Към кои държави САЩ има най-голям дълг?

10-те държави, на които САЩ дължи най-много пари

US Budget

В периода 2001г.-2013г. САЩ успя да се превърне в една от най-задлъжнелите държави във света. От държава на излишъците, САЩ тръгна по спиралата на долу от времето на Клинтън до днешния президент – Барак Обама.

Още по-притеснително за Щатите е, че най-големите им кредитори са техните преки конкуренти, чакащи момента, в който ще ги детронират от позицията на световен лидер – Китай. Сред държавите, на които САЩ дължат най-много пари има и други техни конкуренти от БРИКС като Русия и Бразилия. 

Сега гражданите на Щатите са 35% по-задлъжнели от фактически фалиралите гърци.

В последните 12г. САЩ разчита на увеличение на дълговете си и започването на войни в Близкия изток, които да задоволят голямата им нужда от петрол и нефт. Не случайно в предизборните си речи кандидат-президента Макейн обяви, че:

“Приятели, ще водя активна политика, която да елиминира нашата зависимост от нефта на Близкия Изток, която ще предотврати изпращането на нашите млади мъже и жени на война в Близкия Изток отново” 

Тези причини изтъкна и президента на Русия – Владимир Путин през 2011г., когато нарече САЩ „световен паразит“.

Факта, че голяма част от 16трилионния-дълг на Америка бива откупуван от Китай и др. държави нейни преки конкуренти поставя под въпрос колко дълго ще продължи световния ред на американците, наричан „Пакс Американа“. Китай и Русия обединяват силите си, за да сложат неговият край.

Дълга на САЩ надхвърля 16,7 трлн. долара, което означава, че всеки американец лично дължи по 148хил. американски долара на държавите-кредиторки на Щатите. 10-те държави, към които САЩ дължат най-много пари са:

10. Хонконг – 120 млрд. долара

Хонконг технически не е държава, но е нещо като специален административен район с икономически суверенитет. 20% от БВП на Хонконг идва от финансовия сектор. Изглежда, че голяма част банковата активност тук идва от купуване на щатски държавни ценни книжа.

9. Русия (член на БРИКС) – 131.6 млрд. долара

Въпреки че отношението на Русия към САЩ не е особено топло (през 2011 година Путин нарече САЩ „паразит“) това явно не е спряло Русия да купи голяма част от щатския дълг. Едва ли обаче, преките конкуренти на САЩ от топли чувства им отпускат дългове.

8. Люксембург – 146.8 млрд. долара

Въпреки че е малка държава, БВП на глава от населението тук е 80 700 долара. Държавата е финансов център, а чрез базирани в нея банкови сметки е закупена голяма част от щатския дълг.

7. Великобритания – 156.9 млрд. долара

Великобритания традиционно е голям съюзник на САЩ. В последните години обаче тя значително е намалила размера на щатски дълг, който държи и изпада от номер 3 до номер 7 в класацията на най-големите кредитори на САЩ.

6. Белгия – 167.7 млрд. долара

В класацията по БВП Белгия е на номер 32 в света и може би се чудите как изобщо е в топ 10 тук. Отговорът се съдържа в две думи – данъчен рай. Тук са базирани много компании, заради по-ниските данъци.

5. Швейцария – 178.2 млрд. долара

27% от общия размер на частните активи в света се държат в швейцарски банки. Страната винаги е в топ 10 на най-големите кредитори на САЩ.

4. Тайван – 185.8 млрд. долара

В несигурни времена тайванските инвеститори предпочитат да държат парите си в щатски ценни книжа.

3. Бразилия (член на БРИКС) – 256.4 млрд. долара

Бразилия е 6-тата най-голяма икономика в света. Тя разчита най-вече на петрол и износ на други природни богатства. Икономическият ръст на страната се засилва до голяма степен от инвестиции на китайски корпорации.

2. Япония – 1.14 трилиона долара

В момента съотношението дълг към БВП на страната възлиза на внушителните 219%. Комбинацията със застаряване на населението и увеличаващ се публичен дълг обаче не е никак добра за Япония.

1. Китай (член на БРИКС) – близо 2 трилиона долара

Китай е най-големият кредитор на САЩ. Страната с население от 1.3 милиарда души и отбелязва по-висок ръст, от която и да е друга държава. 

US-Debt-photo-co-cristyli-com

11 коментара to “Към кои държави САЩ има най-голям дълг?”

 1. vnmilen85 ПО повод на твоя коментар правен на 15.04.2014 г. Само да поясня, че казаното в него се потвърждава на 31.01. 2015 г. Гърция и Сириза, ФАЩ все повече и повече затъват в собствените си конфликти, ЕС затъва заедно с ФАЩ в поддръжката на ултрафашистката хунта в Украйна, Русия задвижи Евразийския съюз, Китай и останалите държави от БРИКС малко по малко преминават в разплащане с юани. ИРАН се отказа от разплащане с долари. ЕС и България включително икономиката е в застой. НАТО изостря конфронтацията с Русия. Да сме живи и здрави ще видим как ще се развият събитията но в никакъв случай няма да са от полза за ФАЩ.

 2. Тоя дето е писал статията няма дори и начално образование. 17трилиона долара разделени на около 320млн американци…идват около грубо 50к$ на човек да плаща

 3. НЕ ВИ ЛИ УМРЪЗНА АМЕРИКА, НАТО И ЕС ДА НИ ТЪПЧАТ ДОКАТО НИ ОГРАБВАТ? НЕКА ДА КАЖЕМ КРАЙ!
  25 ГОДИНИ ПОДТИСНИЧЕСТВО СТИГАТ! ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВДИГНЕМ!
  НА 06.09.2014 В 18:00Ч. ВСИЧКИ В СОФИЯ ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ПРЕД ОБЩИНИТЕ ИМ!!!
  НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ, БОГ Е С НАС!!!

 4. „и един анализ от Пламен Пасков :
  това, което става в Украйна, ни засяга толкова пряко, че няма накъде повече. Защото това изобщо не е регионална грижа. Нито е затруднение само на Украйна-Русия-САЩ. Нещо повече – това не е даже и просто някакво главоболие и на ЕС.

  Това, запомнете го добре, е ГЛОБАЛЕН проблем! Това е симптом, ясен сигнал, голяма мигаща червена лампа, която сигнализира, че голямата авария, времето на големите промени идва. Промени, които ще бъдат без каквато и да е упойка за повечето от нас.

  Това е въстание на колониите (една от които сме ние) срещу метрополията (САЩ, и васали). Колонията, която въстава след голямото си поражение в края на 80-началото на 90-те години на 20 век, СССР, въстава, а към нея се готвят да се присъединят и други държави с колониален (за САЩ) статут: Китай, и другите страни от БРИКС.

  САЩ виждат възраждането на силата на колонията Русия, която се планираше да бъде завършена към 2020 година, и нападнаха Русия преждевременно, през Украйна, през 2013-2014. Нападнаха не, защото си нямат работа, или просто физически не обичат руси хора, или руснаци.

  Нападнаха ги, защото и те са в безизходица: поражението на СССР и соц.страните им дадоха 20-25 години отсрочка на падането на долара и глобалното им превъзходство. Ако успеят сега да сразят Украйна и Русия, това ще възпре временно въстанието на останалите колонии, най-вече страните от БРИКС, и ще им даде още 5-10 години отсрочка…може би.

  За тях това е битка на живот и смърт. В най-буквалния смисъл на думата. Защото те не могат да спрат своето свръхпотребление, понеже, ако се опитат, ще получат стотици горящи майдани в десетки американски мегаполиси. Те всъщност са 3: Чи-Пит, Сан-Сан, Бос-Ваш (Чикаго-Питсбърг, Сан Франциско-Сан Диего, Бостън Вашингтон), където живее над 50% от населението на САЩ, и е съсредоточена над 70% от индустрията и парите им.

  Те имат 17 трилиона дълг. Това е повече от целия БВП на планетата Земя, и повече от всички пари в света. Една глобална война би могла да го „изпише“, ако не напълно, то поне в по-голямата му част. Така биха получили поне отсрочка. За по-нататък там никой отдавна не мисли. Мислещите в САЩ умряха, остаряха (и вече не ги слушат), или вече самата им система не ги допуска до върховете за взимане на стратегически решения.

  Русия и Путин се намират в аналогично положение: битката е не за пари, власт, влияние, и за ресурси. Битката е на живот и смърт, за физическо оцеляване, отново в най-прекия и буквален смисъл на тази дума. Ако Путин не оцелее, и не победи в борбата за излизане от фалшиво-доларовото менгеме, ще го убият физически, в близките 1-2 години, в самата Русия, кръгове на 5-тата колона на САЩ в Русия. Ако загуби битката, и никой пълноценно, като него не поеме щафетата, планът за „Русский мир“ и за т.н. славянство (без Полша) е за свеждане до 20% от сегашното население. Това не е нито шега, нито конспирация: Маргарет Татчър и Мадлин Олбрайт спориха само за едно: да оставят 10-15%, или 20-25% от сегашното население на Русия (СССР). И двете са заявявали официално тези свои цифрови планове. Ясно е, че 80-90% от хората са нарочени „да ги праят да умиргат“. Те за тях са като „добрия индианец“, който може да е добър само, ако е мъртъв, ако го няма.
  И ръководството на Русия това го знаят много добре.

  Връщайки се към нашата България днес.
  Нашите проблеми не произтичат от политиците като физически лица. Защото 24 години доказаха, че физическата им смяна не променя абсолютно нищо. Защото те са продукт на партиите си и на партийните интереси, и партийната политика, които не съвпадат нито с общодържавните, нито с интересите на Н.В.Българския данъкоплатец.

  Смяната на партиите също не решава нищо. Защото за 24 години се извъртя целия политически и идеологически спектър, отново с резултат 0.00 за държавата и данъкоплатците. Или, даже, по-лошо, резултатът беше твърдо и прогресивно отрицателен.

  Защото партиите на свой ред са продукт на Системата, която така е настроена, така е установена, че да не стават досадни грешки с народовластие и вишегласие при колонизираните туземци.

  Системата не е обсъждана от българските туземци. Не е гласувана. не е избирана. Всички избори са не мажортитарни. И работят като черна кутия където виждаш тсамо момента на пускнаето на галса си в урната. Какво прави, и какво става в тази черна кутия после вътре, занят само няколко посветени, зависими и добре платени хора. А системата трябва да е прозрачна като аквариум. Но не е.
  Защо?
  Защото така е решено.
  От кого?
  Ами явно е, че не е решено от българите, не е решено и от българската държава. Защото такова обсъждане не е правено, пак напомням.
  Значи, е решена от някой друг.

  От кого?
  Отговорете си на въпроса: QUO BENE? (Кой има полза?)

  Кой в началото на 90-те казваше: „Дошъл съм да се боря за правата на вашите малцинства“? Уилям коен, посланик на САЩ.

  Кой инсталира в началото и в средата на 90-те години във всеки един областен град по един т.н. „икономически консултант“, а всъщност офицер от ЦРУ, към кмета на всеки областен център? Посолството на САЩ.

  Кой танцуваше хоро при унищожаване на ракетите ни край Змейово, старозагорско? Джеймс Пардю, тогава посланик на САЩ.

  Какви чуждестранни (противоконституционно) военни бази имаме в България? Американски, на САЩ, не на Русия, и даже не на НАТО.

  Кой плаща наем или аренда за ползването им на българска територия? Никой! нещо повече – българското законодателство не важи на тези територии, които са българска теоритория, но под американско командване.

  За чии интереси, и в чия полза се бият „нашите“ войници зад граница (пак противоконституционно)? Бият се в Афганистан с местните туземци за това, което САЩ продава и консумира (дрога), а в Ирак – за това, което янките наливат в баковете на автомобилите си. Те са бенефициента от съучастническат агресия на „нашите“ войничета.

  Кой плаща за това? Българският данъкоплатец.

  Кой лобираше и настояваше за унищожението на армията ни? Питайте всеки един военен министър от началото на 1990 досега. Подсказвам не е нито русия, нито руснаци.

  Кой лобираше за ненадеждните, не тестирани, и отхвърлени поне в 4 страни като ненадеждни реактори Уестингхауз? САЩ посолството.

  Кой подкрепяше смяната на законния главен мюфтия на България Недим генджев с талибана, но за сметка на това приятел на Турция, и Ердоган Мустафа Хаджи? Посланикът на САЩ.

  Кой натресе на България антибългарски, античовешки, извратеняшки, и паразитни НПО като например (анти)Български хелзинкски комитет? САЩ посолството, и САЩ емисари.

  Кой изразяваше публично подкрепа и препоръки: кога и как да си изберем за премиер, или по протестите? САЩ посланици, и служители на мисията.
  Ние имаме ли визи за САЩ? А САЩ вадят ли си български визи, за да дойдат в България? Това равнопоставност ли е, или отношение на метрополия към колония?
  Списъкът може да се продължи на още няколко страници.

  А сега отворете енциклопедия, или просто се замислете: какво, според вас, е определението за колония?
  Каква е съдбата на колонията. Отворете историята, и вижте: какво се случва със страни, които са били колонии на англосаксите, или на Pax Americana?
  В Русия тези справки са си ги направили.
  И не искат да умират. Не искат да са колония.
  И са открили нещо много интересно, и важно: единственото, от което метрополията винаги губи, и в крайна сметка води до освобождаване на колонията от тази свръхмогъща метрополия, е народо-освободителното движение.
  Именно затова цялата терминология на всички колонизатори специално измисля цял един новговор, за да не позволи по никакъв начин ключовите думи за истината, и ключовите на звания на истината да не бъдат наричани никога по никакъв повод, от никого, с истиснките им имена. Затова всички СМРАД в колониите са на практика собственост на колонизатора.

  Там думите „опълчение“ „освобождение“, „народо-освободително движение“, „колония“, „метрополия“, „окупант“ няма да видите. Няма да видите допуснато да се използват тези думи към представител на Pax Americana. Даже и думата война е забранено да се споменава. нарича се мироопазваща мисия, операция по сдържане на нещо си, и прочее лицемерни евфемизми, само и само да не се задействат ключовите думи, които веднага заставят всеки все още нормален човек да се замисли за истината на бедите му за истината на пътя, по който може да спаси доходите, семейството, града, държавата, народа си.
  Тези думи са забранени, защото са верни. А истината в тези думи носи огромен заряд: една истинна и правдива дума убива, побеждава 10,20, 100 лъжливи, с които ни заливат СМРАД ежеминутно от зомбивизорите.

  Затова и политическите недоразумения, и откровенни мухльовци и национални предатели като Плювньо маринкин, Разбойко, Олигарски, Гейчо Вагинин, Владо Зидаров а.к.к Лютви Местан, а.к.к агент „Павел“, Ангел Манолова а.к.а. Найденов, „пърхащият с мигли“ костюмарчо Цветлин Йовчев, Цвък, Николай Мосад а.к.к. Младенов, Надка Гаражната, Сюлейман Паси, и десетките други обитатели на Парлама Ментата през годините са най-обикновенни чантоносци, туземни лакейчета, които решават самостоятелно само 2 неща: кога да ходят до тоалетната, и какво да обличат в къщи, пред телевизора, на дивана.
  Така лие, крайно неуважаеми госпожи другарки, и другари-господа?
  Така ли е, вас питам?
  Ако не е така, как е?
  На вас говоря, крайно неуважаеми!

  А вие, които четете, ако сте съгласни, ако сте го осмислили, не натискайте „Харесвам!“
  Натиснете „Сподели“! И го направете много пъти, из всичките достъпни ви групи и страници! Само така може да се получи достатъчно количество осъзнат народ, който да пожелае на дело да не бъде повече умираща колония с избивано, ограбвано, и прокуждано туземно население, а народ, и държава!“

 5. Ето и иситината за Европа – никоя гъркиня няма да се принизи да работи като чистачка, ама иначе била им голяма кризата – Европа им подари толкова пари, а на България показа един голям…

  • Прав си, че Европа не е дала пари на България, тъй като сме внесли малко повече в евробюджета, отколкото средства въобще сме получили за изминалия програмен период. Откровенна манипулация обаче е твърдението, че „Европа подарява пари на Гърция“. МВФ заробва, а не дава подаръци, няколко поколения гърци ще изплащат дълговете към фонда. И Гърция първо фалира заради Европа, а ако Гърция напусне еврозоната тя ще се срути. Ето това е смешната Европа, която е енергийно зависима от Русия, марионетка на САЩ с валута, която зависи от държави като Кипър и Гърция.

 6. Не забравяйте, че освен долара има и други валути…..

 7. Аз ли не мога да смятам или калкулатора ми? 16,700 $ / 0,316 мил.= 52,848 $ на глава от населението

 8. Понеже дългът е в долари, той просто ще се стопи с обезценяването на американската валута. Кредиторите нямат интерес от това и се получава патова ситуация. Освен това голяма част от него не е дълг към чужди държави, а към частни ,предимно американски банки и институции.. Рухването на долара определено ще ги избави от дълга, но световната икономика ще потъне в дълбока депресия поне 20-30 години. Това впрочем ще се случи и без да са фалирали. Просто е неизбежно и въпрос на време.

  • Глупости, китайците си искат злато, не са глупави. Плюс това, ако ставаше така нямаше да работят усилено, за да сринат долара. Истината е, че когато САЩ фалира света ще изпадне в тежка криза.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s