Русия е готова да подсили противоракетната отбрана на Иран

Преговорите между Иран и Русия за доставка на зенитно-ракетни C-300 комплекси са подновени отново, съобщава руската преса

Russia_Iran_5

Преди време сделката се провали поради забраната на ООН да се продават на Иран съвременни видове оръжия. Сега изглежда Русия е готова да се „реваншира“  на „своя добър съсед“.

„Рособоронекспорт“ не изпълни договора си с Иран за износ на зенитно-ракетни комплекси С-300ПМУ-1. Причината е, че ООН не позволява да се продават оръжия на Иран от съвременен тип. Провала на сделката обаче, не наруши добрите отношения между Русия и Иран. Путин нарече иранците – „добър съсед“, а иранския посланик в Москва заяви, че Иран няма да има финансови претенции във връзка с провалената сделка.

Сега, според руските медии, Кремъл е готов да продаде на иранците по-модерни средства за противоракетна отбрана. Става въпрос за по-нов модел С-300 – Антей 2500 (С-300ВМ). 

Кремъл не отрича появилите се информации в медиите. 

Антей 2500 е предназначена да прихваща крилати и балистични ракети с обсег до 2 500 км. Системата е способна и да засича стелт-самолети, и се отличава с пълна автономност на работа. Друга характерна черта е пълният имунитет към ЕПМ и високата проходимост (Антей 2500 е мобилна система). Възможно е фокусиране на взривната мощ на бойната глава в определена точка. Антей 2500 може да прихваща и сваля свръхманеврени цели и да защитава площ от 2 500 кв. км.Разработена е въз основа на С-300, но с по-голям обсег и точност.

6700258337_191b21526b

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s