Sorry, „Временно не работим“

„Затворено за сезона“, „Съжаляваме – самообслужвне“ – тези табели четат милионите туристи, които се оказаха на екскурзия в останалата без бюджет Америка

detail_14c530725616020d7737600f3d1d840a

Кризата с липсата на бюджет затвори много туристически обекти като „Статуята на свободата“, спря издаването на визи и лични документи, а президента Обама остана без пари, с които да отиде на важна среща с руския президент Владимир Путин.

Правителството спря да функционира, стотици хиляди държавни служители бяха изпратени в неплатен, безсрочен отпуск, заради липсата на бюджет. Милиони туристи сега се опасяват, че дори няма да могат да излязат от САЩ и провалената им екскурзия ще продължи до приемането на бюджет и края на принудителната ваканция на федералната администрация. За щастие властите в САЩ взеха мерки и туристическите визи се издават на време. Визи обаче въобще не се издават, спря издаването и на лични документи, шофьорски книжки и тн. Хиляди туристически обекти бяха затворени.

Средно 10хил. души посещават Статуята на свободата и прилежащия към нея музей. Стотици хиляди туристи, които си закупили билети обаче бяха неприятно изненадани на 1 октомври, когато служелите дошли само да им обяснят, че поради липсата на бюджет Статуята на свободата ще бъде временно затворена за туристи. На туристите било предложено да им бъдат върнати парите.

pic_40b7d3aaaf697cf4f6cbda58ffe91ff5

Обградени с метални заграждения и табели „Затворено за посетители“ се оказаха и други символи на Америка като Independence Hall в Филаделфия, където е подписана декларацията за независимост и е приета конституцията на САЩ пре 1776г. Белия дом също е затворен за туристите, не и докато правителството не започне отново да работи.

Затворен е и остров Алкатраз, където се намира легендарния затвор, който вече е музей. Не работят музеи, галерии. Затворена се оказа дори и националната зоологическа градина.

Все пак има какво да се види в САЩ. В Ню Йорк има няколко известни музея като „Метрополитън“ и Музея на съвременните изкуства, които не се финансират с държавния бюджет на САЩ и са отворени за посетители.

Липсата на бюджет не се усеща само в територията на САЩ. 20 американски военни-гробища в чужбина бяха затворени. 

В някои случаи обаче табелите и загражденията не спират посетителите. Ветерани от Втората световна война биват допускани от служителите на реда в мемориалния военен комплекс във Вашингтон, въпреки забраната и загражденията. След посещенията на ветераните служителите връщат загражденията и табелите, които оказват, че компекса е временно затворен. Властите се обърнаха към ветераните, че комплексът е закрит, но те се разгневиха и приеха недопускането им първоначално като „подигравка“ с приноса им, който със службата си са дали на САЩ.

Най-ощетени се оказаха туристите, които искаха да посетят природните паркове в страната. Над 400 парка на държавна издръжка бяха затворени за посетители. Това не е никак маловажно, защото за октомври миналата година природните паркове са имали около 700хил. посетителя ежедневно, а затварянето им сега води до големи финансови загуби.

Най-добрата алтернатива на планираните, но оказали се затворени, забележителности остава посещение в Лас Вегас, който обаче не е по вкуса на всеки и не е подходящ за семейства с деца.

Alter Information

Сергей Павлович

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s