17-ти октомври: Денят, в който Запада ни отне Беломорска Тракия

Днес е черен ден за България. На 17 октомври 1919 г., след края на Първата световна война българската армия напуска Беломорска Тракия, където се установява протекторат на Антантата.

12-01-17-86128_1

След I-вата световна война цялото българско Беломорие от 8712 кв. км, в съответствие с наложения на България мирен договор, е окупирано от френски войски. Според чл. 48 на Ньойския мирен договор, от 27 ноември 1919 г. Западна Тракия преминава в съвместно владение на петте велики държави измежду съюзниците от Съглашението, като се уточнява, че нейната „съдба впоследствие ще бъде определена“ от тях. Те, от своя страна, „се задължават да се гарантира свободата на икономическите изходи на България на Егейско море“. По време на междусъюзническото управление България все още запазва, макар и ограничен, своя достъп до Средиземно море.

Под мандат на Антантата остават около 180 000 българи. В „Междусъюзническа Тракия“ се установява „автономен“ режим (15.10.1919—28.5.1920 г.), начело с френския генерал Шарпи. На мирната конференция в 1919г. САЩ и лично президента Удроу Уилсън категорично се противопоставят на политиката България да бъде жестоко наказана провеждана най-вече от Британия. Америка защитава позицията, че Беломорска Тракия не може да се откъсва от територията на България, в оформянето на тази позиция участва и американския шарже д’афер в София Мърфи (Murphy), известен българофил, представил на конференция на Париж документи за българския характер на Тракия, Добруджа и Македония. Британците скланят на „компромис“ с автономна тракийска квазидържава, но в рамките и в границите на гръцката държава (август 1919 г.), предложението не решава нищо и е отхвърлено от американските дипломати. Франция дава идеята за свободна Западна Тракия включваща българските малцинства, това решение получава подкрепата на САЩ от техния представител Полк (Polk), но Венизелос яростно се противопоставя с единствения аргумент, че това би отделило Одринска Тракия която следва да се даде на Гърция.

neu1В края на краищата президента Уйлсън крайно неудовлетворен от налаганата късогледа и отмъстителна позиция на европейските си съюзници спрямо победените залагаща причините за нова световна война, напуска конференцията и САЩ формално са представлявани от второстепенни служители. Тогава на международно ниво на България, въпреки отнемането на Беломорска Тракия, е предоставена възможността в Беломорието да се установи територия под българско управление, великите сили предлагат на България да се отстъпи зона от 3 000 000 кв.м (3км по брега с 1км дълбочина) на крайбрежието между Макри и Дедеагач, където тя да построи ново пристанище под свой суверенитет, но Стамболийски поради липсата на териториална връзка и възможния статут на арендувана за 100 години територия отказва, в крайна сметка Гърция е задължена единствено да предостави свободен икономически излаз на България на Бяло море с чл. 48 от Ньойският договор, което свое задължение тя напълно погазва. Единствената тракийска територия, придобита в годините на I-вата световна война, която остава в пределите на България, са южните склонове на Сакар планина с 16 села. На 2 юни 1920г. ген. Шарпи напуска областта. Районът насилствено се обезбългарява, а гръцконо правителство предприема национална политика за заселване на малоазийски гърци в Беломорска Тракия.

12 коментара to “17-ти октомври: Денят, в който Запада ни отне Беломорска Тракия”

 1. Благодаря за тази кратка, ИСТИНСКА И НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА публикация. Гърците са комшии, но макар в съюз с Русия да са ни причинили много фатални удари, днес те са осъзнали / дано да е така/, че и българите трябва да са добре, иначе ще им го наложим. Винаги идва „ВИДОВ ДЕН“. Те и руските империалисти го виждат вече. Където е било богато и хубаво пак ще дойде, а България е била богата и хубава държава до окупацията от руските войски през 1944 г. От тогава до днес брутално ни ограбват и обедняват. Докога ще го пърпим това РОБСТВО????!!

 2. Стига сте гризали костите на Бай Добри! Тракия и Егейска Македония са ПРОДАДЕНИ на Гърция със спогодбата Моллов Кафандарис, Тракийците да си припомнят за облигациите с които се облажиха някои техни представители. През 1919 г е проведен референдум за статута на Западна Тракия. Гърците печелят с минимално мнозинство благодарение на гласовете на мюсюлманите от Гюмюрджинско и Родопите, Същите е трябвало според Букурещкия мирен договор да бъдат разменени с тракийците от Източна Тракия. Изселването им е спряно от Радославов за да си осигури гласове за изборите. Той връща за първи път имената на помаците срещу гласове. Радославов печели изборите и ни вкарва в Първата световна война (като по- учен от Бай Добри). За това получава пожизнена пенсия от Германия. Иначе , как си представяте след Ялта някой от победителите да ни остави Тракия? Червената Армия не е излязла на Беломорието, макар, че това не е било проблем за нея. Споразумението между Чичо Джо и Чърчил е действало.

 3. Ньойският договор губи значението си с подписване на Парижкият мирен договор през 1947г. С този договор Беломорска Тракия отново се дава на Гърция,а Западните покрайнини на Югославия.Много е трудно,но съм сигурен,че може да се направи ревизия на Парижкия договор и да си върнем отнетите земи.За целта трябват силни политици,дипломати и юристи каквито за съжаление нямаме в момента.

 4. izlishno umuvame,nikoi ot nas ne e bil svidetel na sabitijata. kato e bila velika,zashto e ostavila bratja i sestri v 4ugdi raze.zashto i v momenta se prodava jugoisto4na balgarija na turzi. tova ne e velika strana ,a jalka pionka . epa edin pat da ti vzemat,i da ne reagirash, vtori pat, a sega i treti. da za sajalenie moje da se kaje ,4e sme Veliki smeshnizi, Pozvolihte da ni falshifizirat Istoriata, samo se hlen4i i tova mnogo me drazni. RASkazvate kolko moreta sme imali, a znaete li 4e,i 4erno ne e nashe

 5. Да … и през тетата св. Война сме на най-грешната и губеща страна, каквото и да говорят говедарските безродни храненици. Съжалявм Ви всичките, даже и продажниците, те не знаят какво правят за 30 сребърника, пардон – фалшиви нищо не струващи хамерикански долари.

 6. За тази трагична за целия български народ история, е добре да се знае и един важен момент, който донякъде осветлява някои характерни и за сегашните ни съюзници похвати. Парижката мирна конференция се провежда под дирижорството на Франция и Клемансо и прилича повече на трибунал за победените – с тях практически не се преговаря, я им се диктуват условията, които те са били длъжни да приемат. Особено долна е ролята на румънеца Тутулеку, който се поставя изцяло в услуга на французите и благодарение на лакейството си успява да откъсне в полза на ново-създаваните държави на Малката Антатанта хиляди кв. километри територия и население. Така се създават Югославия, Чехословакия и „Велика“ Румъния към които са присъединени земи от всички съседни тям държави. Затова и „корекциите“ на Парижките договори започват от там – Судетите, Молдова, Буковина и др. По-късно първите две посочени държави се разпадат на съставните си части.
  Но, за България : На Конференцията тя се представлява от тогавашния ни Министър-председател Т. Теодоров, който е получил предложение от френските чиновници, заети с прекрояването на победените, и те му предлагат да възстановят на България границите преди началото на войната, и да намалят до минимум репарациите и другите санкции, срещу скромния подкуп от 100 милиона златни франка. Сумата била огромна, пък и Теодоров като аристократ по дух, е разглеждал това предложение като върховна обида за него и държавата и затова го отклонил.
  Когато се върнал в София и разказал на цар Борис, последния за малко не получил инфаркт: той изпаднал в бяс и му крещял „говедо такова, нали не са ти ги искали от твоя джоб ! Защо не ми каза ?!“
  Поуки – много, но тава което важи и днес е за методите, които се практикуват в „онази Европа“, която някои си мислят, че е еталон на почтеност и пример за безкритично подражание.

 7. Идва Божието Царство. Там всички ще бъдеМ братя!

 8. Както и сега, винаги сме се хващали за ВРАГОВЕТЕ СИ!

 9. И през първата и през втора война сме били на грешната страна. Трябва да се учим от грешките си. Да гледаме напред с високо вдигната глава. България винаги е била и ще си остане велика !

 10. Винаги сме били на грешната страна. Добре е да знаем историята и какво сме изгубили, това би трябвало да се поучим от грешките си. Да гледаме напред с вдигната глава, България винаги е била и ще си остане велика.

 11. Трябва да се знае, че все пак правото на България на излаз на Бяло море не е отменено, въпреки че не е реализирано. Кой знае, някой ден…

 12. …Най-голямата загуба на България ,през Освободителните ни войни в началото на миналия век, е ГРАД КАВАЛА с прилежащите в залива й О-В ТАСОС и САМОТРАКИ. Със законният ни излаз на Бяло море съдбата и икономиката на България щяха да са други. Поклон пред саможертвата на беломорските българи!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s