Обама обеща, че САЩ повече няма да подслушва граждани от целия свят

Редно ли е да не понесеш отговорност за едно престъпление и то международно, защото си обещал, че повече няма да го правиш?

6a00d8341c630a53ef0133f0ae4ea2970b-600wi

Президента на САЩ Барак Обама е провел телефонен разговор с френския си колега Франсоа Оланд, за да обсъдят разкритията, че службите на САЩ са подслушвали милиони телефонни разговори във Франция.

 

По време на разговора Оланд е заявил „дълбокото си възмущение“ от действията на САЩ, а Обама на свой ред е обещал, че САЩ ще преразгледа методите си за събиране на данни и информация от разузнаването.

Преди време бяха изнесени данни за мащабите на американското подслушване и следене на граждани в целия свят. След като скандала избухна Щатите за пореден път потвърдиха, че прякора „Големия брат“ и вложения в него смисъл напълно им отива.

Нещо повече – оказа се, че САЩ са подслушвали президентите на Русия и Бразилия, централата на ООН в Ню Йорк и германския канцлер Ангела Меркел. Във тази връзка Германия и Франция официално поискаха обяснение от САЩ, а американците на своя страна се опитаха да сложат похлупак върху горещата тенджера, съобщавайки, че ще дадат обяснения, но по „каналния ред“, а не публично. Те, всъщност, дължат публично обяснение защо са подслушвали и следили милиони граждани от целия свят. 

На 1 юли външния министър на Франция Лоран Фабиус официално поиска обяснение от американските власти след изнесените данни в медиите.

„Очакваме отговор от американската страна колкото се може по-бързо”, заяви Фабиус.

 

Обама е обещавал много неща. Затварянето на незаконния военен затвор Гуантанамо, където американците не зачитат нито собственото си, нито международното право и държат затворници без присъда неограничено време. В предизборната си кампания обещаваше и изтегляне от Ирак и Афганистан, за което набързо му беше връчена отдавна обезценената Нобелова награда за мир, 11 дни преди дори да встъпи в длъжност. В последствие председателя на нобеловия комитет господин Ягланд призова Обама да върне наградата, защото не е изпълнил обещанията си.

Ясно е, че Обама няма да спази обещанието си, защото това е част от инструментариума на САЩ, обезпечаващ тяхната мощ. И след като знаем, че Обама не спазва обещанията си трябва ли да вярваме на това обещание, което не е обезпечено с нито едно конкретно действие, което Обама да назове, за прекратяване на тази методика за събиране на данни и информация, използвана от службите на САЩ в нарушение на международния закон? 

А трябва ли да не понесеш отговорност за едно престъпление, защото си обещал да не го повтаряш вече?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s