1оо% ръст на престъпленията в районите на бежанските центрове

МВР отчете, че  престъпленията в районите на бежанските центрове са нарастнали с над 100% сравненено с миналата година 

bejanci1

Това заяви Ивайло Спиридонов, директор на СДВР в интервю за БНТ.

„Ръст напрестъпленията в районите на центровете има и тя е над 100% в сравнение със същия период на миналата година. Тези престъпления са предимно кражби. Според мен проблемът е чисто финансов. Те получават по 65 лева на месец, което е крайно малко. Колегите забелязват, че тези кражби са предимно на храна. В последно време забелязваме и тенденция на престъпления от бежанци с потърпевши други бежанци”.

Ужасните условия в бежанските центрове и липсата на елементарни продоволствия като храна и завивки са предпоставка за увеличаване на битовите престъпления в районите на тези центрове. Както отчитат от МВР, бежанците крадат хранителни продукти, които носят на семейството си в бежанските центрове. Това е сериозна предпоставка за изостряне на отношението на гражданите спрямо бежанците, търсещи убежище у нас. 

Но кой е виновен – този, който е откраднал един хляб, за да нахрани детето си, или този, който трябва да обясни къде са 25-те милиона евро, отпуснати от ЕС за изграждане, обурудване и подръжка на бежанските центрове, в които не достигат дори завивки?

Другия проблем е, че България е задължена, според подписната от страната конвенция да не отказва убежище на бежанците, така че е длъжна да приема прииждащите от турската граница бежанци. Също така, държавата трябва да предостави възможност на бежанците да се трудят.

Същевременно, никой от силовите ведомства не се опитва вече да успокоява гражданите, че бежанската вълна не е основния риск стоят пред националната ни сигурност в този момент. Министъра на отбраната Найденов заяви, че България разглежда бежанската вълна като основна заплаха за страната.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s