Кой държи най-големите медии в България?

България е на последните места по свобода на словото и независимост на медиите. Кои са собственици на най-големите медии в България и откого е зависима българската „четвърта власт“?

Image_1457881_126

Неяснотата кой стои зад определена медия и чии интереси обслужва тя отбеляза в последните дни посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Ние можем да дадем отговор кой стои зад най-големите медии в България, но само частично. Читателите сами могат да усетят разделението на медиите по принадлежността им към определени олигархо-политически кръгове и ангажираността им да ги обслужват. 

Нашата демокрация е „млада“. В САЩ се наблюдава същото положение с медиите, но олигархията там е много по-рафинирана. Тук имаме демокрация от малко повече от две десетилетия и всичко това, което се случи с медиите в САЩ за много повече време у нас се случи прекалено бързо и очевидно…

В 1983г. са 50 големите корпорации, които държат най-големите медии в САЩ. През 2004г. те вече са само 5…

През 2009г. доклад на американското посолство в България описва родните медии така:

„Силно манипулирани, а собствеността им се концентрира в ръцете на все по-малко хора. Репортери и редактори приемат подкупи, за да отразяват определени новини, за да публикуват пропагандни материали под формата на новини и не поместват информации, които не се харесват на спонсорите им. Корупцията в медиите очевидно ограничава тяхната способност да служат като глас на гражданското общество.“

Тези дни германския посланик Хьопфнер преповтори добре познати истини и отново повдигна темата за това, че българската журналистика е като „блудница“ на олигархични, икономически и политически кръгове, които обслужва:

„Ако медиите се управляват от концентрирана собственост, от малко на брой на икономически и отчасти олигархично свързани помежду си структури, демокрацията е застрашена. Собствеността на медиите е в ръцете на няколко играчи, които са скрити зад привидната пъстрота на медиите. „Не е ясно кой стои зад определена медия“, каза още той и се аргументира с наблюдението си, че някои скандали има редовно водещо място в някои медии, а други проблеми се подминават. Така се подменяло общественото мнение и се атакуват определи конкуренти или политици. „

Ето ги някои от „играчите“, за които германския посланик споменава.

Медийната империя на Ахмед Доган

Последните покупки на Нова българска медийна група, зад която стои ДПС, са телевизия ТВ7 и вестник “Експрес”. Нова българска медийна група притежава и “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”. Човекът, който манипулира мнението и създава изкуствено напрежение между турската общност и етническите българи в държавата стои зад редица печатни издания и телевизия ТВ7, която Нова българска медийна група купи от човека с прякор Любо-Пъпката. Освен това Доган е бил агент на Държавна сигурност, който има цели три прякора, доказващи че е бил доста деен агент – “Ангелов”, “Сергей” и “Сава”. Предишния собственик на ТВ7 и в. “Експрес” Любомир Павлов също има топли връзки с ДПС. Те датират още от 2005 година, когато Любо Пъпката е арестуван за незаконна сделка с акции на Общинска банка. Въпросните акции придобива спонсорът на ДПС Христо Ковачки.

Медийните олигарси Кръстева и Пеевски – подставените лица на Доган

В доклада на американското посолство от 2009г., който Alter Information цитира по-горе, американският посланик констатира, че Кръстева е била на държавна служба, от която няма как да “задели” пари за медийните си покупки. От къде идват парите и кой всъщност стои зад нея?

Кръстева се озовава начело на държавното дружество “Олимпика” ЕАД, под чиято шапка са много апетитни спортни обекти, включително известната зала “Универсиада”. Името й бързо попадна в медиите, защото веднага извършва много съмнителни корупционни сделки със спортни имоти, между които негласната приватизация на зала”Универсиада”, облагодетелствала фирма на царския любимец Лучано. Назначението й в”Олимпика” ЕАД е станало по линия на НДСВ.

Тя и синът й Делян Пеевски са изявени активисти на НДСВ, Делян е председател на младежката организация. От там тръгват царските им облаги. Следвайки линията „винаги с властта”и притежавайки всички необходими лични качества за нагаждане и докарване, Ирена Кръстева и синът и Пеевски вече са в орбитата на ДПС.Непонятно за много, включително и за активистите на етническата турска партия, от квотата на ДПС Пеевски получава поста зам.- министър при Емел Етем. В министерството на бедствията и авариите той отговаря за Държавния резерв.

В началото на 2007 г. Ирена Кръстева пристъпва към закупуването на първите вестници. Чрез “Нова българска медийна група” от Петьо Блъсков, тя купува вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”. След това чрез същото дружество се сдобива с “Меридиан мач”. В сделката с вестник “Експрес” и тв-каналите “Тв7 ” и “Спорт 7″ Кръстева участва с друга фирма – “Краун Медиа” ЕАД, която също е част от обръча от фирми на Ахмед Доган.

Тодор Батков – дясната ръка на Чорни в България

Тодор Батков, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още „Михайл Чорни”. Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб Левски, вестник Стандарт и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков.

Тодор Батков беше “осветен” като агент на ДС. Батков е бил нещатен сътрудник на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), привлечен през 1977 г. Оказва се, че не просто агент стои зад вестник Стандарт, а агент упълномощен от скандалния бизнесмен, изгонен от държавата като представляващ за нея заплаха – Майкъл Чорни.

ДРУГИ АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ В БЪЛГАРСКАТА МЕДИЙНА КОЧИНА:

 • Тодор Коруев (като зам. главен редактор на в. “Дума”)
 • Евгений Станчев (като главен редактор на “Дума”)
 • Петър Манджуков (бивш издател на “Дума”, обявяван вече)
 • Валери Найденов (бивш главен редактор на в. “24 часа” и “Класа”, обявяван вече)
 • Кеворк Кеворкян(сега е обявен, защото е проверен като автор на “Труд”)
 • Валентин Бояджиев (бивш отговорен редактор на в. “Уикенд”)
 • Георги Готев (бивш зам. главен редактор на “Стандарт”)
 • Сред собствениците на медии, “осветени” досега като агенти на ДС, са още
 • Димитър Иванов (в. Земя”)
 • Красимир Гергов (като собственик в “Класик ФМ радио”)
 • Тошо Тошев (“Медия холдинг”)
 • Радосвет Радев (“Дарик радио”)
 • Красимир Узунов (агенция “Фокус”)
 • Петър Пунчев и Константин Тилев (радио “ФМ+”, “Мила ФМ”, “Орфей медиа ФМ”)
 • Георги Агафонов (“Вяра тв”, “Хип хоп тв” и “Хот тв”)

Освен на локални политически/икономически или олигархични кръгове, на които служат български издания има и такива, които защитават интересите на чуждестранните лобита у нас. Например на американското, или руското такова. Може да видите как една медия открито лобира за „АЕЦ БЕЛЕНЕ“ и Южен Поток, които са руски проекти, а друга – за конкурентните на тях, например Набуко, подкрепян от американците и турците, бива изтъкван и промотиран за сметка на Южен Поток. Държави като САЩ и Русия използват свои издания у нас, за да промотират политиките си в съревнованието да затвърдят позициите си у нас.

Партийте също си имат „свои издания“, които лъскат имиджа на техните политици, клепат опонентите им и рекламират политическите им ходове. Рокадите в две от националните телевизии при сменянето на властта всеки път също са показателни. Неслучайно, например, Бойко Борисов свикна да ходи на „гости“ на Кеворк Кеворкян през седмица. 

Автор: Уго Чан

One Comment to “Кой държи най-големите медии в България?”

 1. Ако говорим за ТВ Медии, най-големите са Нова и бТВ, а те се контролират от Цветан Василев и кръга КТБ, както и чрез рекламните агенции – лично от Красимир Гергов. А иначе всичко написано по-горе е точно така.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s