Обама и арабски държави контролирали новините на CNN

Това заяви трикратния носител на наградата „Еми“ за журналистика и бивш репортер на Си Ен Ен Амбър Лиън

a2

Амбър Лиън (снимка: RT)

Тя е поредния журналист-whistblower, някога работил в голяма медийна корпорация.

Амбър Лиън твърди, че определени арабски държави плащат на Си Ен Ен, за да възпрепядстват отразяването на събития и репортажи, които ги злепоставят или са в техен ущърб. Най-вероятно става дума за държави като Саудитска Арабия, която е най-верния съюзник на САЩ в Близкия Изток и заедно действат по редица въпроси, касаещи региона, като войната в Сирия.

Според Лиън самия президент на САЩ Барак Обама също притиска медиите и в частност бившата медия, в която е работила, да не отразяват определени новини и да излъчват репортажи, които оправдават политиките на правителството.

„Пропагандната машина на САЩ“ и отношението на Обама и администрацията му към медиите беше добре отбелязано в последния доклад на Комитет за Защита на Журналистите, който Alter Information публикува. 

Амбър Лиън заяви, че направила документален филм за Арабската пролет в Бахрейн. Филма улавя кадри с насилие и отразява непосредствената опасност около нея и екипът й. Амбър Лиън била обградена от радикални мюсюлмани. Обстановка крайно различна от тази, която описват западните медии в ново-демократизираните, преминали през Арабската пролет държави.

Си Ен Ен отказва да излъчи нейния материал именно по тази причина, което шокира авторката му, тъй като Си Ен Ен се ползва с огромен авторитет по целия свят. 

„Аз видях с очите си, че режима в Бахрейн лъже и не можах да повярвам, че Си Ен Ен не ми позволи да отразя това в репортажите си“

Според нея медията е „фабрика за фалшиви новини“.

 

Виж също

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s