Списък с известни българи, скътали милиони в офшорни сметки

Списък с известни българи, които са натрупали и изгубили солидни суми в сметки в офшорни зони

11-07-21-57168_73-480x343Alter Information публикува списък с българи-титуляри на сметки  в офшорни центрове, изготвен по данни на Международен Журналистически Консорциум, касаещи Източна Европа.

Венцислав Стефанов

собственик на Ф.К. „Славия“ – авоари в Панама и Кипър

сикВенцислав Стефанов е известен с връзките си с криминалните среди, един от първите СИК-аджии през 90-те. В този период, заедно с лица от престъпния свят има общи бизнес интереси и дейности. Една от тях е търговията с горива с известните от онези години Младен Михалев-Маджо, Румен Гоцев, Красимир Маринов (братя Маргини), Дмитрий Минев-Руснака и Милчо Бонев. Синът му е отлвечен и до днес не се знае какво се е случило с него.

В началото на 2000 г. взаимоотношенията в групировката се влошават и тя се разцепва – от едната страна застават Младен Михалев, Милчо Бонев и Стоил Славов, от другата са Дмитрий Минев-Руснака, Красимир Маринов-Големия Маргин и брат му Николай, Румен Николов-Пашата се явява нещо като балансьор между групите. След убийствата на Стоил Славов и Дмитрий Минев-Руснака Младен Михалев и Венцислав Стефанов остават единствените собственици на „Интергруп енд партнерс“.

Младен Михалев – Маджо

създател на СИК, престъпен бос – авоари в Панама и Кипър

маджоМаджо, както е известен българския „бизнесмен“, натрупал несметни богатства от криминални дейности, също има офшорни сметки в Панама и Кипър.

След 1990 г. се сформира Бригада на борците, която започва да се занимава с трафик на крадени автомобили, валутни измами, рекет, прикрит зад охранителни фирми. Самият Михалев, както и част от останалите, израства около Илия Павлов и още в началото на 90-те се включва в хазартната фирма Ай Джи Ем АД.

„Бизнес кариерата“ му минава през петролни доставки за Сърбия по време на югоембаргото и силовото застраховане. Първоначално борческите структури около Маджо охранявали композициите с цистерни за Сърбия на „Мултигруп“. По-късно и те започнали да нарушават югоембаргото.

БЪЛГАРИ С ОФШОРКИ В КИПЪР

 

Мина Костова 

дъщеря на Иван Костов

Част от „Белите пари за черни дни“ на политика Иван Костов са умело препрани през ръцете на неговата дъщеря – Мина Костова. По време на своето управление Костов извърши престъпната приватизация от която по комунистическо-олигархичен модел успя да натрупа несметни богатства.

От няколко години Мина е в Съвета на директорите на “Интрейдингс”. Компанията е собственик на луксозен билдинг на столичния булевард “Цар Борис ІІІ”. Офис сградата е от най-високия клас “А”. Издига се на 9 етажа и има подземни гаражи на две нива.
От момента, когато дъщерята на лидера на ДСБ е избрана за управляващ, фирмата се сдобива с нови собственици. С решение на Общото събрание капиталът на “Интрейдингс” е вдигнат от 50 000 лв. на 1 013 700 лв. Основен акционер в компанията става фирма на бившия шеф на кабинета на Иван Костов – Николай Вълчев и брат му Христо. Преди години фирма на Вълчев бе разследвана от ОЛАФ за злоупотреба с европейски средства за земеделие.

Преди да поеме ръководството на бизнес центъра, Мина Костова имаше луксозен моден бутик в столичния квартал “Белите брези”. Компанията на Яна и Берлини се помещава в сградата, управлявана от Мина.
До момента Иван Костов не е коментирал официално произхода на парите за солидния бизнес на двете си дъщери и зет си Алесандро Мерлини.

Христо Ковачки

бизнесмен, солиден играч в българската енергетикКОВАЧКИа

Прочут е  с купуването на имоти и печеленетото на приватизационни търгове на цени доста под пазарните. Често се представя за консултант на фирмите си, или пък назначава 23 годишни студентки за консултанти на собствените му фирми. Закупуванията на фирмите му се финансират основни от Първа инвестиционна банка където основен акционер е кумът му Ивайло Мутафчиев.

Участие в:  ТЕЦ Марица изток 3, ВЕЦ Пасарел, ВЕЦ Кокаляне, Топлофикация Бургас, Топлофикация Плевен, Атомренонтстрой, Общинска банка, ТВ Европа, Топлофикация Враца, Брикетна ф-ка Гълъбово, Мини Чукурово, Мини Бели брег, Мини Чукурово, Мини Черно Море, Мини Балкан 2000, ПФ топлина, Лазерни и оптични технологии, ТЕЦ Бобов Дол, Завод за прерабока драгоман, Ню Партнерс и други

Гриша Ганчев

бизнесмен, собственик на Ф.К. „Литекс“

grisha-ganchev-snimka-bgnes_8a8a9d5ab7През 2012 година Данаил Ганчев, синът на Гриша Ганчев е арестуван, заедно с още няколко човека и срещу тях са повдигнати обвинения за участие в престъпна група и укриване на ДДС при продажба на захар. През май месец и срещу самият Ганчев са повдигнати обвинения за данъчни престъпления, за ръководене на организирана престъпна група и за закана за убийство на Красимир Стефанов – директор на Националната агенция по приходите. Извън футбола се занимава с внос на захар, петролни продукти, произвежда в Ловеч и коли чрез фирмата си „Литекс Моторс”.

Кънчо Стойчев

социолог, собственик на социологическата агенция „Галъп Интернешънъл – България“

СТОЙЧЕВАгенциите за социологически проучвания са известни със своята „услужливост“ при представянето на резултатите от своите проучвания. У нас те станаха нарицателно. Известно е, че партии плащат и стоят зад определени агенции, за да бъдат представяни проучвания, които им изнасят.

Кънчо Стойчев притежава бизнес в строителството на хотели и строежа на голф-игрища.

Валентин Димитров

(„Вальо Топлото“) – бивш шеф на „Топлофикация“

ТОПЛОТОВальо Топлото е обвиняем за присвояването на 6млн.лв. от дружеството „Топлофикация“. През 2013г. ВКС отново върна делото срещу него. Съвсем „по български“ Димитров беше признат за „виновен“ и получи 14 г. затвор през 2009г., но в последствие апелативната инстанция го оправда напълно.

Делото срещу него се проточва вече цели пет години.

 

Димитър Желязков-Митьо Очите

престъпен бос, излежавал ефективна присъда

mitio_ochite5По цялото южно Черноморие, а и в цялата страна, името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен бос, който не търпи конкуренция. „Кариерата“ на Желязков тръгва като охранител, свързан със силовата групировка ВИС в курорта „Дюни“, по-късно се подвизава сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков – бизнесмена Пламен Тимев-Ганди. Криминалната си кариера започва с въоръжен грабеж, когато е едва 23-годишен. Полицията го издирва няколко пъти заради наркотици и отвличане и малтретиране на двама души от Созопол.

Емил Димитров

(Емо Фаса) политик, бивш депутат от ГЕРБ

s1_Emil DimitrovЕмил Димитров е съдружник и управител на „Симеон-2“ ООД, една от големите фирми за търговия на едро с цигари

Емил Димитров е намесен и в скандал с незаконно придобит имот в София. В началото на 2008 година фирмата „СидаС“ закупува от Столична община на ниска цена имот от 14 декара в квартал Стреблище. Управител на фирмата е Петър Драшков, брат на заместник-председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Иван Драшков. Малко по-късно „СидаС“ е купена от фирмата на Емил Димитров „Симеон-2“, но Петър Драшков остава управител. След като в медиите се появява информация за сделката, кметът на Столична община Бойко Борисов обявява, че подписът му в документите за продажбата е фалшифициран. Сделката е обявена за недействителна и започва разследване за фалшифицирания подпис.

През 2007 година Димитров е избран за общински съветник в Община Етрополе от партията Средна европейска класа. На парламентарните избори през юли 2009 година е мажоритарен кандидат и водач на пропорционалната листа на ГЕРБ в 26-ти район (Софийска област). Избран е за народен представител

 

Румен Петков

масон, бивш шеф на МВР

rumen-petkov-masonСред кътащите милиони в офшорни сметки е и Румен Петков. Известен е със връзките си с „разработвани лица“ от МВР и срещите му с тях по времето, когато беше вътрешен министър. Една от най-нашумелите му срещи „на по кафе“ беше с дупнишките „братя Галеви“ – местни феодали, занимаващи се с редица престъпни дейности, които бяха осъдени ефективно неотдвна, но се укриха и до ден днешен не е ясно къде са и ще излежат ли присъдите си изобщо. Заради поведението си и контактите си с престъпни лица управлението на Тройната Коалиция се принуди да го уволни.

Румен Овчаров

масон, бивш министър на енергетиката

овчПублично бяха показани разсекретени документи, от които се видя, че умишлено са били потъпквани следствени действия и е упражняван натиск върху работата на прокуратурата, за да бъдат потулени разкритията за системни преводи на суми в „особено големи размери, придобити по престъпен начин”.

Факт е, че след дългомесечно разследване магистратите не повдигнаха никакви обвинения срещу замесените в аферата. Но скандалът коства постовете на Румен Овчаров и Корнелия Нинова.

Следователите бяха стигнали до извода, че Р.Овч. е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество. Само според един разсекретен документ става ясно, че излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316,7 млн. лева ощетил българската хазна с над 90 млн. В доклад на НСлС пише, че при проведения разпит на Красимир Георгиев-Фронтиера е доказано, че фирма, регистрирана на Бахамските острови, е превела крупни суми на „Промарк“ ЕООД в Австрия въз основа на сключен договор за заем между две фирми.

Николай Бареков

(Ники Дудука), журналист, директор на ТВ7 и „Нюз 7“

барековНиколай Бареков беше изгонен от бТВ след като бяха разкрити негови далавери. Известен е със своята услужливост спрямо силните на деня. По времето на ГЕРБ неговите два канала бяха изключително услужливи и директно правещи Пи Ар на управлението. В последствие, отново, Бареков обърна палачинката и започна да сипе „лайна“ (с каквито буквално беше обстрелван в ефир от недоволни граждани) по предишната власт. Въпреки, че (цитирам) Бареков наричаше Борисов „нашия Херкулес“, а негови подчинени разкриха, че са получавали от бившия премиер Борисов текстови съобщения с заповеди, Бареков твърди, че е „свалил ГЕРБ от власт“ веднага след като правителството падна. Заради своята усложливост навярно е натрупал солидни „комисионни“ и затова присъства в списъка с българи, титуляри на офшорни сметки в Кипър.

Моника Йосифова

съпруга на Сергей Станишев

Според данните е изгубила цели 12 млн. евро поради кризата в Кипър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕЦ Марица изток 3, ВЕЦ Пасарел, ВЕЦ Кокаляне, Топлофикация Бургас, Топлофикация Плевен, Атомренонтстрой, Общинска банка, ТВ Европа, Топлофикация Враца, Брикетна ф-ка Гълъбово, Мини Чукурово, Мини Бели брег, Мини Чукурово, Мини Черно Море, Мини Балкан 2000, ПФ топлина, Лазерни и оптични технологии, ТЕЦ Бобов Дол, Завод за прерабока драгоман, Ню Партнерс и други

7 коментара to “Списък с известни българи, скътали милиони в офшорни сметки”

 1. Няма държава на света с толкова явни крадци да са още на свобода и най нахално продължават да крадат господ да ви е на помощ народе нещастин.В последни

 2. Пълни глупости на търкалета. При търсене в ICIJ offshore leaks database http://offshoreleaks.ici.org/ за никое от изброените няма резултат.

 3. Някои от поддръжниците на тези хора се възмущават, че този, който е писал статията не се е подписал с името си под нея. Вие какво мислите?

  • Направо да дадем и адрес. Все пак като лъжеш от ефира на голяма телевизия не е нужно да си в анонимност…

  • [quote]Някои от поддръжниците на тези хора се възмущават…[/quote]
   А този, който го е написал, е в анонимност.
   Аз мисля, че и вие не сте си написали името.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s