Без руския газ цяла Европа минава на дърва

Украйна договори с Брюксел доставки на газ от Европа

a6

Това е поредния ход на властите в Украйна, целящ да приближи държавата до членството в Европейският Съюз.

„Нефтогаз Украйна“ и Европейския Съюз са се договорили за нов маршрут за доставка на газ за Украйна, съобщават медиите в Украйна. Маршрута е от Хърватия през Унгария по така нареченото трасе „Адриатически коридор“. Кореспондент на УНИАН съобщава, че министъра на енергетиката на Украйна Едуард Ставицкий е постигнал споразумение в Брюксел по сделката. 

Сделката цели да се намали зависимостта на Украйна и в енергийно отношение от Русия, което пречи на Украйна да се присъедини към ЕС. Само за 9 месеца през 2013г. Украйна е получила близо 1.5 млрд. кубични метра газ от руската „Газпром“. 

Украйна започна да доставя газ и от Европа през 2012г., за да намали зависимостта си от Русия. От „Газпром“ реагираха гневно, тъй като практически Европа започна да пре-продава на Украйна газ, закупен от „Газпром“. Руската компания през 2013г. успя да блокира доставките на газ за Украйна от Словакия, за това съобщи самия енергиен министър Едуард Ставицкий по-рано тази година. Не е ясно каква ще бъде реакцията на „Газпром“ сега.

europe-gas

Европейската зависимост от руския газ. Процента продаден от „Газпром“ руски газ на европейските държави от общото им потребление.

Европа е зависима от руските суровини. Преди време Владимир Путин се обърна към държавите-членки на ЕС, заявявайки им, че „ако не са доволни може да се отопляват на дърва“. 

 

Автор: Уго Чан

 

Виж също

 

2 коментара to “Без руския газ цяла Европа минава на дърва”

  1. Да не забравяме обаче, че и дръвцата пак ще идват от Русия/Сибир/…това още каза Президентът Путин.И е прав!

  2. шибани американски подлоги !!! Крйно време е Русия да се вземе в ръце и да спаси света от международен терорист номер 1-сащ

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s