САЩ, Израел и Турция на опашка за българска земя на безценница

С отпадането на закона, забраняващ продажбата на българска земя на чуждестранни фирми от 2014г. дългоочакваното изкупуване на милиони декари българска земя може да започне

Колаж: Alter Information ©

„Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд.”, съобщи най-официално и спокойно пресцентърът на Министерството на земеделието след срещата на Найденов с израелския му колега Шалом Симхон през 2011г.

Тогава на визита в Израел земеделския министър Мирослав Найденов буквално „опъна сергия“, на която предложи милиони декари българска земя на престъпно ниски цени на израелски инвеститори. През 2010г. пък Росен Плевнелиев в качеството си на министър на регионалното развитие предложи да продаваме 300дка. българска земя на „невероятната“ (за кой?) цена от, внимание, цял един долар. Да, словом: Един долар за триста декара българска земя. Той „прозря“, че дори би трябвало да даряваме земята на чуждестранните инвеститори. Сега този човек е президент на България. Той директно казва: „Заповядайте и си взимайте“. Разпродаването на България отдавна е факт, но разпродаването на земята ни вече прелива чашата. Мирослав Найденов предложи на Израел 3млн. декара българска земя, която да бъде управлявана „вместо нас“, наричайки това „съвместен фонд“. 

„Ние трябва да продължаваме да го бутаме, но да не забравяме с кой си имаме работа“ пише американския посланик в секретен дипломатически доклад, изтекъл в Уикилийкс, относно Бойко Борисов. В него той описва и „неистовото му желание да се хареса на САЩ, от което можем да се възползваме“. Управлението на ГЕРБ в последствие доказа тези си „желания“ в полза на САЩ и Израел.

С влизането ни в Европейския съюз пладнешкия обир ще бъде сериозно улеснен. Това предусещат американско-израелските лобита у нас и за това започват да притискат България да отмени възбраната за продажба на българска земя на чуждестранни лица и компании. В писмото, по-долу, американската стопанска камара у нас си позволява да коментира конституцията ни и да ни наставлява как да я променим. Забележете – писмото е изпратено с копия до: американския посланик Джеймс Пардю, Авраам Шарон – посланика на Израел у нас и Хайдар Берк – посланик на Турция. Това говори, че САЩ, Израел и Турция задкулисно са съгласували действията си относно изкупуването на българските земи! Писмото е от 2004г., преди приемането ни в ЕС:

Писмо на Американската търговска камара в България

До:

Г-жа Камелия Касабова, зам.-председател на

Народното събрание на Република България

и председател на Временната комисия за изменения в Конституцията

Копие до:

Негово превъзходителство Джеймс Пардю,

посланик на Съединените американски щати в България

Негово превъзходителство г-н Авраам Шарон,

посланик на Израел в България

Негово превъзходителство г-н Хайдар Берк,

посланик на Република Турция в България

Уважаема госпожо Касабова,

Като представители на Американската търговска камара в България, в която

членуват 215 търговски и консултантски компании със сериозни инвестиционни

проекти в страната, се обръщаме към Вас за правилното разрешаване на важен за всички български и чужди инвеститори в страната въпрос, а именно предстоящите промени на Конституцията на Република България относно съществуващата забрана за придобиване право на собственост върху земя от чуждестранни лица. Обезпокоени сме от позицията на някои политици, които ограничават идеята за изменение на Конституцията само до предстоящото членство на България в Европейския съюз, и погрешно насочват очакванията на обществото във връзка с последиците от промяната.

Какво всъщност цели съществуващата понастоящем забрана и постигната ли е целта на основния закон? Конституцията от 1991 г. прокламира неприкосновеността на частната собственост и равнопоставеността на всички стопански субекти при осъществяване на тяхната дейност. Същевременно разпоредбата на чл. 22, ал. 1 от Конституцията предвиди, че собствеността върху земя не може да се придобива от чужденци и чуждестранни юридически лица, освен при наследяване по закон, в който случай те следва да прехвърлят собствеността си. Следователно по отношение на земята, като особено ценен обект, бе създаден специален режим на собствеността с въвеждане на ограничения за придобиването й от чуждестранни лица. Конституционният законодател без съмнение е имал предвид значението на земята и собствеността върху нея за развитието на родна, българска бизнессреда. Целта е била да се гарантира възможността за повишаване на благосъстоянието на българските граждани и за осигуряване на реалното им участие в икономическото развитие на страната, включително и чрез участие на пазара на земята. Тринадесет години по-късно е ясно, че бъдещото отпадане на това ограничение е наложително. Истински пазар на земята може да има само когато участниците в него имат интерес от придобиване на собственост, както и в по-дългосрочен план могат да осъществяват инвестиционни проекти, свързани с притежавани недвижими имоти. Изкуственото задържане на тези икономически процеси е вредно както за страната, така и за всеки български гражданин, и ясно доказателство за това са пустеещите земеделски земи в някои райони на страната.Същевременно инвеститори от чужбина проявяват интерес и са готови да вложат средства и да осъществят проекти, които ще са от полза за страната и всеки български гражданин, но забраната за придобиване на земя е обстоятелство, което ги възпира.

Тези реалности следва да бъдат напълно осъзнати. Впрочем съществуващата сега забрана не е абсолютна. И сега не съществува конституционна и законова забрана чуждестранни лица да регистрират в България свои търговски дружества, които могат да придобиват и собственост върху земя. Тази възможност и понастоящем е широко използвана и еднакво допустима за всички без разлика в националността. Не е коректно да се изтъкват съображения, че конституционната промяна сега ни се налага отвън, и то само заради предстоящото присъединяване на България към Европейския съюз.

Вярно е, че по отношение на граждани и юридически лица на страни – членки на Европейския съюз, не може да се поставя под съмнение необходимостта от уеднаквяване на режима на придобиване на собственост върху земя, защото от една страна, придобиването от всеки гражданин на страна-членка на Европейския съюз на право на собственост върху земя, независимо в коя държава от съюза се намира земята, ще е в съответствие със статута им на европейски граждани, а от друга, след присъединяването ни към Европейския съюз и българските граждани, на реципрочен принцип, произтичащ от бъдещото им европейско гражданство, и в съответствие с трите основни свободи в Европейския съюз, също ще могат да придобиват собственост в останалите страни-членки на съюза. По-същественото обаче е това, че истинските корени на обсъжданата промяна се преди всичко икономически и те не се ограничават в рамките на присъединяването ни към Европейския съюз.

Показателно в тази връзка е, че раздвижването на пазара на недвижимите имоти в страната в значителна част се дължи именно на присъствието на пазара на компании, собственост на чужденци, а от тях съществен дял имат компаниите, чиито собственици са от страни, които не са членки на Европейския съюз. Пример в това отношение са безспорно активните, особено в последните няколко години, бизнес взаимоотношения на България и инвеститори от САЩ, от Турция, както и от Израел. В Съединените американски щати и в Република Турция не съществува забрана за чужденци да придобиват собственост върху земя. Несправедливо би било при една бъдеща промяна на Конституцията относно ограничението за придобиване на земя от чужденци именно тези лица да останат в неравнопоставено положение спрямо останалите инвеститори в страната. Неравностойното, дискриминационно разделяне би било лош сигнал към инвеститорите.

 Уважаема госпожо Касабова,

Като имаме предвид всичко, изложено по-горе, намираме, че идеята за изменение на Конституцията на Република България, при която да отпадне ограничителният режим относно придобиването на земя от чужденци, следва да бъде подкрепена,

гр. София, 18.11.2004 г.

С уважение: Кенет М. Лефковиц, президент

Валентин Георгиев, изпълнителен директор

Очевидно е, че още преди влизането ни в ЕС тези държави са потривали ръце и са хвърлили око над плодородните български земи, които знаят, че могат да заграбят за жълти стотинки от несуверенните български власти. Власти, които в последните 23г. приеха безкръвното „преориентиране“ на България към Западната диаспора на влияние (САЩ-ЕС-НАТО) и сега са „длъжни“ на същите. 

22 коментара to “САЩ, Израел и Турция на опашка за българска земя на безценница”

 1. Българската земя е за българите!Трябва незабавно да се промени закона! Ако се обединим сме посилни от шепа продажни управници и отбор примитивни мутри! Срамота и грях е да продаваме земята, за която нашите деди са дали кръвта и живота си! А наймалко на турците! Знаете ли колко действащи църви има в Турция?А знаете ли,че е забранено да се строят нови! А джамии се строят на териториите на християнски държави една след друга!Глупаци сме! И те го използват! Прочетете във википедия законите в саудитска арабия (https://de.wikipedia.org/wiki/Christentum_in_Saudi-Arabien) относно християнството!Ама мюсулманите крещят за права- и им се дават,те никога няма да разрешат свободите, които европейските държави дават на мюсулманите!!!
  Истинa е също, че палестинците са на товa положение понеже са продали навремето земята си!!! Това го казват египтяните дори.
  Предателство,грехота,срам и глупост е да продаваме земята си на чужденци! Нека се обединим, посилни сме отколкото си мислим!!!

 2. Хайде да поразсъждаваме заедно за земята. Да вземем за пример да речем една условна община. Преди 9 септември всеки частен стопанин е декларирал около половината си земя, за да плаща по-малко данъци. При кооперирането по документи уж земята 2 милиона декара, а на практика – 4 милиона. При връщането на земята тъй като собствениците имат документи за 2 милиона декара, им връщат да речем милион и половина. На кой документите не били изрядни, кой няма наследници – останалото става или общинска, или държавна собственост. И тая собственост на практика частна, сега ще се опитват да я подаряват на чужденци щото не се била работела. А кой направи така, че да не се работи? Кой затри ТКЗС-тата, кой окраде техниката, кой разтури стопанските дворове, кой унищожи мелиорациите, кой унищожи изкупвателните кооперации за селскостопанска продукция? Ами сега бай Иван с какво да оре, с какво да полива, откъде да взема семена и на кого да продава? И да произведе нещо, каквото не оберат ромите, на входа на селото стоят дебеловратите и ти изкупуват продукцията за жълти стотинки. Лично за мен, само хора, които са проливали кръвта си за тая земя могат да имат правото да я подаряват!

 3. “ През 2010г. пък Росен Плевнелиев в качеството си на министър на регионалното развитие предложи да продаваме 300дка. българска земя на „невероятната“ (за кой?) цена от, внимание, цял един долар“- и това копеле долно, тоя помак мръсен има сега наглостта да се нарича български президент?! Марш от „Дондуков“2, мръснико! Бягай да си лижеш турско-еврейски задници и остави милата ни държавица на мира!
  Колкото до Мироспав Найденов, от малък си е бил бандит и такъв си остава и сега. Тоя и тояга не го оправя, як бой само до посиране!!!

 4. Свършени сме. Няма спасение.

  • Силни сме-има спасение!
   Трябва да се обединим и да сме смели да излезем и да се противопоставим на предателството!

 5. Какво ни остава като продадем земята си? Наясно ли са господа политиците какви са последиците за народа ни и държавата България? Не ми се иска да повярвам, че всичко това е целенасочено, но и не вярвам, че са толкова тъпи,та да не знаят за що иде реч. Жална ми Българийо, свършиха ли се родолюбивите българи, та само продажници ни управляват?! Да попитам ли като Дякона Левски – Народе???

 6. Аз предлагам, да се дадат/отдадат, но не продадат земите, безплатно на всички заинтересовани „КОРПОРАЦИИ“, като в замяна на отдадените земи, държавата да участва с 51%, върху продукцията от тези земи.

 7. Не знам какво нормално има в това да не си продаваш зем.парцели на клиент койго ти дава исканата от теб цена…………… Земята си е на частни собственици и те могат да си я продават на когото искат, чужденци винаги са купували земеделска земя на името на фирмите си и престанете да се квалифицирате като собственици на имоти които не са ваши собствени и да отсъждате дали трябвало или нетрябвало. Всеки собственик има право да разполага със собствеността си както намери за добре, продава се за определена цена не на определена народност…..

  • Taka e и НЕ е така! Нали се сещаш, че това е само бла-бла… В момента няма страна България – има само територия България. Като стана ЕС да се

 8. Тук става въпрос само за земеделска земя. А тея турци,евреи и американци като не им харесва да си ходят да си купят земя в техните си държави, а не да търсят под вола теле. България е за Българите! Земята е неприкосновенна и не трябва да се подарява за жълти стотинки за това ли са се борили с кръв нашите деди. Как толкова години и хилядолетия наред те са успели да я опазят макар и гладни , а ние сега ей така с лека ръка да я подарим на чужди иззедници. Ако някой посегне на земята ни и се гласува в Народното събрание това ще е най-позорното и най-ужасното деяние в цялата ни Българска история.
  Да живее България!

 9. в турция има закон забраняващ изрично продажбата на земя
  на Български граждани

 10. Решението е просто-да купуват възможността да обработват или строят на българска територия като земята си остава държавна.Никой не гони инвеститорите,но това е България и трябва да се съобразяват със законите ни,които трябва сериозно да се променят.Аз имам жилище,което е строено на държавна земя.Притежавам апартамент,но не и земята под него…По-прост пример не мога да дам.Това ще го разбере и дете.Трябва да опазим българската територия.Нямаме право да изгубим дори и метър защото предците ни няма да ни простят този грях…

 11. „Това говори, че САЩ, Израел и Турция задкулисно са съгласували действията си относно изкупуването на българските земи! “ _Твърдо трябва да се постави към тях и Русия която има голям интерес България да стане Задунайская губерния .Това не трябва да се крие!

 12. Не съм съгласен да се дават земите на чужденци, но все пак раздаваме и българското гражданство като лепило Рила в детска градина. Това са два проблема, които трябва да се решат и то веднага, но благодарение на парламентарните групи- Бившият комунистически лагер- БСП, Мутренският Картел на ГЕРБ и двете огледални партии АТАКА и ДПС. Работата се върши по бавно от костенурка на наклон. Колкото до това дали Русия има апетит към българска земя, мога да кажа, че е абсолютно в нормите на съмнение. Русия от край време иска да се отрие в българските земи. Благодаря но не желая още Руско робство(бившо комунистическо),както Американско и т.н.

 13. От реване под масата полза никаква. За промяна на законите ни трябва законодателна власт. Как да я получат милионите непитани за нищо? Като се свържат и си вземат правата на суверен.

 14. 1. Поддържам тезата си от преди 9 години.
  2. Вашето конспиративна теория за задкулисно договаряне на САЩ, Израел, и Турция е лъжа. България изключи държави, нечленуващи в ЕС, от възможността да купят земя. Писмото беше изпратено до заинтересовани страни, който си е нещо нормално.
  3. Когато японците купиха „Рокефелер Център“ – сграда от национално значение за САЩ – през 80-те години от миналия век, много мрънкаха такива като Вас. Оказа се, че това беше последния напън на японската експансия, и че купувачите бяха тези, които съжалиха сделката.

  • Г-н Лефковиц, сега виждам, че Вие сте един от авторите на писмото. Защо тогава не обясните по какъв начин и каква работа на Израел и Турция е българската земя, която Вие, като представител на американската търговска камара у нас представлявате и ни съветвате да променим законите си, за да може тя да бъде продавана на чужди лица и фирми??? Доста съществен „пропуск“ и настоявам да ми отговорите, ако влезете пак. И вие „големите“ много обичате да наричате всичко „конспирация“, но Ви напомянм, че така говорихте и за Ирак! Сега, когато САЩ и редица политици признаха истинските причини за войната къде е конспирацията? 😉 А по точка 3. вие сами определяте подобни действия като чуждестранна „експанзия“ !

 15. Май нещо сте се объркали!! Земя в България може да си купи всеки чужденец и сега. Познавам доста такива собственици на земеделска земя, французи, руснаци и турци. Не знам защо за евреи и американци да не може!! Както ние може да си купим земя в Кипър, Гърция и Франция така и те могат!

 16. Прибавете и Русия те също са гладни за Българска земя.

  • СтоЙле 😀 😀 :D, има разлика между покупката на семейно жилище/къща и от това да купуваш на безбожно ниски цени милиони декари българска земя от позицията на ФИРМА/КОРПОРАЦИЯ. Плюс това тези руснаци, които идват у нас и купуват имоти подпомагат икономиката ни, раздвижвайки имотния пазар, влагайки пари в икономиката ни (след като живеят тук); а ако са си купили лятна вила – всяка година това са твърд брой туристи, които пак ще налеят в икономиката ни чрез туризма. Докато корпорацията заграбва, реализира огромни печалби и не влага нищо. Та, какво, да забраним на руснаците да идват да живеят у нас или на лятна ваканция ли? Да не мислиш, че те ще изгубят от това.

   • и русия има корпорации не забравяй

   • Да, само че тези корпорации са ни поставили под енергийна зависимост, земята ни е очевидно кой иска да я прилапа. Но, ако не сме енергийно зависими от Русия каква е алтернативата? Ние не можем да не сме енергийно независими.Но можем и е нормално да не подаряваме земите си.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s