Защо Запада избягва въпроса „Откъде Сирия има химически оръжия?“

Германия, Великобритания и Франция са основните държави, които са продали тонове опасни компоненти за създаването на химическият арсенал на Сирия

MAP-Syrian-Chemical-Weapon

 Пред конгреса на САЩ през 1989г. Тогавашния директор на ЦРУ, Уилям Уебстър, заяви: „Западно-европейските компании предоставят необходимите химикали, прекурсори и обурудване на Сирия за създаване на химически оръжия”. Попитан защо го правят Уебстър отговаря:

„Някои не подозират крайната идея за използването им, други са в пълно съзнание. Общо казано бих заключил, че основния мотив е алчността”

 Тоест алчността и нехайството на френските, британските и германските компании (основно) са спомогнали за струпването на химически оръжия в Сирия. Както обаче стана ясно след първите анализи след постигнатите договорености Сирия да предаде оръжията си на международния контрол, голяма част от „химическите оръжия” на Сирия всъщност са само отделни химикали или компоненти, които не са пригодени за използване.

 Сирия е получила огромни количества прекурсори в последното десетилетие от Германия. Притиснати от появилите се разкрития от германското правителство признаха за осъществявани доставки на компоненти за изграждането на химически оръжия за Сирия. Правителството на Германия призна, че през периода 2002-2006г. Е доставило на Сирия повече от  100 тона химикали от типа „двойна употреба”. Сред тях има огромни количества Зарин.

 Британското правителство също призна, че е правило такива доставки за Сирия. И Франция и Великобритания и Германия обаче сега се оправдават, че „няма доказателства, че предоставените от тях компоненти са използвани за създаването на химически оръжия”.

 Но това не се случва за първи път. Cега обясняват срамежливо как така са доставяли тонове опасни химикали на режима, който днес в подкрепа със САЩ искат да свалят от власт, докато оплакват жертвите от химическата атака в покрайнините на Дамаск в началото на август месец. Великобритания и Германия са доставяли огромни количества химикали и на режимите в Либия и Ирак преди падането на Садам и Кадафи. Тогава „Ню Йорк Таймс” през 1980-те години разкри огромна мрежа от западно-европейски компании, които доставят химикали и компоненти за създаването на химически оръжия в Либия и Ирак. Оръжия, които иракчаните използваха за избиването на хиляди иранци при Ирано-иракския конфликт и кюрди. А плантацията в Рабта, Либия, където германската компания „Imhausen-Chemie” е доставяла опасни химикали беше наречена „Аушвиц в пустинята” от колумнист на „Ню Йорк Таймс”.

 Сега Зелената партия в Германия предложи да се създаде комисия, която да разследва доколко е замесена и отговорна държавата в изграждането на сирийския химически арсенал.

През 2011г. Властите в Сирия съобщиха официално на ООН, посредством вътрешния министър на Сирия, че бунтовниците са превзели химическа плантация и са изнесли голямо количество от опасните химикали стокирани там. Тогава ООН се направиха на „разсеяни”, а малко по-късно химическите атаки се появиха. Неслучайно сега Организацията на Обединените Нации не се нае да каже кой е използвал химическо оръжие по-рано през август, а само да установи употребата му и наличието на химикалът Зарин. 

Автор: Уго Чан

Alter Information

2 коментара to “Защо Запада избягва въпроса „Откъде Сирия има химически оръжия?“”

  1. този филм вече е гледан няколко пъти,и е странно,че още минава…наистина ли някой вярва,че в Сирия са толкова глупави да си причинят една международна наказателна акция…

  2. inuche sega oplakvat jertvite…hahah..

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s