Как и защо банкерите-лихвари създават безработица?

Несуверенните правителства често декларират, че се борят с безработицата. Всъщност, безработица не би трябвало да съществува, защото работата е нещо налично, в изобилие и навсякъде

men-in-bread-line

С една дума: работата е нещо, от липсата на което хората най-малко трябва да страдат. Така наречената „безработица“ съществува единствено поради обстоятелството, че банкерите-лихвари посредством своята лихвено-кредитна система не допускат всички хора до изобилието от работа. Това става, като създават една изкуствена липса на пари чрез отнемане на емисии от обръщение. Те правят така, че не всички хора да имат възможност да получат платено занимание. Така наречената безработица е всъщност недостиг на пари, безпаричие. С такива действия банкерите-лихвари постигат дефлация на труда, другояче казано — евтина работна ръка.

Но как на практика банкерите-лихвари извличат печалба от безработицата?

629283546_0_xlargeКогато работещите сами се продоволствуваха, всичко което им беше необходимо за живот, те си го произвеждаха или доставяха сами. По този начин заплащането не беше никакъв проблем. Защото заплатата на всеки един работещ поотделно беше резултата от неговия труд. С напредването на индустрията в стопанския живот на хората, започна да се разгръща и разделението на труда. Така много малко работещи са в състояние да предприемат нещо с резултата на своята работа, защото повечето от тях вече създават продукти, които имат стойност за другите хора, но не и за тях самите.

И за да могат тези работещи да си осигурят заплатата в едно индустриално стопанство с развито разпределение на труда, то на тях им е необходимо едно доказателство — удостоверение за извършена работа, потвърждаващо правото за равностойно възнаграждение в материални и нематериални блага. Парите, които работещите получават след свършена работа, представляват такова едно удостоверение.

Паричната заплата все още не е възнаграждение, а само средство за купуване на стоки по избор. Единствено посредством тези пари всеки достига до своето възнаграждение.

И така, в днешното индустриално стопанство само притежаващият парична заплата може да осъществи своето право на възнаграждение. Целта на всеки емисионен институт би трябвало да се заключава в това да поддържа поверената му валута и навсякъде да запазва нейната пълна стойност и равен курс. В едно стопанство с развито разпределение на труда, първостепенна задача и основна функция на банките би трябвало да бъде грижата да осигурява налични парични заплати там, където са необходими. Сиреч банките би трябвало да бъдат финансови институти, чиято главна задача е да са в услуга на хората, учреждения с изключително социални функции, а техен шеф да е самият суверен. В противен случай държавата като такава се превръща в една куха форма, без мисъл и идея за собственото си съществувание.

Банкерите-лихвари имат съвсем други интереси.

Те снабдяват стопанството не според обществените му нужди, а изключително според собствения си лихвен интерес. С това те блокират паричните заплати на известен кръг работещи и по този начин им отнемат и работата. Банкерите-лихвари целенасочено дават лихвени заеми само на онези, които постигат големи печалби, а не на предприемачите, създаващи най-вече работни места. Поради това те са най-сериозните причинители на безработица.

Несуверенните правителства създават впечатление на околните, че се борят с безработицата, като увеличават бюджетния дефицит.

Това добре, обаче държавните дългове, които се трупат за покриването на бюджетния дефицит, трябва да бъдат изплащани и то с лихвите. И понеже дълговете няма как да бъдат връщани, освен чрез събиране на данъци, то правителството, ще не ще, повишава данъците. Повишаването на данъците пък води до още по-голямо натоварване на производствата и впоследствие докарва още повече фалити на предприятия, а оттам и по-висока безработица. В резюме: Колкото повече едно несуверенно правителство задлъжнява към банкерите-лихвари, уж за да овладее безработицата, толкова по-голяма става армията от хора, търсещи работа.

 

Автор: Антон Радославов

6 коментара to “Как и защо банкерите-лихвари създават безработица?”

  1. За да се оправи света и хората да живеят добре първото нещо което трябва да се направи е да бъдат закрити всички банки,затворени, за вечни времена!

  2. Аз съм чел Ян Бибиян от Елин Пелин и знам че ако си умен, не безработен няма да си, и гладен, може само шамари да ядеш.

  3. Анонимния , по-горе , който много е чел . Прочети Хайек и се огледай-конкуренцията е голям мотиватор.

  4. хехе до много умните коментатори по горе – ако това е гордост за вас, че сте ги чели, добре, ще ви кажа само, че трябва сами да осмислите нещата, а не да повтаряте като папагали. Работата наистина е навсякъде около нас, това за конкуренцията могат да си го набият в мазните гъзове, защото на обществото трябва екипност и признание, а не конкуренция, за да се развива. Това пък вие може да откриете в учебниците по мениджмънт, а в учебниците по психология, да разберете, че от постоянния стрес на който е подложено това пазарно общество, спада продуктовността, както физическа така и тази на идеите. Така, че недейте философствайте много дърти олигофрени, ами вземете наистина помислете. Аз за разлика от вас наистина съм чел и Маркс и Рикардо И смит и Кеийнс плюс Фридмън и всякакви школо. що не вземе вие да прочетете Стиглиц например,а.

  5. Явно господин авторът, или по-право другарят, е спал по време на лекциите по икономика. И това разбира се ако въобще е посещавал някога учебно заведение в което се преподава икономика.

  6. За да се подпишеш под това трябва да си много, ама мнооого бос в икономическата теория и по -специално в политическата икономия. Личи си, че младите не познават икономическите теории и с преписване и преводи мислят , че са оригинални. Да седнат и да попрелистят татко Маркс или Дейвид Рикардо, пък и Кейнс – защо не.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s