Китай отново нанесе удар на американския долар

ЕС ще рачита на 350 млрд. китайски юана в следващите 4 години

66527026-dollar-vs-china-609x250

Китай чрез своя икономически план на „тихите капки“ продължава да тласка Юана към превръщането му във световна валута.

Централната банка на ЕС и Китай са подписали четири-годишен суап-договор, според който ЕС може да получи 350 млрд. китайски юана, което се равнява на 45млрд. евро в идните 4 години. Суап сделка e сделка при която страните се задължават да продават на контрагента фиксирана сума валута по фиксиран валутен курс към момента на поръчката.

Това е поредната  огромна стъпка в разширяването на търговията между Европа и Китай. Това не е просто разширяване на търговските граници на Китай, което е отдавна на лице, а и разширяване границите на Юана. 

Очевидно стабилността на САЩ под въпрос притеснява и кара ЕС да търси нови източници, които при нужда да обезпечат изпадналите европейски банки в несъстоятелност и ликвидоност.

С оглед огромния дълг на САЩ, голяма част от който Китай откупува, позицията на долара тепърва ще върви надолу, според много експерти. Китай и Русия имат планове и за създаване на своя собствена банка, в рамките на БРИКС, която да се конкурира със Световната Банка.

Същевременно мнозина икономисти предричат ръст на китайския БВП около 7-8%, което дава още по-сериозна обезпеченост на китайската валута.  Огромния икономически потенциал на Китай е сериозно предимство и предизвикателство пред САЩ, които са принудени постоянно да увеличават външния си дълг, за да избегнат фалита.

Русия и Китай със съвместни действия се стремят да засилят влиянието на Юана и Рублата. С държавен дълг възлизащ на над 110% от БВП САЩ трудно могат да отговорят на отправеното предизвикателство от Русия и Китай и на БРИКС като цяло.

През 2009г. Китайската народна банка обвини господството на еврото и долара за световната криза и заяви, че господството на една валута създава опасностите от глобални икономически кризи. Русия пък не закъсня да предложи рублата като резервна световна валута.

4 коментара to “Китай отново нанесе удар на американския долар”

  1. Китайците са най-мъдрата нация на света.Целенасочено и тихо те работят и един ден САЩ ще осъмнат фалирали,разорени и гладни.Целия свят очаква и се моли за този ден!

  2. Защото мила госпожо, нито един почтен българин не прие да работи за САЩ и САЩ си назначиха тук каквито намериха- крадци, подлеци и национални предатели величайши!

  3. @K.Yankova Защото нашите политици са най-бавноразвиващите се на света! и са продажни,помияри и т.н.т

  4. Здравейте
    може ли някой да ми отговори ,защо нашите политици са вземали решения който са в ущърб на Българския Народ а са облагодетелствали само шела хора.Казват че доброто ще дойде 2017, дай Боже защото тогава се пребирам окончателно.
    Бог да Ви благослови

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s