Разкриват ли цветовете на българското знаме произходът ни, както смята Раковски?

Пръв Георги Раковски обръща внимание на това какво трябва да бъде знамето на свободна България

0303-StrumjaniBTA

Флагът е основен знак на всяка една държавност. От най-стари времена знамето е считано за изразител на националната идентичност и символ на мощта и суверенитета на един народ. Няма държава без знаме. Няма армия без флаг. Във цветовете на своя флаг древните народи закодират спомена за своето минало и същност, която трябва да съхраняват.

Днес за съжаление ние нямаме ясни доказателства за това какво е било знамето на древните Българи. От учебниците по история сме чували, че това е била конска опашка. За това се съди по един от отговорите на Папа Николай I до Кан Борис I Михаил.  Конската опашка е наистина един символ на мощ, често използван у иранските народи в това число и у българите, но един такъв символ, окачен по копията на половината бойци, не ги могъл да играе ролята на официално знаме. Въпреки, че не знаем какво е било знамето на древните българи, ние все пак сме запазили спомена за него в народната памет и успешно сме успяли да го съхраним в съвременният ни флаг.

Днес българското знаме е съставено от бял, зелен и червен цвят, разположени съответно хоризонтално един под друг. Знамето ни е такова официално от 1879 година, когато е прието за знаме на Княжество България на учредителното събрание. Предложено и одобрено е, но без да бъде ясно определено какво точно би трябвало да символизира. И до днес няма единодушие какво означава всеки цвят в знамето и разположението им. Този вид на знамето обаче не е случайност. През целия период на Османското робство байраците на българските чети и хайдушки дружини са съставени основно и само от тези три цвята.Знамената са били ту зелено-бели, ту червено-бели, ту само зелени, ту червено-зелени, а в някои случаи са съдържали и трите споменати цвята.

Пръв Георги Раковски обръща внимание на това какво трябва да бъде знамето на свободна България. Великия националист и пръв идеолог на организираната ни революционна борба за национално освобождение, казва че задължително Българското знаме трябва да се състои от бял, зелен и червен цвят. Раковски освен създател на национално-освободителното движение на Българите е и първия, който прави опит да оповести сред българите какъв е техния произход. Пръв той говори за нашата принадлежност към цивилизованите народи на Изтока.

„Ние сме арийци, и доказателство за това е нашето народностно име Болгари“ – Г.С. Раковски

 При всички индоирански народи трите цвята символизират едно и също – трите основни съсловия на обществото. Бяло- духовенство, зелено- работници, червено- войници. Трите цвята са разположени хоризонтално не случайно. Те символизират разделението на тези съсловия и тяхната разлика в йерархично отношение. На първо място в българския флаг е поставен белия цвят- символ на духа и духовността. Макар и войнствен по принуда, но по същност миролюбив народ сме оставили червеното да стои най-отдолу на нашето знаме. Интересно е че във време на война, Българското знаме се обръща на обратно, т. е. с червения цвят най-отгоре – символично, армията става най-важната и всички сили на нацията се влагат в нея; 

Първите знамена, в които трите български цвята са в днешния порядък са знамето на Старозогорските въстаници от 1875 г. и на Врачанския комитет от 1876 година. Но върху избора на българско национално знаме оказва най-силно влияние знамето, ушито от дъщерята на Иван Параскевов Стилияна Параскевова в румънския град Браила и предадено на българските доброволци, участващи в Руско-турската война – второто, известно опълченско знаме след Самарското. То е квадратно с лъв и надпис „БЪЛГАРИЯ“ в средата. Това знаме днес е част от колекцията знамена на Националния Военноисторически музей.

FLAGS

Знамената на България, Иран, Таджикистан, Индия Кюрдистан и Волжка България (от ляво-надясно)

Автори:

Стефан Дениелов,

Дилян Николов

11 коментара to “Разкриват ли цветовете на българското знаме произходът ни, както смята Раковски?”

 1. Обикновен българин.Раковски е бил прав-арийци сме ние българите-От Персия е българският народ.Ирано-българи сме в смес с трако-иранци-трака и славяните са иранци-по проф.Божидар Димитров.Готи и римляни и скити-т.е.кумани сме ние българите.

 2. Трите цвята символизират съответно основните три от общо седемте християнски добродетели: Вяра, Надежда и Любов. Вижте какво пише за тези цветове в италианската конституция. У нас понеже и сега властва комунистическият атеизъм се плещят глупости за съсловия, за кюрди, таджикистанци, индийци (цигани) и т.н. Едновременно избират за свой флаг тези цветове няколко освободили се от поробителите си християнски държави: Италия, Мексико, Унгария и България. Влияние за избора имат тайните общества, Мадзини, у нас комитетите на Левски и т.н. Четете!

 3. Бяло-божественото, зеленото-земята, червеното-войната при война знамето се обръща

 4. Бяло – мизия. зелено – тракия. червено – македония

 5. belo miziy zeleno.trakiy.4erveno makedoniy

 6. Бялото символизира духовния свят,червеното-материалния,а зеленият-хармонизирането на тези нива/полета,светове/.Българският дух има силата-но и призванието-да хармонизира и балансира материално и духовно и да учи останалите как и колко важно е това,за да се съхраним и развиваме.Разбира се тези цветове присъстват и в шевиците , темата е обширна.Българският народ е древен,надарен и призван да раздава тези дарове,защото всички сме едно.

 7. Този пример със знамената на „цивилизованите държави от изтока е смешен“ Защо ги няма Унгария, Италия, Мексико?…Под арийци (арии) Раковски е разбирал нещо съвсем друго и в никакъв случай тюрки и перси, а славяни…Затова сме БългАРИЯ (ариите на Бълг)
  , но това не доказва изобщо ирански или тюркски произход…

 8. Уникална гледка към Пирин с връх Шаралия

 9. ОБЪРНЕТЕ ВИМАНИЕ НА ЗНАМЕНАТА НА ИТАЛИЯ, УКРАИНА И ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ КАДЕТА СА БИЛИ УСЕДНАЛИ БЪЛГАРСКИ ПЛЕМЕНА

 10. Не бива да се идентифицираме с тялото,Духът е най-важен.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s