Как Китай изкупи 3млн.хектара от земята на Украйна?

Китай вече притежава една двадесета от цялата земя на Източно Европейската държава, което по големина приближава територията на държави като Белгия и Армения и американският щат Месачузетс

ukraine-farmland-web

Сделката беше осъществена след като Украйна премахна забраната за продажба на земеделска земя на чужди лица и компании през миналата година.

Мастилото по сделката, според която за по-малко от 50г. Китай ще притежава 9% от цялата земеделска земя на Украйна все още не е изсъхнало. Сделката беше сключена в края на септември между китайската държавна компания Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) и украинската KSG AGRO.

Според мнозина критици и антиглобалисти това е типичен пример как една по-богата държава може да колонизира една по-бедна, за да извлича ресурсите й.

Правителствата осъществяват подобни сделки, търсейки добър хранителен резерв за многолюдните си държави, каквато е и китайската, а не печалба за частни компании.

untitled

Държавни или с държавно участие компании на Китай, Саудитска Арабия, САЩ, Великобритания и др. започнаха да изкупуват масово земя от чужди държави през 2007-2008г. Според доклад „Agrarian Justice“ на  най-много земя се изкупува от Африка. Други региони, където се изкупува масово земя, според доклада, са Източна Европа, Азия и Латинска Америка. Спред друго проучване около 3% от световните земеделски земи са били прехвърлени в собственост от една на друга държава след сделки за изкупуването им.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s