САЩ подслушвали Меркел и офиси на ЕС, Германия иска обяснение

САЩ обаче отказват да отговорят публично, щели да отговорят по дипломатически канали

ObamaMerkelG20SummitCannesЕдуард Сноудан продължава да създава проблеми на САЩ, разкривайки още подробности за безпардонното и масово подслушване на държавни глави и граждани от целия свят по програмата „PRISM“ на Американската Служба по национална отбрана.

В нов документ той разкрива и как точно действа програмата за събиране на данни и подслушване на кореспонденции на гражданите. (долу).

След като беше разкрито, че американците са подслушвали президента на Русия се появиха и разкрития, че са подслушвали и канцлера на Германия – Ангела Меркел.

Освен нея са били подслушвани и офиси на Европейския Съюз в Ню Йорк и Вашингтон. Тези последни разкрития вбесиха германците и те поискаха от САЩ обяснение.

„Американската страна трябва да ни даде пълно и незабавно обяснение относно съобщенията в пресата за подслушване на офисите на ЕС от страна на САЩ”, – каза министърът на правосъдието Сабина Лойтхойсер-Шнаренбергер.

Американците обаче отказват да отговорят публично и свенливо заявиха, че ще дадат обяснение, но на дипломатически прием и по дипломатически канал – тоест при затворени врати без публично да обяснят наглостта си.

 

Как се осъществява масовото подслушване?

Выставка "90 лет военной контрразведке"

Документите отново оборват твърденията на интернет компаниите, които се разграничиха категорично от участие в програмата. Те отрекоха и каквото и да е наличие на техника на ФБР или която и да е друга институция в рамките на техните IT инфраструктури. Според документите обаче ФБР използва свое оборудване, което се намира на територията на съответната компания. Чрез него бюрото придобива информацията и я изпраща на NSA.

Подробен анализ

След като NSA получи данните, започва щателното им анализиране. Използват се отделни системи за анализ на текст, глас, видео и допълнителна мрежова информация, т.е. системна информация на самите устройства, идентификационните им номера и др. Системата PRINTAURA автоматизира потока на информационния трафик и разпределя данните до съответните подсистеми за анализ.

Програмата NUCLEON анализира гласови записи. PINWALE преглежда видеозаписи. MAINWAY разглежда извадките от телефонните разговори. MARINA анализира извадки за интернет активност. Накрая има още два системи FALLOUT и CONVEYANCE, които извършват последен анализ и филтрират информацията отново, за да се избегне попадането на данни за американци в крайната извадка.

Всяка цел получава определен иденфитикационен номер. Той се използва и при следене в реално време. Въпросният номер съдържа идентификация за това, от коя компания ще се изискат данни, какви данни, както и допълнителна информация за по-лесното организиране на всички цели след това. Сред изискваната информация попадат чат разговори, уведомления в реално време за получен имейл или просто за влизане в имейл или чат акаунта, използвани ключови думи в интернет търсачките. PRISM събира и данни от форуми, VoIP, видео, пълна активност в социалните мрежи и др. При следенето в реално време NSA може да получава уведомления в реално време и за провеждане на текстов или гласов чат.

Разбира се, PRISM разполага и с вградена търсачка, която да улеснява намирането на необходимата информация. Според документите на 5 април т.г. PRISM е генерирала информация за 117 675 активни цели. Не става ясно обаче какъв е броят на потребителите, чиито данни са попаднали в архива „инцидентно“, както NSA определя наличието на подобна информация в базата си данни.

 

3 коментара to “САЩ подслушвали Меркел и офиси на ЕС, Германия иска обяснение”

  1. АХА, МЕРКЕЛ Е ЕДНА ОТ ТЯХ, ОТ ПОДСЛУШВАЧИТЕ И УБИЙЦИТЕ ! ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ Е ИЗПЪСТРЕНА С ШПИОНСКИ СЪОРЪЖЕНИЯ И НАТОВСКИ БАЗИ . ГЕРМАНИЯ Е КОЛОНИЯ, ЗА ТЕЗИ ,КОИТО НЕ ГО ЗНАЯТ !

  2. Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус днес поиска от американските власти обяснения относно информацията в медиите, че Агенцията за национална сигурност е подслушвала офисите на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк.

    „Очакваме отговор от американската страна колкото се може по-бързо”, се казва в изявление на Фабиус, който отбеляза, че ако информацията се потвърди, това ще бъде съвършено недопустимо действие за американската спецслужба.

    • Общо взето „забулените общества“ успяха, чрез марионетките си в различните правителства, да постигнат конфликт и се очаква, както е било планирано от манипулаторите, да възникне конфронтация между страните в световен мащаб. „Чичо Скруч“ наблюдава с усмивка как пупетите успешно играят по негова режисура. В близкият изток вече тези маневри се случват. Остана им Европа, която е под угрозата на насочващи ракети, разположени в Израел и които са предвидени за по-важните столици, както и за Ватикана.
      Все се надявам да не е така, но си мисля, че тези деиствия накланят точно в тази насока.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s