НАТО и САЩ притеснени от китайски ПРО в Турция

НАТО повдигна въпроса за решението на Турция да закупи системи за противоракетна отбрана от Китай

ShowImage

Въпроса за противоракетната отбрана в Европа обикновенно се акцентира над споровете между Русия и САЩ. Според Русия противоракетната система на американците в Европа не е никакъв щит, а ядрена обсада над Русия. Споровете продължават отдавна и това е едно от най-големите остриета в отношенията между двете супер-сили. 

САЩ искат да разширят противоракетния щит чрез Румъния и Полша, но Русия се противопоставя яростно. 

И тъй като се намираме в ерата на ядреното господство противоракетната отбрана е един от най-важните въпроси за световните лидери и алиансите като НАТО. Турция е верен съюзник на САЩ и НАТО, определян от американците като „Бъдещия стълб на Балканите“. Реджеп Ердоган оказва сериозна помощ и подкрепа на НАТО и САЩ, но изживяващия се като възродител на Османската империя турски лидер понякога е доста своенравен. А решението Турция да закупи китайски или руски системи за ПРО просто е шок за Запада.

Така Турция подписа договор с Китай за доставката на китайски ПРО системи в Турция на стойност $3,4млрд. , което доста смути западните й партньори. На заседанието на НАТО в Брюксел, проведено наскоро, генералния секретар на алианса – Андерс Фог Расмусен лично повдигна въпроса.

Решението на правителството на Турция да започне преговори с китайската фирма China Precision Machinery Export-Import Corp. (CPMIEC) за съвместно производство на стойност $3,4млрд. на система за противоракетна отбрана, е голяма тревога за НАТО и страните, принадлежащи към нея. Американските власти също са изразили надеждата си, че Турция няма да се занимава с държави, „които не са от НАТО.“

Ситуацията се усложнява от факта, че зенитно-ракетните системи HQ-9, които Китай трябва да предостави на Турция са под технически и икономическо запрещение от САЩ. 

Друг огромен проблем е, че китайците не крият ограничеността на въпросните комплекси, които Турция е договорила с тях. Те подчертават, че в бъдеще Турция ще трябва да доставя части и да разчита на поддръжката им от Китай и Русия, което сериозно притеснява западните партньори на Анкара. Турция дори е заявила желанието да купи и руски системи С-400.

Турските власти заявиха, че са в полза на предложението, тъй като китайската, в сравнение с френско-италианската компания Eurosam (комплекс SAMP / T Aster 30) и американската Raytheon (System Patriot), предлагат по-добри условия и оферти . Рособоронекспорт Русия със C-300 също е претендент за поръчка.

Турските власти обаче са уклончиви  пред НАТО. Tе постоянно подчертават, че сделката все още не е финализирана, докато се опитват да я оправдаят пред своите съюзници.

Aвтор: Уго Чан

Alter Information

One Comment to “НАТО и САЩ притеснени от китайски ПРО в Турция”

  1. Е, какво се учудвате? Нали Турция каза, че Мави Мармара ще им излезе скъпо на американците. Ето на – това вече е факт. Хората държат на гражданите си. Убиха 9-има в неутрални териториални води – зверски акт на Израел, Америка си затвори окото, абе направо двете очи.
    После, Америка дава на Израел технологично ноу-хау, но за същите ракети на Турция – нито ноу-хау споменава нито нищо.
    После цената на китайците им е по-добра.
    После, съвместно производство – за да може да си ги продават турците на по-слаби мюсюлмански страни след време, вече собствено производство. Също като Ф-16 на Египет… Абе имат мозък в главите Турция…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s