Най-новите шпионски технологии

Три от най-шокиращите нови шпионски технологии, които бяха представени на тазгодишната „AUSA Army meeting“ във Вашингтон

AUSA Event Tag

„Дрони-камикадзета“, камъни, които виждат и чуват всичко и уникален робот за специални операции са част от представените тази година във Вашингтон военни разработки за шпионаж, разузнаване и специални операции.

 Battlehawk Drone – камикадзе

BattleHawk Textron

Е най-новия безпилотен апарат, разработен от Textron Systems, който може да прихване целта и да я унищожи като камикадзе, взривявайки се заедно с нея. Изключително удобен е за унищожаване на стратегически обекти на противника, или заличаване на голяма група вражески единици. Крилата му са изработени от въглеродни влакна. Тежи 5,5кг. и се управлява със смарт телефон, обурудван с Android App или таблет. 

Батълхоук може да преследва целта половин час, тъй като е обурудван с изключителна GPS система. Управляващия може да избере между два режима: „Abort mode“ и „Attack mode“. По време на полета Батълхоук е въоръжен и с гранати в носа си. Плашещо е, че разработчицие от Текстрон смятат да изработят и модел, който да бъде модифициран за използване при масови безредици и осигуряване на сигурността в големи градове, като вместо гранати в носа му бъдат сложени димки например.

Камъни, които следят противника

Lockheed SPAN

Lockheed Martin избраха да покажат своята нова наземна система за следене на противника. Тя представлява най-обикновен камък, но само на пръв поглед. Той има сензори, коио засичат вражески елементи и може да бъде използван около военни бази или други военни обекти. Той не се нуждае от презареждане, след като е бил поставен веднъж той се зарежда чрез слънчевите си панели. Системата се нарича „Self-Powered Ad-hoc Network or SPAN.“ и е толкова „умна“, че може дори сама да управлява безпилотен апарат. „Камъка“ е толкова малък, че се събира в човешка длан.

Робот за специални операции

Roboteam MTGR

Израелската компания Roboteam пък реши да представи  „the Micro Tactical Ground Robot (или MTGR)„. 

Робота може да бъде обслужван и от един войник. Средната му скорост е около 10км/ч. и може да изкачи 30 сантиметрово-стъпало. Управлява се на базата на Windows, или Android системи чрез таблет. Може да оперира на разстояние до 1,600км. като е обурудван със специално лазери, които позволяват да се прихване всичко в радиус от 360 градуса около микро-робота. Обурудван е с пет камери и може да бъде използван за обезвреждане на бомби или да намери приложение в тесни зони като проучване на тунели и подобни.

 

Автор: Уго Чан

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s