Близо ли е Европейският съюз до разпадането?

ЕС ще се разпадне като Съветския съюз, пророкуват експерти

iOElpkwkPdak

Лидерът на френските социалисти Марин льо Пен е нарекла Евросъюза „глобална аномалия”, която не подлежи на ремонт. Какво го очаква главния геополитически проект от втората половина на ХХ век? По този въпрос експертите имат най-различни сценарии.

Европейското население, отбелязва Марин льо Пен, днес „не е в състояние да контролира не само своята валута и икономика, но и движението по територията на страната”. Според нея, след като ЕС престане да съществува, в Европа ще настъпи ренесанс и разцвет. Мрачните прогнози на политика по повод съдбата на европроекта се споделят не само от гражданите на ЕС. В Турция, която беше поканена от Брюксел да поднови преговорите за влизане в ЕС, силно е намалял интересът към интеграция. Ако преди тази идея е била поддържана от три четвърти от населението, то сега то е само една пета.

Експертите смятат, че освен негативен и позитивен сценарий за разпадане или разцвет на ЕС има и трети вариант.

Той е когато членовете на Евросъюза особено утилитарно ще започнат да се отнасят към механизмите на неговото функциониране и ще извличат полза според собствените си представи за единна Европа.

Засега в плановете на ЕС влиза разширение за сметка на Албания, Босна и Херцеговина, Исландия, Косово, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.

Миналата година тези държави претендираха за влизане в Евросъюза. И няма повод да мислим, че техният статус ще се измени в близко време. На първо място затова, че законодателството на тези страни не е хармонизирано с европейските норми. А Исландия съвсем скоро заяви, че има намерение да отложи интеграцията. Има повод да се замислим за модернизиране на ЕС, казва ръководителят на Центъра за германски изследвания в Института на Европа Владислав Белов:

– Има проблеми и на икономическо, и на политическо ниво. Но те са основа за по-нататъшно развитие, тъй като всяка кризисна ситуация довежда до качествено обновяване. За близките 10-15 години аз не виждам глобални причини за излизане от ЕС на някои членове. А по повод влизането на нови страни, аз не бих препоръчал това на Евросъюза. И така ситуацията е твърде сложна.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой не веднъж е отбелязвал, че в страните на ЕС ултрадесните политици стават все по-популярни. Именно в това той вижда опасност. Тъй като тази ситуация не може да не се отрази на бъдещите избори за Европарламент. Ромпей е уверен, че изборите ще бъдат много трудни. Става дума не просто за политически битки на лично ниво, а за усилията на евроскептиците, които по различни причини приемат ролята на гробари на Евросъюза.

Автор: Иля Харламов

 

Виж също

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s