змиите ще оставят рогчетата си. Когато на  Младенци излезе първата змия от мъртвилото, тя носи златно камъче в устата си. Ако го вземеш, каквото пожелаеш, ще се сбъдне. Царицата на змиите е с гребен на глава и обици, които също носят щастие.

Из Иваничка Георгиева. Българска народна митология. С.1983.стр.40-63

***

Елен

Еленът е другар на самовилите; има особен род елени, които имат криле и които служат на вилите, самовилите и самодивите за коне.

Еленът е слуга божи. Ако има нещо Господ да съобщава на човеците или на царете и болярите, той праща или свой ангел, или някой светец. Но тоя ангел или светец се явяват в образа на елен. В тоя случай еленът е личен.

Народното вярване строго забранява да се убива елен, а поверието утвърждава, че който убие елен, добро няма да види.

Поверието казва, че тая кошара, дето отиват елени да лижат сол, бива запазена от самовили, самодиви и лоши дихания.

Народното поверие разказва, а народната медицина е приела, че млякото от кошута и рогът на елена са лековити.

Млякото на кошутата е лековито срещу различни болести, само че мъчно се набавя.

Народната вяра разказва още, че момък, който е сукал от кошута става юнак силен и здрав; до него не могат да се приближат никакви болести.

В къща, в която има рогове от елен, магии не могат да влезнат, лоши духове не боравят и нищо лошо не може да бъде напратено.

От голяма уплаха, от урочасване лекува се, ако болният изпие в вода стърготини от еленов рог.

Таралеж, еж

Народната вяра учи, че таралежът е най-старото животно на света, за това е и най-мъдро и умно; оттам е наречено стара вяра.

Таралежът според поверието не остарявал, защото като остарее, той пасе трева, която подмладява. Той умира само от човека и от орлите. Той обичал много музиката. Когато някой овчар засвирел с свирка, кавал или гайда, таралежът се откривал, издавал главата си и слушал с внимание.

Месото на таралежа се използва в народната медицина. Яде се за всяка вътрешна болест; а всичките рани и подкожни болести се лекуват като се изгори месото му и (саждите) се посолят. Родителка жена, когато страда от пъпките по сисите, т.е. дохождат, та се изпукват и детето не може да суче, тогава се солят с сажди от изгорено таралежово месо и раничките леко и лесно заздравяват.

Из Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (фототипно издание)стр.138-14

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s