Сирийската опозиция се разпадна

Екстремистите обявиха скъсване с по-либералните противници на Башар Асад и призоваха своите привърженици да се ръководят от нормите на шариата. Според някои експерти, положението става неконтролирано и може да свърши с клане

extremists

В сирийската опозиция стана истински разкол. Тринадесет големи въстанически групировки обявиха, че не признават Националната коалиция и правителството на Ахмад Тумех.

 Противоборството между представители на прозападните сили и ислямските екстремисти може да прерасне в мащабна война. Още в средата на септември групировката „Ислямска държава на Ирак и Левант” обяви начало на въоръжени действия против бивши свои съюзници – Свободната сирийска армия. Имайки предвид шарения състав на сирийската опозиция, разкол в нейните редици следваше да се очаква, казва ориенталистът Владимир Исаев:

Силите, които воюват против официален Дамаск, никога не са били единни. Обединява ги само едно – намерението да сменят президента. По-нататъшното бъдеше на страната всеки вижда по своему. Едни копнеят за продължаване на изграждането на всеобщия ислямски халифат в Сирия. Други – наричани умерени – искат Сирия да е по-демократична, отървала се от реномето на страна-изгой. За трети това е опит за създаване на своя държава – не на всички им харесва, че начело на Сирия са алавитите.

Процесът на разпадането на коалицията против Башар Асад бяха ускорени от събитията през последния месец: съгласието на Дамаск с предаването на химическото оръжие за международен контрол и, като последица, замразяване на почти започналата военна операция. Американските самолетоносачи край сирийските брегове като че ли вдъхна надежда у въстаниците в скорошна победа – а тук тя им се изплъзва от ръцете. Естествено противоречията се изостриха: всяка групировка обвинява в неуспехите останалите партньори по коалицията. Башар Асад, разбира се, би следвало да използва момента, казва членът на Руския комитет за солидарност с народите на Либия и Сирия Олег Фомин:

От една страна, това е добра новина за правителството на Башар Асад. Но опозицията може отново да се договори. Обединява ги омразата. Ислямистите не понасят светския режим. А другите – Свободната армия – и сами ламтят за власт. Така че тактически това може и да е добре. Но не си струва да се надяваме, че те на дело ще започнат да се изтребват взаимно.

Въстаниците призовават силите, опозиционни към Башар Асад, да се реорганизират и обединят на основата на исляма, който, според тях, е „единствен източник на закона”. Но това не пречи на различни групировки да стрелят една срещу друга. Владимир Исаев смята, че противоборството между групировките може да прерасне в „поголовно клане”.

В това време изоставената от радикалистите Национална коалиция заяви, че е готова да участва в мирната конференция „Женева-2”, въпреки че преди опозицията беше издигала като условия за своето участие в нея напускането на Башар Асад. Руски и американски дипломати вече над една година се опитват да накарат представители на властите и на опозицията да седнат на масата за преговори. Тази седмица руското МВнР съобщи, че възможност за свикване на тази конференция има. Но за целта се иска „широко представителство” на сирийските опозиционни сили.

One Comment to “Сирийската опозиция се разпадна”

  1. В Сирия Е ПЪЛЕН БАРДАК ! Нито Русия нито Запада НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ с положението.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s