Хакан Фидан – един от „архитектите“ на Новия Близък Изток

Хакан Фидан е „лицето на новия Близък Изток“. Така американския посланик в Турция описва един от тримата най-могъщи шефове на чужди разузнавания, които контролират събитията в Сирия и Близкия Изток

fidan

Шефът на турското разузнаване – Хакан Фидан

Фидан е един от тримата шефове на разузнавания, от който зависи случващото се в Сирия и който може да определи бъдещето на държавата и нейния президент – Башар ал Асад. За него няма нито една статия на български, нито една новина в българския новинарски поток. 

Хакан Фидан е шефа на турското разузнаване, една от най-могъщите и ключови фигури, в чиито ръце стои Близкия изток. Той, заедно с останалите си двама колеги се опитват да запълнят вакума за власт създал се в региона от резките политически промени и действията на САЩ в региона.

Първия е принц Бандар Султан – шефа на саудитското разузнаване, който е обединил сили с ЦРУ в Сирия, но пък създаде проблеми на американците, финансирайки и организирайки въоръжената смяна на управлението.

3

Другия е техен общ враг. Той в момента спокойно може да бъде наречен най-големия враг на Щатите и Израел – шефа на иранското разузнаване генерал Касим Сюлеймани. Той има основната заслуга за това режима на Башар Асад в Сирия да оцелее. 

В един дъждовен ден в Истанбул през май турския премиер Реджеп Таип Ердоган въведе двамата си най-близки съветници в Овалния Кабинет, където и тримата знаеха, че ги чака тежка среща. Там чакаше Барак Обама, президента на САЩ. Той и турския му колега се срещаха за първи път от година насам и определено имаха какво да си кажат очи в очи.

abd

Барак Обама изказва това, което американците са разбрали за действията на Турция в Сирия. Той цитира свои съветници и официални лица, които му описали притеснителна картина за ролята на Турция в събитията, случващи се в Сирия. Според тях Турция е организирала нелеглани канали за оръжия, финансови средства и вкарване на бойци в Сирия, които често подпомагат „грешните бунтовници“, много от които джихадисти.

И човека отговорен за това, за което говори Барак Обама стои от лявата страна на Реджеп Ердоган – Хакан Фидан, шефът на турското разузнаване. Срещата наистина е била много напрегната. 

В началото на т.нар „Арабска пролет“ Хакан Фидан беше малко известен извън Близкия Изток. Но още тогава той беше „архитекта“ на турската стратегия и амбиции в региона. И преследвайки ги той не се е поколебавал да наруши интересите дори и на дългогодишния партньор в лицето на САЩ. Той представлява огромен интерес за американците. 

„Хакан Фидан е лицето на новия Близък Изток“

– така го описва американския посланик в Турция Джеймс Джефри. 

„Трябва да работим с него, защото той може да свърши работата ни. Никога обаче не трябва да си помисляме, че той е реакционен приятел на Щатите, защото той не е.“

Издигането на Фидан като шеф на турското разузнаване донесе сериозна ерозия на влиянието на САЩ над Турция. Вашингтон беше свикнал на уютни отношения с турската армия – втората най-голяма по численост армия в НАТО. Хакан Фидан и най-близките съветници на турския премиер Ердоган сега искат да увеличат влиянието на Турция в Близкия Изток и са готови да направят много неща, за да го постигнат, изтъкват много официални лица в САЩ.

Хакан Фидан, шефът на турското държавно разузнаване Milli İstihbarat Teşkilatı (MIT) е един от най-влиятелните хора в момента, които ще определят бъдещето на предначертания Близък Изток.

Реакцията на Вашингтон относно издигането му за шеф на турското разузнаване е смес от тревога, подозрение, придружени с неохотен респект. 

Три години по-рано той шокира съюзниците на Турция – САЩ и Израел, подавайки на иранското разузнаване много ценна информация, събрана от разузнаванията им.

САЩ държи да има гаранция, че оръжията, парите и цялостната подкрепа няма да отиват в помощ на екстремисти. За това и американските политици не приеха идеята САЩ да въоръжава опозицията в Сирия, докато Хакан Фидан и Ердоган действат смело именно по този план без да се съобразяват с най-големия си партньор. Сега обаче се активизираха много радикални ислямисти в северната част на Сирия, което е заплаха за съседна Турция. Това е единствената причина Турция да понамали мащабите на въоръжаването на опозицията и финансирането й, а не оплакванията на САЩ.

 

Автор: Уго Чан

Alter Information

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s