Феодали и крепостници – ЕС и България

България може да удължи мораториума, забраняващ продажбата на българска земя на чужди компании, само ако всички 27 държави-членки на ЕС позволят 

Още през 2004г. започна сондажа от страна на заинтерсованите държави към българските власти да се премахне мораториума, забраняващ продажбата на земеделска земя на чужди компании, корпорации и икономически лица. И именно в процеса на преговорите за бленуваното членство в ЕС заляга условието мораториума да бъде премахнат.

Колко от нас обаче знаеха какво реално ни заповядва ЕС през годините от 2004 до 2007г., за да бъдем приети в ЕС? Ние поехме много неизгодни задължения, които политиците ни бяха „спестили“, но вече голяма част от тях лъснаха.

Българския народ беше вкаран в Европейския Съюз без да е уведомен какви условия е приел. Може би за това, само година-две след приемането ни в съюза вече ги нямаше онези 60-70% българи, които отговарят на допитванията, че хранят големи надежди за България от членството й в ЕС. Те просто се изпариха. Вече дори често се чуват гласове да се реши с референдум дали България да напусне ЕС. Това искат и великобританците и много други държави-членки. 

Земята за българина е нещо свещенно. И сега чрез подставени лица чужди компании и лица изкупуват българска земя, но все пак има мораториум над продажбата й, който донякъде е като „защитна стена“ срещу инвазията на чуждите колонизаторски корпорации да разграбят окончателно и земеделието ни. В близко бъдеще може да ядем български хляб на още по-европейски цени, произвеждан у нас от чужди компании. Нормално е да сме чувствителни, когато става дума за земята ни. Само тя ни остана. 

Никой не може да решава вместо нас и да ни поставя условия дали да продаваме земята си на чужди лица и компании.

Но фактът, че още в началото на преговорите сме приели подобно условие показва, че това е било сред най-важните изисквания спрямо нас. Да се отвори пътя за финалната колонизация, да се премахне пречката, нарушаваща интересите на корпоративния-капиталистически рекетьорски елит, защитаван от СТО,ЕС, МВФ, СБ. 

Същия мораториум (по данни на Center for European Policy Studies – CEPS), или подобни рестрикции, ограничаващи продажбата на земеделска земя на чужди компании и лица има и в следните държави-членки на ЕС:

 • Обединеното кралство

 • Словакия

 • Чехия

 • Франция

 • Германия

 • Белгия

 • Унгария

 • Литва

 • Естония

 • Холандия

 • Гърция

 • Финландия

 • Норвегия

 • Испания

 • Португалия

 • Словения

 • Австрия

 

2 коментара to “Феодали и крепостници – ЕС и България”

 1. Проблемът е много голям. Ние се превърнахме в Бананова Република България БРБ и в земеделието ще се наложи някакъв латиноамерикански модел, както стана в останалата икономика. Вместо фермери, крупни арендатори и собственици след време плюс наемни работници.България има над 30 милиона декара много добра за земеделие земя. Ако една ферма е от 3 000 декара, това са поне 10 000 семейни ферми и още толкова по дребни производители на плодове и зеленчуци, работници във фермите. Сбъркан е моделът затова трябва да се ограничи притежаването на земя с горна граница до тези 3 000 дк, а арендуването до 6 000 за всички физически и юридически лица независимо наши или чужди, като само физическите лица български граждани се са субсидират собствените земи. Така за чужденците ще стане неизгодно да купуват земя. Ако има желание ще се намери начин да се ограничи навлизането на чужди фирми или да се направи по-изгодно за тях арендуването, вместо купуването на земеделска земя. Така хем ще влязат свежи пари в земеделието, хем земята няма да бъде изкупена.

 2. Не разбрахте ли, че не можем да спрем чуждото нашествие с подобни „мерки“.
  Чужденците и сега си купуват земя като регистрират смесени дружества във България или чрез поставени лица. Забраната за купуване на земя въобще не ги спира.
  Когато един народ не иска или не може да се бори реално с враговете си, започва да вярва на всякакви чудеса и фокуси или че някой друг ще му реши проблемите.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s