Саудитският принц смята да изостави САЩ

Твърде възможно е САЩ да изгуби подкрепата на най-големия износител на петрол във света 

prince-bandar-bin-sultan-bin-abdulaziz-al-saud

Принцът на Саудитска Арабия и шеф на саудитското разузнаване Бандар Бин Султан

Шефа на разузнаването на Саудитска Арабия и един от най-влиятелните играчи в Близкия Изток принц Бандар Бин Султан е разочарован от „неефективността на САЩ в Сирия и овертюрите им с Иран“, заявили пред европейски депутати дипломати от арабското кралство.

САЩ не може без Саудитска Арабия

И принц Бандар знае това много добре. Сега саудитците не са никак доволни от бездействието на САЩ в Сирия. Ако за света на първи план предложението на Русия Сирия да предаде своите химически оръжия и да се избегнат военните удари, които САЩ подготвяше беше успех за международния мир, то за саудитците беше шокиращ провал на Щатите и демонстративна слабост и то пред един от най-големите им конкуренти в лицето на Русия.

“От днес вие сте Уругвай, а ние сме си ние. Всеки по своя път!” – това в такива ситуации е казвал не веднъж крал Абдула, когато е бил разочарован от американските си съюзници.

План „Б“ на принц Бандар Бин Султан  за Сирия не включва САЩ

Кралството ще извърши „съществена промяна“ в отношенията си със САЩ като форма на протест срещу бездействието им в Сирия и затоплянето им на отношенията с Иран.

Това заявил във вторник, източник приблежен до саудитския принц. Според него, принц Бандар Бин Султан заявил пред европейски дипломати, че САЩ са се провалили да подкрепят Саудитска Арабия през 2011г. в Бахрейн, сега са крайно неефективни и в Сирия, готови са на преговори с Иран, бездействат и спрямо Израелско-Палестинският конфликт. В прав текст, след като шокиращо напусна съвета за сигурност на ООН миналия Петък.

„Саудитска Арабия повече не иска да е поставена в ситуация на подобна зависимост“, добавя източника.

Повече подробности за отношенията САЩ-Саудитска Арабия четете тук.

Не е ясно обаче дали плана на принц Бандар Бин Султан и шеф на саудитското разузнаване е напълно подкрепен и споделен от крал Абдула. Кралство Саудитска Арабия е най-големия износител на петрол във света. Повечето от нетните чуждестранни активи на Саудитска Централната Банка, възлизащи на 690.000 милиарда щатски долара се смята, че са деноминирани в долари, много от тях в американски съкровищни ​​бонове. Така, че думите на крал Абдула „От днес вие сте Уругвай, а ние сме си ние.“ са сериозна и реална заплаха за САЩ.

___________________________________________________________________________

Принц Бандар Бин Султан е един от тримата могъщи разузнавателни шефове, от които зависи бъдещето на Сирия. Счита се, че той, турския му колега Хакан Фидан и Касим Сюлеймани – шефа на иранското разузнаване, който подкрепя Башар Асад ще определят бъдещето на Близкия Изток. 

3

 

One Comment to “Саудитският принц смята да изостави САЩ”

  1. еаннснндсфр312рфсж

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s