„Стреляй, страхливецо! Ще убиеш само човек!“

Преди 46г. Ернесто Че Гевара изрича тази фраза в лицето на своя екзекутор

tumblr_m4n0skWQTh1qagkhko1_1280

На 9 октомври се навършиха 46г. от смъртта на една от най-влиятелните и харизматични, но и спорни, личности на 20-ти век. 

След дейното участие в Кубинската революция Че Гевара получава кубинско гражданство и става Президент на националната банка през 1959г., след това министър на промишлеността (1961-1965г.). В периода 1959-1964г. Че е лицето на Куба и неин дипломат номер едно. Прави обиколки в Азия и Африка, държи реч пред ООН в Ню Йорк, където силно критикува американските расистки закони сегретиращи чернокожите в САЩ, обръща внимание на ширещата се неправда и бедност в цяла Латинска Америка и критикува ООН за несправянето им за прекратяването на апартейда в Южна Африка. 

Ернесто Че Гевара отказва всякакви привилегии, които му се полагат съответно високите държавни постове, които е заемал. Интересно е неговото изказване след като СССР решават да изтеглят ядрените си установки от Куба по време на Карибската криза, в което Че заявява, че ако тези оръжия са останали в кубински ръце непремменно щели да бъдат използвани срещу САЩ.

Държавните постове и дипломацията обаче не стигат на революционера

В началото на 1965 г. Гевара отива в Африка, за да предложи своите знания и опит като партизанин на участниците в продължаващия конфликт в Конго. Той смята, че Африка е слабото място на империализма и затова е с огромен революционен потенциал. Там обаче той остава разочарован, но вече не може да се върне в Куба тъй като Фидел Кастро отдавна е запознал обществеността с всеизвестното му Прощално писмо, в което обявява, че ще се бори за световна революция чрез въоръжена борба.

Така Че се отправя към Боливия, където намира смъртта си 

Преди да се отправи към джунглите на Боливия през 1966г., Че – дегизиран като свещеник отива в Мадрид, Испания, където търси подкрепата на Хуан Перон, който е заточен там. Той обаче не успява да получи подкрепата на Перонистите и се отправя диркетно към Боливия.

Там са изградени треноровъчни бойни лагери, финансирани от Кубинската комунистическа партия, скрити дълбоко в боливийските джунгли. Целта на Че е да поведе мъжете си към сваляне на генерал Рене Бариентос Ортуньо – който през 1964г. чрез преврат налага военна диктатура и спира революцията от 1947г. в Боливия. Че променя външността си преди да отиде в Боливия – обръсва част от брадата си и я посивява, за да изглежда по-възрастен и се представя за  Адолфо Мена Гонсалес, уругвайски бизнесмен.

Че Гевара повежда група от 47 мъже, целящи да освободят Боливия.

Че грешно смята, че се бие само срещу зле обучената боливийска армия. По петите му в Боливия вече е и ЦРУ. Знаейки, че е болен от астма те премахват всички лекарства от боливийските болници и аптеки. 

„Нямаше друг човек от който ЦРУ да се страхува повече, отколкото от Че Гевара, защото той имаше потенциал и чар да направлява опозиционната борба срещу политическата репресия на традиционните йерархии на власт в страните от Латинска Америка.“

Филип Ейджи. агент на ЦРУ

Опита за революция в крайна сметка бележи провал. Изолирани, физически изтощени, без вода за пиене и храна, партизаните понякога трябва да носят своя водач, който страда от ужасни пристъпи на астма. Пътят им е пресечен от реката Рио Гранде, затова групата е принудена да се изкачи в планините в малкото селце Ла Игера, където в засада загиват трима души на 26 септември. Останалите живи 17 души се оттеглят и на 7 октомври тръгват отново към Рио Гранде. На 8 октомври е битката при местността Кебрада де Юро, близо до град Вайегранде,Боливия, където раненият Че попада в плен.

След като бива пленен ранения на две места Че Гевара отказва да бъде разпитван от боливийските офицери и като „войник на революцията“ уважава само редовите боливийски войници, които са единствените, с които той е разговарял.  Пилотът на хеликоптер Хайме Ниньо де Гусман е един от тези войници. Той описва окаяното състояние на Че, но отбелязва, че той се е държал „достойно и е гледал в очите всеки, с който е разговарял“. Гусман свидетелства, че Че не е поискал нищо освен тютюн за пушене. Войникът му осигурява лула и тютюн, но при един от опитите да бъде разпитан офицер от боливийската армия се опитва да вземе лулата му и Че го блъска и заплюва.

Ден след като е бил заловен – на 9 октомври боливийския държавен глава – Рене Болиентос издава заповед той да бъде екзекутиран, въпреки желанието на ЦРУ Че да им бъде предаден и разпитан в Панама.

Екзекуцията

Екзекутора на Че Гевара  – сержант Марио Теран изявява желание, докато е в нетрезво състояние, да бъде човекът, който да го застреля, търсейки отмъщение за убитите от групата на Че боливийски войници – трима негови приятели. 

„Знам, че си дошъл да ме убиеш. Стреляй, страхливецо! Ще убиеш само човек!“

Заявява на своя екзекутор Че Гевара. Теран се колебае за миг, но открива огън с полуавтоматична пушка срещу смелия революционер.

В този миг „Ролекса“ на Че показва 13:10 ч.

серж. Теран изпитва наслада от това да надупчи цялото тяло на Гевара. Гевара е прострелян общо девет пъти — пет пъти в краката, в дясното рамо и ръката, веднъж в гърдите, и накрая в гърлото.

Че не изживява своята и на каузата си „Окончателна победа“ (Hasta la victoria siempre!), но той самия твърди, че е „авантюрист, готов да пожертва живота си, за да докаже правотата на своята банална кауза“.

 

Автор: Уго Чан

5 коментара to “„Стреляй, страхливецо! Ще убиеш само човек!“”

  1. след Левски в България само Че Гевара е повторил делото му в 3 държави на 2 континента

  2. Вие сте комунистически сайт!

  3. HASTA LA VICTORIA SIEMPRE !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s